logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lupa LED stołowa bez efektu PWM – jaki model z ciągłym zasilaniem diod polecacie?

Obywatel LutZek 02 Gru 2025 23:14 423 5
REKLAMA
  • #1 21769624
    Obywatel LutZek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Posiadam od kilku lat taką oto stołową lampę LED z lupą.
    https://www.tme.eu/pl/details/lamp-5d-ledn2b/lupy-stolowe-z-podswietleniem/newbrand/

Ostatnio mam potrzebę nagrać film, podczas którego wykorzystuję tę lampę, tylko jest pewien problem, którego gołym okiem nie widać, ale kamera już go widzi, tj. PWM. Nie wiem, jaka jest jego częstotliwość, ale na nagraniu jest to ewidentnie widoczne (i bardzo denerwujące).

Więc teraz w grę wchodzą 2 rozwiązania:
    1. Lampa LED bez PWM, świecąca światłem ciągłym.
    2. Przeróbka istniejącej lampy, przy czym nie bardzo mam na to ochotę i nie wiadomo, na ile to będzie bezpieczne.

Kojarzycie może jakąś lupę LED, w której diody zasilane są w sposób ciągły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21769680
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Może wystarczy dołożyć sam kondensator elektrolityczny na styki plus i minus LED bez ingerencji w zasilacz i PWM?
    Obywatel LutZek napisał:
    2. Przeróbka istniejącej lampy, przy czym nie bardzo mam na to ochotę i nie wiadomo, na ile to będzie bezpieczne.
    Do tej opcji podaj wszystko co możesz na temat zasilacza (najlepiej zdjęcie PCB z obu stron prostopadle i wyraźnie z nazwami elementów lub ich spisem tak jak ja to preferuję w tym przykładzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4153323.html#21756643#gallery-9 lub jak potrafisz to ja poprawię), podaj też dane dotyczące ilości LED i sposobu ich połączenia: szeregowo czy równolegle czy mieszany, dane co do sposobu sterowania: włączania, wyłączania czy ściemniania oraz podaj właściwości pojedynczej diody LED: prąd przewodzenia oraz napięcie znamionowe.
    Obywatel LutZek napisał:
    - Tak kojarzymy:
    Zobacz tutaj mój post i projekt oraz film jak działa regulacja - wcale nie widać migotania: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3865404.html#19837201
    A post ten jest z tematu: Fotograficzna lampa ciemniowa na podstawie kitu AVT-346 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3865404.html
    Jeżeli interesuje Cię schemat to poszukam bo widzę, że link do źródła z jakiego czerpałem pomysł już nie działa... ???
    Co do bezpieczeństwa to moje rozwiązanie zasilane jest 4 bateriami lub akumulatorkami tzw. grubsze paluszki... Stąd nie ma migotania. Nawet wszystko szybko znalazłem, dobrze, że zrobiłem zrzut z linku który nie działa... Patrz załącznik...Lampa ta jest używana przeze mnie od lat, trochę ją zminiaturyzowałem używając płytkę ARDUINO NANO, kolor biały także jest do uzyskania a w terenie przydaje się bardziej niż zasilana z sieci, bo fotografowane robaczki, niektóre nie reagują na niektóre barwy i nie uciekają a znowu inne barwy ściągają czasem ciekawe robaczki... Gotowy RING z diodami RGB zakupiłem na znanym portalu i przykleiłem do gwintu nasadki fotograficznej pasującej na obiektyw mojego aparatu fotograficznego.. W paczce masz wszystko łącznie z programem źródłowym dla ARDUINO IDE... To prezent Mikołajowy dla Ciebie abyś mógł uwierzyć w Siebie i nabrał ochoty do bezpiecznego majsterkowania.. No i na pewno nie wydasz tyle pieniędzy co wydałeś na tę zalinkowaną przez Ciebie... :)
    Załączniki:
    • Lampa-do-foto-3- RGB-chodzi-OK.zip (36.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21770643
    sdascl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mnie kiedyś pomogła zmiana liczby klatek w nagraniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21770707
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Uważam, że skoro autor problemu posiada lampę już kilka lat a załączony link do jej instrukcji tak na dobrą sprawę nie informuje nas czy lampa posiada jakąkolwiek regulację jasności a autor w temacie pisze o lampie stołowej bez efektu PWM a pod tematem w treści pisze, że chciałby mieć lampę bez PWM:
    Obywatel LutZek napisał:
    Więc teraz w grę wchodzą 2 rozwiązania:
    1. Lampa LED bez PWM, świecąca światłem ciągłym.
    to w zasadzie ja nie wiem czy jest regulacja jasności czy nie i jaka a także jaki zasilacz posiada ta lampa? Bo jeżeli posiada tylko jakiś najprostszy układ elektroniczny obniżający napięcie do wymaganej wartości bez regulacji jasności a tak taż może być bo co innego jest pisanie o efekcie PWM bez wiedzy czy jest on zastosowany a co innego jest praktyczne poznanie wnętrza lampy. Mnie zawsze okres użytkowania wiedzie do sprawdzenia sprawności kondensatorów filtrujących tętnienia a co najmniej poznania wnętrza zasilacza, bo może tam jest tylko sam układ Graetza z paroma elementami i kondensatorem elektrolitycznym, który po tylu latach może już ew. powodować takie tętnienia gdy autor wcześniej ich nie doświadczał czy nie zauważał. Aby udzielić właściwej porady pasuje poznać najpierw urządzenie, bo inaczej podawane rozwiązania i dywagacje mogą prowadzić na manowce jak w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4155432.html
    Wydaje mi się, że zlekceważenie objawów tętnienia niekiedy może prowadzić do poważniejszych uszkodzeń innych elementów oprócz kondensatora...
    Ponadto wydaje mi się, że produkowanie lupy z podświetleniem od razu wprowadzającym szkodliwe efekty dla oka osób wrażliwych czy dla kamery jest chyba nie ten tego, patrząc także na cenę, żeby nie napisać dosadniej... Dlatego znając opinie o tym źródle wyrażaną tutaj przez niektórych skłonny jestem raczej do opinii, że coś się jednak zaczęło psuć w tym podświetleniu? No ale różne rzeczy są możliwe jak nierzadko się okazuje w realu... Osobiście jednak bym próbował naprawić lub usprawnić dopóki soczewka i reszta jest w dobrym stanie zamiast wydawać kolejną taką kasę być może na podobny artykuł?
    Pozdrawiam i czekam na dokładniejsze dane...
  • REKLAMA
  • #5 21773489
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Obywatel LutZek napisał:

Polecam lampę Omega 5
    https://www.tme.eu/pl/details/dl-omega5/lupy-stolowe-z-podswietleniem/daylight-company/e25110/
    Stabilne ramię z dużym zasięgiem, regulacja kąta ustawienia soczewki w trzech osiach, dwie szklane soczewki, 4 stopnie regulacji jasności, brak efektu migotania światła. Używam dobrych kilka lat. Działa bezawaryjnie.

Wyższego modelu Omega 7 nie polecam z uwagi na akrylową soczewkę. Zauważyłem dziwne odkształcenia obrazu. Na szczęście nie było problemu ze zwrotem.
  • #6 21842651
    Obywatel LutZek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Znalazłem łatwiejszy sposób na poradzenie sobie z problemem. Wystarczyło włączyć na kamerze anti-flicker ustawiony na 50 Hz...

Tętnienia nie są widoczne gołym okiem. Były za to widoczne, gdy próbowałem coś nagrać telefonem. Bardziej zaawansowana kamera poradziła bez problemu sobie poradziła z miganiem.

I rzeczywiście - ta lampa nie posiada kontroli barwy, czy jasności - świeci stałym światłem z temperaturą barwową 6000K.
REKLAMA