Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy ponieważ wyczerpałem swoje możliwości.
A więc tak: pacjent Renault Laguna II 2,0 t, 2003 r.
Mam problem z błędem Air Bag, mianowicie w czasie jazdy losowo zaświeca się kontrolka. Podpinając pod swój program diagnostyczny Delphi wywala mi błąd DF 060 (Sieć multipleksowa — rozpoczęcie procedury sieci), ponadto wcześniej dochodził do tego błąd napinacza pasa fotela kierowcy, co naprawiłem.
Co do tej pory zrobiłem:
- zdiagnozowałem uszkodzoną wtyczkę pod fotelem kierowcy i ją przelutowałem oraz wymieniłem wszystkie przewody pod fotelem kierowcy
- wymieniłem napinacz (nie pomogło)
- wlutowałem na próbę rezystor (pomogło na błąd napinacza)
- byłem na diagnostyce clipem, jednak tam wyskoczył błąd napinacza.
- sprawdzałem przejście na przewodach do sterownika od fotela
Czy ktoś kumaty może mi podpowiedzieć, czym to może być spowodowane? Ja podejrzewam walnięty sterownik.
Czy sterownik w tym aucie trzeba programować czy wystarczy podmienić na zgodny z numerami?
W sieci przewijały się podobne tematy, jednak bez konkretów.
Z góry dziękuję za zainteresowanie. Proszę o pomoc, ponieważ chciałbym to naprawić sam, a dostęp do elektronika jest problematyczny.
potrzebuję pomocy ponieważ wyczerpałem swoje możliwości.
A więc tak: pacjent Renault Laguna II 2,0 t, 2003 r.
Mam problem z błędem Air Bag, mianowicie w czasie jazdy losowo zaświeca się kontrolka. Podpinając pod swój program diagnostyczny Delphi wywala mi błąd DF 060 (Sieć multipleksowa — rozpoczęcie procedury sieci), ponadto wcześniej dochodził do tego błąd napinacza pasa fotela kierowcy, co naprawiłem.
Co do tej pory zrobiłem:
- zdiagnozowałem uszkodzoną wtyczkę pod fotelem kierowcy i ją przelutowałem oraz wymieniłem wszystkie przewody pod fotelem kierowcy
- wymieniłem napinacz (nie pomogło)
- wlutowałem na próbę rezystor (pomogło na błąd napinacza)
- byłem na diagnostyce clipem, jednak tam wyskoczył błąd napinacza.
- sprawdzałem przejście na przewodach do sterownika od fotela
Czy ktoś kumaty może mi podpowiedzieć, czym to może być spowodowane? Ja podejrzewam walnięty sterownik.
Czy sterownik w tym aucie trzeba programować czy wystarczy podmienić na zgodny z numerami?
W sieci przewijały się podobne tematy, jednak bez konkretów.
Z góry dziękuję za zainteresowanie. Proszę o pomoc, ponieważ chciałbym to naprawić sam, a dostęp do elektronika jest problematyczny.