logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zgrzewarki do ogniw Li-Ion na kondensatorach, MOSFET, 12V – ocena i uwagi

Koksik2525 02 Gru 2025 01:01 651 8
REKLAMA
  • #1 21768678
    Koksik2525
    Poziom 3  
    Cześć,
    Chciałbym zrobić jakąś prostą zgrzewarkę do ogniw litowo-jonowych na kondensatorach, MOSFET-cie, przycisku, ładowarce.

Czy schemat poglądowy mniej więcej dobrze wyczarowałem? MOSFET zakupię raczej wystarczającej mocy, to samo z kondensatorami. Proszę o wszystkie poprawki co do mojego myślenia na ten temat.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Moderowany przez Felini:

Temat usunięty na prośbę autora.

• REKLAMA
  • #2 21768719
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    Typowe amatorskie rozwiązanie które znajdziesz w sieci to kondensator 1F do samochodowego audio i tyrystor. 35000uF to mała pojemność zaiskrzy ale nie zgrzeje. Wybór MOSFETa też nie jest banalny pewnie będzie potrzeba kilku równolegle
  • REKLAMA
  • #3 21768791
    Koksik2525
    Poziom 3  
    Tranzystor IGBT powinien wytrzymać, a kondensatory to bez różnicy, czy jeden, czy kilka; ważne, by miały odpowiednią energię chyba, to wszystko są tranzystory i w zasadzie działania mniej więcej mają taką samą.

Jeszcze połączę GND z bramką przez rezystor, który na schemacie dałem do bramki, żeby usuwać potencjał.
  • REKLAMA
  • #4 21768872
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Jaki "przycisk" do przełączania (ładowanie - strzał) chcesz zastosować? Gdy kondensatory będą puste, to przy włączeniu ładowania popłynie bardzo duży prąd. Czy ten przycisk wytrzyma to?
    Widziałeś zgrzewarkę, gdzie ładowanie kondensatorów jest przez żarówkę i nie jest potrzebny żaden przełącznik?
    PozdrawoiaM.
  • #5 21768879
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Nic z tego kondensatory elektrolityczne nie wyg wystarczającego prądu
    To raz
    Dwa nie lepiej kupić gotowca ?
    Koszt superkondensatora lub specjalnego ogniwa LiFePo lub liIon plus tranzystorów i całego układu szybciutko przekroczy koszt zakupu takiego cuda na alliexpres o czasie nie wspomnę i ze szansa ze to nie zadziała albo spłonie jest całkiem znaczna .... nie wspomnę.
  • REKLAMA
  • #6 21769011
    Koksik2525
    Poziom 3  
    >>21768872
    Mam przekaźniki wyjęte z sprawnego defibrylatora na wysokie napięcie, powinny dać radę. >>21768879

Nie no, jak patrzę, to tranzystory ~20 zł, a kondensatorki ~10 zł, a układ 70 zł — wysyłka i złożenie XD, zwłaszcza że połowę komponentów już posiadam

Dodano po 1 minucie:

>>21768872
    Mam jakieś wysokonapięciowe/rozruchowe przekaźniki sterowane na 12 V — to sobie wysteruję zwykłym przełącznikiem; jak padnie, to cóż — włożę kolejny, a srebrny styk wyjmę :P
  • #7 21769215
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ograniczenie prądu ładowania jest łatwe, dasz rezystor.

Koksik2525 napisał:
    kondensatorki ~10 zł,
    Jakbyś napisał 100zł to bym powiedział że są szanse. Za dychę nie masz szans zbudować takiej baterii kondensatorów.
  • #8 21769881
    Koksik2525
    Poziom 3  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dobra, to ze mną jest coś nie tak, że widzę tu poniżej 10 zł, co nie?
    Oczywiście, że są też droższe, ale nie widzę, by różniły się znacząco czymkolwiek od siebie. W domu mam kondensator 5100 µF i jakoś też nie kosztował powyżej 10 zł, a jest bardzo dużej mocy (oczywiście nie nadaje się raczej do zgrzewarki).
    No chyba, że mnie oświecisz wiedzą, której nie mam, jako ktoś początkujący, i potrzebuję do takiego projektu audiofilskich kondensatorów na chmurkach z wolnych elektronów.
    Dodatkowo też na płytkach PCB, których mam dużo, jest mnóstwo kondensatorów 5700 µF, wystarczy je połączyć ze sobą i też mi wyjdzie w sumie odpowiednia moc, a jak nie, to bateria samochodowa i na chama zwierać + z - przyciskiem (częste wymiany przycisków i może się tam nagrzać ogniwo).
  • #9 21771069
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Koksik2525 napisał:
    Dobra, to ze mną jest coś nie tak, że widzę tu poniżej 10 zł, co nie?
    Jeden kondensator ok, ale ty potrzebujesz takich kilkadziesiat.
    Ja robiłem kiedyś próby na 10x22mF/16V i było za mało żeby cokolwiek zgrzewać, (no może termopary.)

Kiedyś zgrzewarki kondensatorowe robiono na kondensatorach 1F/20V do car-audio, zrobiłem taką i działało dobrze.

Nie wiem skąd pomysł że wystarczy kilka-kilkanaście mF, niedawno był podobny temat, pewnie oglądaliście jakieś hinduskie fejkowe filmy na YT

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu prostej zgrzewarki do ogniw litowo-jonowych wykorzystującej kondensatory, tranzystor MOSFET, przycisk oraz zasilanie 12V. Autor przedstawił schemat poglądowy i prosi o ocenę poprawności doboru elementów oraz konstrukcji układu. Wskazano, że kluczowe jest dobranie MOSFET-a o odpowiedniej mocy i kondensatorów o właściwej pojemności i napięciu, aby zapewnić odpowiednią energię do zgrzewania. Poruszono kwestie zabezpieczeń, sterowania czasem impulsu oraz konieczności stosowania odpowiednich radiatorów dla tranzystorów. Zwrócono uwagę na poprawne połączenie kondensatorów i kontrolę prądu impulsu, aby uniknąć uszkodzeń ogniw. Omówiono także alternatywne rozwiązania i typowe błędy w prostych zgrzewarkach kondensatorowych do ogniw Li-Ion.
REKLAMA