logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentna listwa zasilająca Wi-Fi GreenSun - traci połączenie Wi-Fi

Edgar24 01 Gru 2025 14:22 981 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21767990
    Edgar24
    Poziom 1  
    Witam ekspertów.
    Nazywam się Werner. Szukam rozwiązania następującego problemu:
    Mam 2 gniazdka GreenSun Wi-Fi Smart Power Strip z lampką nocną (co jest dla mnie bardzo ważne!).
    Podczas gdy drugie działa bez żadnych problemów, pierwsze sprawia, że noce są prawie bezsenne. Ciągle traci połączenie z Wi-Fi, czasami po około 10 minutach, czasami po kilku godzinach.
    Jeśli na chwilę odłączę go od sieci, mogę go ponownie skonfigurować. Wtedy gra zaczyna się od nowa.
    Po kilku testach, w tym z zimnym sprayem, i wielu bardziej dogłębnych rozważaniach, doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej jest to "wadliwy" moduł Wi-Fi.
    W końcu rozlutowałem tę część. Zdjęcia są załączone tutaj.
    Jeśli dobrze to odczytuję, układ ma następujące oznaczenie zgodnie z naklejką: Geensun-SEW1080 _ 3dcc37b9 _ B6C4E7 _ 2023-06-12
    Z tyłu modułu: E491226

Następnie zdjąłem aluminiową pokrywę, aby dostać się do chipa: Jest to BEKEN BK7231M _ F03070X0 (lub XQ?)

Ale ponieważ nie mam pojęcia o tych modułach, mogę sobie wyobrazić, że dostaję je od Ali (lub gdzie indziej???).
    Czy mogę, zakładając, że mają te same oznaczenia, wlutować je i wszystko znów będzie działać?
    Czy w najgorszym wypadku trzeba je wcześniej zaprogramować, a nie mam pojęcia jak to zrobić.
    Byłoby bardzo pomocne, gdyby ktoś mógł zająć się moją sprawą.

Pozdrawiam z Zagłębia Ruhry
    Werner

Gniazdko GreenSun Smart Wi-Fi leży na macie z siatką pomiarową. Widok tylnej obudowy wtyczki GreenSun WiFi Smart Power Strip z danymi technicznymi. Rozebrana obudowa inteligentnego gniazdka GreenSun z widoczną elektroniką Moduł Wi-Fi BK7231M w obudowie listwy zasilającej GreenSun trzymany w ręce

Zbliżenie na płytkę drukowaną w listwie zasilającej GreenSun z widocznymi elementami elektronicznymi. Okrągła płytka PCB GreenSun z przewodami, kondensatorami i diodami LED, ułożona na macie technicznej. Płytka drukowana z podzespołami zasilacza GreenSun, w tym przyciskiem i diodami LED Moduł Wi-Fi na płytce PCB z oznaczeniem SEW108S-WiFi REV1.1 widoczny z góry

Moduł Wi-Fi BK7231M na niebieskiej płytce PCB z widocznymi pinami i oznaczeniami sygnałów Moduł Wi-Fi GreenSun-SEW1080 z widoczną etykietą i pinami lutowniczymi Moduł Wi-Fi BK7231M CB2S na fioletowym tle, widoczne złącza i oznaczenia
  • REKLAMA
  • #2 21769606
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12609
    Każdy moduł Wi-Fi tego typu musi zostać zaprogramowany wsadem skonfigurowanym dla danego urządzenia. Kupienie pustego modułu, lub wzięcie modułu z innego urządzenia nie pomoże - urządzenia mają różne konfiguracje GPIO i funkcjonalności.

Jeśli nie zależy Ci na połączeniu z chmurą, możesz spróbować wgrać tam OpenBeken:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App

Teoretycznie możesz kupić drugi CB2S, zgrać flash z Twojego CB2S, i wgrać ten flash na nowy CB2S, ale nie wiem na ile to pomoże, bo jeśli błąd jest w konfiguracji, to weźmiesz ten błąd razem z kopią.

Swoją drogą... BK7231M, rzadkość, zazwyczaj w CB2S jest BK7231N, a wsad z BK7231M nie ruszy na BK7231N. A więc kolejny problem. Raczej nie dokupisz zamiennika z BK7231M.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA