logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Ecocondens Gold Plus 25kW – powtarzające się wyłączanie tuż po starcie.

rotuskibartlomiej 08 Gru 2025 22:51 438 6
  • #1 21775387
    rotuskibartlomiej
    Poziom 2  
    Mam problem z kotłem gazowym dwufunkcyjnym Termet Ecocondens Gold Plus 25 kW.

Instalacja podłogowa (tylko) - bez sprzęgła i dodatkowej pompy - dom 100 m²

Kocioł po uruchomieniu nagrzewa ciecz grzewczą do zadanej temperatury (40°C), następnie przekracza ją o kilka stopni i się wyłącza. Po 1–2 minutach sytuacja powtarza się i tak wielokrotnie.

Sprawa była konsultowana z technikiem Termet, który zmienił nastawy (podejrzałem, że ograniczył moc kotła do 50% i moc startową do 20%). Pomogło na kilka tygodni, ale teraz problem zaczął się powtarzać (mimo że nastawy dalej takie są) - czasami piec się normalnie załącza i równo pracuje, a czasami przekracza zadaną temperaturę od razu i się wyłącza (po czym powtarza się to wielokrotnie).
    Doraźnie pomogło zwiększenie temperatury do 50°C - na tę chwilę z taką temperaturą działa, ale to za dużo, żeby tak było na stałe w podłogówce.

Wykonawca obecnie proponuje dołożenie sprzęgła, dodatkowej pompy i zbiornika 50 l na ciecz, ale wydaje mi się, że taki piec powinien dać radę swoją pompą opędzić 100 m².
    Proszę o pomoc/sugestie, jak najlepiej rozwiązać ten problem.
    AI: Czy instalacja była ostatnio dokładnie odpowietrzana i czy zauważyłeś objawy zapowietrzenia (np. nierównomierne grzanie podłogi, szumy w rurach)?
    Instalacja jest nowa, odpowietrzona.
    AI: Jaka jest ustawiona prędkość obiegowa pompy w kotle i czy próbowałeś ją zmieniać?
    Nie próbowałem.
  • #2 21775507
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Problemem tutaj nie jest pompa tylko wymagana ilość potrzebnego ciepła przez budynek. Przy tych temperaturach jak teraz dużo tej mocy nie potrzeba. Mały budynek, duża moc kotła. Dobrym rozwiązaniem jest dołożenie bufora. Spróbować również można podnieś minimalny wydatek pompy kotła
  • #3 21775642
    rotuskibartlomiej
    Poziom 2  
    >>21775507

Czyli w czym, według Pana, jest problem? Za duży piec? Za mocna pompa? Za słaba pompa? Bo coś mi się tutaj nie zgadza: piec jest teraz ograniczony do 50% mocy, czyli około 12 kW; moc rozruchowa do 20%. Czyli to tak naprawdę mały piec w tym momencie, jeśli chodzi o parametry. Więc w czym leży problem?
  • #4 21777822
    capricorn0
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    rotuskibartlomiej napisał:
    Kocioł po uruchomieniu nagrzewa ciecz grzewczą do zadanej temperatury (40°C), następnie przekracza ją o kilka stopni i się wyłącza. Po 1–2 minutach sytuacja powtarza się i tak wielokrotnie.Sprawa była konsultowana z technikiem Termet, który zmienił nastawy (podejrzałem, że ograniczył moc kotła do 50% i moc startową do 20%). Pomogło na kilka tygodni, ale teraz problem zaczął się powtarzać (mimo że nastawy dalej takie są) - czasami piec się normalnie załącza i równo pracuje, a czasami przekracza zadaną temperaturę od razu i się wyłącza (po czym powtarza się to wielokrotnie). Doraźnie pomogło zwiększenie temperatury do 50°C - na tę chwilę z taką temperaturą działa, ale to za dużo, żeby tak było na stałe w podłogówce.

Można to spróbować ogarnąć, tylko potrzebne są aktualne ustawienia kotła (żeby zobaczyć co można zmienić), jak nie wiesz jak je odczytać to wygoogluj instrukcję serwisową np. "ISU-Ecocondens Gold plus 17.10.2019"
  • #5 21780631
    msc2
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Czy tak było od samego początku?
    Wygląda na to, że masz znacznie ograniczony przepływ wody. Sprawdź czy zawory na podłogówkę są otwarte. Jeśli tak, sprawdź filtry, zwłaszcza jeśli masz kocioł jednofunkcyjny i kupiłeś zasobnik razem z piecem. W nagrzewnicy zasobnika było mnóstwo syfu w moim przypadku, co wyszło przypadkiem, jak partacze podłączyli mi zasobnik odwrotnie, kocioł do zasobnika i nagrzewnicę w zasobniku do ciepłej wody w kranie, również to wina fabryki, której się nie chce dać kapsli z oznaczeniem, czy napisów. Przez 10 minut leciała bardzo brudna woda.
    A ogólnie, to niestety ten kocioł ma wadę, bardzo gwałtownie zwiększa moc, czy to przy zapalaniu, czy to przy dochodzeniu do zadanej temperatury. co powoduje wyłączenie pieca. W moim przypadku pomogło, ustawienie zapłonu na 20, tak jak u ciebie, wtedy temperatura skacze przez kilka sekund o 4 stopnie. Następnie zmniejsz czas pracy na mocy startowej na minimum czyli 2 sekundy P24, to powinno najbardziej pomóc i to najpewniej jest przyczyną.
    Zainstaluj pogodówkę. Nie piszesz czy masz? Wtedy kocioł pracuje na innej zasadzie - woda w instalacji cały czas krąży w instalacji w zadanej przez histerezę temperaturze, a jak temperatura spadnie poniżej to zapłon się włącza i dogrzewa. Wtedy unikniesz tego taktowania przez gwałtowne zwiększenie mocy, gdy woda ostygnie w instalacji. Sprawdź też czujnik pokojowy, czy jest radiowy? Może tu być pies pogrzebany, np. raz jest połączenie a raz nie ma. Cały czas się świeci zielona i czerwona dioda?
    Zwiększ histerezę. kotła. Sprawdź czy pompa jest ustawiona na maksa P18
    Jaka jest pojemność wodna instalacji? Czy naczynie przeponowe na kotle nie jest za małe? Sprawdź w google.
    Dodatkowy zasobnik przy takiej ilości wody przy ogrzewaniu podłogowym na 100 m2 - 190 litrów - może tylko zaproponować osoba, która nie ma pojęcia jak to wszystko działa i niepotrzebnie narażać na koszty, więc może warto wezwać bardziej rozgarniętego technika, bo obecny np. żle ustawił minimalną moc.
    Sprawdź również, czy kocioł jest nastawiony na podłogówkę? Bo jeśli nastawiony jest kaloryfery na co wskazuje temperatura 50 stopni, to pompa pracuje na innej charakterystyce. Parametr P08
  • #6 21782146
    rotuskibartlomiej
    Poziom 2  
    Zawory są pootwarte, przepływ jest dobry. Dodatkowym utrudnieniem może być fakt, że w układzie jest nie woda, a glikol P15.

Niemniej jednak pompa daje radę, jak już piec pracuje, problem jest przy rozruchu. Według mnie wygląda to tak, że jest jakiś ogranicznik przegrzania zadanej temperatury, a podczas rozpalania się pieca dzieje się to z dużą mocą i automatycznie zadana temperatura jest "z rozpędu" przekraczana. Mimo że jesteśmy na niskim poziomie cały czas, przy zadanej temperaturze 35°C wyłączenie następuje przy 40°C. Wystarczyłoby to zmienić, żeby to wyłączenie (prawdopodobnie 5°C ponad zadaną temperaturę) nie występowało. Nie byłoby to żadnym problemem, bo przecież normalnie można nastawić temperaturę na 45°C czy 50°C.

Podczas wizyty technik wprowadził mi modyfikacje ustawień, obecnie piec uruchamia się i pracuje chwilę (1-2 minuty), po czym dogrzewa się do zadanej.
    Podczas ostatniej próby włączenia na piec uruchomił się, pochodził chwilę na 21°C, po czym podbił do zadanych 35°C, przekroczył je i wyłączył się. Za drugim razem ta praca na niższej temperaturze odbyła się już na 28°C, po czym przy skoku do 35°C zatrzymał się na 39°C, po czym dostosował do 35°C.
    Na tę chwilę działa, ale nie wiem do końca, jak się za każdym razem zachowuje, bo nie ma mnie na miejscu. Widzę jedynie zdalnie, że piec grzeje i podnosi temperaturę w pomieszczeniu.
    Sterowanie jest 0/1 przez Euroster.

Odpowiedzi na pytania, których nie uwzględniłem - tak, w zasadzie było od początku, jedynie w obecności techników jakoś lepiej to wyglądało, ale problem zawsze powracał.
    Kocioł dwufunkcyjny.

Na tę chwilę instalacja pracuje, na czas wykończeń musi wystarczyć, więcej obserwacji pewnie w przyszłym sezonie grzewczym, ewentualnie na wiosnę....
  • #7 21793490
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2653
    1. Usunąć glikol z instalacji jeżeli nie ma szczególnych wskazań do jego stosowania. Glikol ma duże opory przepływów, a ponadto jest gorszym nośnikiem energii od wody.
    2. Ustawić pompę w kotle na pracę stałą.
    3. Ustawić dobre przepływy na rotametrach i dobrać do tego odpowiednią moc pompy.
    4. Zamontować czujnik temperatury zewnętrznej i ustawić krzywą grzewczą. Bez tego czujnika jak ustawisz grzanie na stałą temperaturę to kocioł po prostu nie moduluje mocy lub moduluje w niewielkim stopniu.
    5. Odłączyć regulator pokojowy i niech kocioł pracuje tylko pogodowo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła gazowego dwufunkcyjnego Termet Ecocondens Gold Plus 25 kW, który po osiągnięciu zadanej temperatury wody grzewczej (około 40°C) przekracza ją o kilka stopni i wyłącza się, po czym cykl się powtarza. Kocioł pracuje na instalacji podłogowej bez sprzęgła i dodatkowej pompy, w domu o powierzchni 100 m². Techniczna regulacja mocy kotła (ograniczenie do 50% mocy nominalnej i 20% mocy startowej) przyniosła krótkotrwałą poprawę, ale problem powrócił. Zwiększenie zadanej temperatury do 50°C doraźnie stabilizuje pracę, jednak jest to zbyt wysoka temperatura dla ogrzewania podłogowego. W dyskusji wskazano, że problem może wynikać z nadmiernej mocy kotła względem zapotrzebowania budynku, ograniczonego przepływu cieczy (zwłaszcza przy zastosowaniu glikolu P15 zamiast wody), gwałtownego wzrostu mocy podczas rozruchu oraz braku bufora ciepła. Zalecane działania to: usunięcie glikolu z instalacji, ustawienie pompy kotła na pracę ciągłą, optymalizacja przepływów i mocy pompy, montaż czujnika temperatury zewnętrznej i ustawienie krzywej grzewczej, a także rozważenie dołożenia bufora ciepła i ewentualnie sprzęgła z dodatkową pompą. Problem może też wynikać z fabrycznych ustawień kotła, które powodują szybkie przekroczenie zadanej temperatury i wyłączanie się urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA