logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAT S62 Pro czy InfiRay P2 Pro – wybór kamery termowizyjnej do domu i instalacji CO CWU PC PV

e_majsterkowicz 09 Gru 2025 18:41 366 4
  • #1 21776082
    e_majsterkowicz
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam,

Proszę o pomoc w wyborze kamery termowizyjnej. Zastanawiam się między:

wbudowaną w telefon CAT S62 Pro, a przystawką InfiRay P2 Pro

Planuję używać kamery głównie do:

poprawy izolacji w istniejącym domu oraz przy budowie nowego,

kontroli instalacji ogrzewania (ogrzewanie podłogowe + grzejniki połączone razem, bez osobnych rozdzielaczy i bez rotametrów, do wyrównania przepływów),

sprawdzania instalacji elektrycznej (czy nic się nie grzeje przy dużych poborach prądu, np. ładowarki do samochodów 11–22 kW),

sprawdzania połączeń instalacji fotowoltaicznej,

kontroli poprawności samodzielnego montażu pompy ciepła i klimatyzacji,

ogólnej inspekcji domu i zagrody.

Który produkt byłby lepszy do takich zastosowań? Czy w obrazie termicznym będą duże różnice na korzyść InfiRay P2 Pro, czy przy takich zadaniach lepiej wybrać CAT S62 Pro?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i doświadczenia
  • Pomocny post
    #2 21776384
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Teoretycznie InfiRay ma wyższą rozdzielczość. Ale ważna jest też czułość. O ile w przypadku CAT S62 Pro bez problemu znajdzie się wszystkie dane, bo jest to kamera renomowanej firmy Flir, model Lepton 3.5 o rozdzielczości termicznej <50 mK (0,050° C), o tyle InfiRay jest mało informacji. Na Amazonie jest informacja, że niby jest to <40 mK (0,040° C).
    Teoretycznie InfiRay wydaje się być lepsza, bo ma wyższą rozdzielczość, wyższe odświeżanie i teoretycznie lepszą rozdzielczość termiczną.
    Jedyna niewygoda to jest to dołączany do telefonu moduł.
    Który będzie lepszy? Nie wiem, ale wiem, że do Twoich potrzeb CAT S62 Pro w zupełności wystarczy.

Niestety nie miałem okazji porównywać tych kamer. Mam natomiast CAT S61 oraz CAT S62 Pro i są to obecnie moje podstawowe narzędzia pracy. Sprzęt naprawdę robi dobrą robotę, zwłaszcza S62 Pro.

e_majsterkowicz napisał:
    kontroli instalacji ogrzewania (ogrzewanie podłogowe + grzejniki połączone razem, bez osobnych rozdzielaczy i bez rotametrów, do wyrównania przepływów),

To czekamy na kolejne tematy pt. "dlaczego to nie działa i jakie zrobić sterowanie, żeby działało".
    Podłączanie grzejników oraz podłogówek do tego samego obiegu to poważny błąd, tak samo zresztą jak brak rotametrów przy podłogówce.
  • Pomocny post
    #3 21785000
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 387
    P2 Pro ma doskonałą czułość, wyższą rozdzielczość i 25 klatek odświeżania. Wybór jest jednoznaczny.
    Jednak polecam wersje z regulacją ostrości obiektywu.
    Termowizja ściany z oznaczeniami temperatury i obszarem pomiaru R1
  • #4 21787327
    e_majsterkowicz
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    >>21785000 Możesz polecić model z regulacją obiektywu? W InfiRay P2 Pro jest nakładka na obiektyw do pracy w przybliżeniu nie będzie to dobrymrozwiązaniem?
  • #5 21789990
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 387
    >>21787327 Aktualnie InfiRay chyba zmieniło nazwę na Thermalmaster. W ofercie jest TS2 Pro z przydatnym uchwytem oraz P3. Obie kamerki testowałem i sprawują się bardzo dobrze, w praktyce nie do odróżnienia. P3 jest bardziej pod kątem elektroniki, ma sztucznie zwiększoną rozdzielczość i poręczniejszy w regulacji obiektyw.
    W P2 Pro masz obiektyw nakładany makro, ale nie ma regulacji ostrości tak naprawdę, są tylko dwa tryby.
    Aplikacja Thermalmaster najlepsza jakiej używałem na telefonie.
REKLAMA