logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspaecher D5L C – schemat podłączenia i kolejność przewodów

interauto7 18 Gru 2025 18:39 282 6
  • #1 21784070
    interauto7
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Eberspaecher D5L C podłączenie, może ktoś jest w stanie mi pomóc? Bo mam troszkę problem, w takim stanie jakoś to kupiłem.

ecu5HB005 494-08 piny 13, 14 i 7 wolne we wtyczce B dużej, wtyka mała A brązowy z pinu 4 jeden ucięty ---

w wiązce idą 4 kable osobno, zasilanie i? ucięte - 2 grube, wiadomo 12 V, ale są jeszcze 2, czarny idzie do wtyki A do pinu 2 (łączy się z innym czarnym) i jest zielony ucięty, który idzie bezpośrednio do wtyczki pieca.

oprócz tego jedna wtyczka czarna wolna 8 pin -- mam podejrzenia, że brakuje 2 części wtyczki i stąd szło to do regulatora/pokrętła. W pokrętle 7 pinów skręcanych od 1 do 6, a 7 z oznaczeniem T, no i jak to teraz podłączyć?? Dodam, że pompka jest z cienkim kabelkiem, ale gdzie ją podłączyć?? Chyba gdzieś do pokrętła? A może w tej wolnej wtyczce ma być - nie wiem?

czyli tak mam:
    4 kable ucięte 2 grube i 2 cienkie
    wolna wtyka czarna 8 pin
    pokrętło bez instalacji i bez rozpiski jak to podłączyć
    i nie wiem, gdzie pompkę podłączyć

Zbliżenie na czarną 8-pinową wtyczkę z przewodami żółtym, białym i czarnym
    Zbliżenie na wiązkę przewodów i złącze elektryczne z oznaczonymi pinami
    Sterownik Eberspächer SHB 005 764-08 z widocznymi pinami i oznaczeniami
    Pokrętło EB147 z oznaczeniami pinów i widoczną płytką drukowaną
    Zbliżenie na złącze elektryczne z kilkoma kolorowymi przewodami przy sterowniku Eberspächer
    Zbliżenie na cztery przewody z konektorami, dwa grube i dwa cienkie
    Moduł Eberspächer z przewodami i wtyczkami na tle warsztatu
    Zbliżenie na białą kostkę elektryczną z podłączonymi kolorowymi przewodami
    Zbliżenie na złącze wielopinowe z przewodami o różnych kolorach: zielonym, żółtym, brązowym, niebieskim i białym.
  • #3 21784431
    interauto7
    Poziom 9  
    No, po twoim schemacie trochę doszedłem z tym bałaganem
    1. Z kabla zasilającego 2 cieńsze, które wychodzą, to do pompki: jeden do małej wtyczki, drugi idzie do 9 przy piecu (mam też kabel długi od pompki, ale są inne kolory obcięte i to mnie myliło, widać, jeszcze to było jednym kablem łączone). ok
    2. Wtyczka wolna, 8-pin, czarna - to na schemacie B1 i przechodzi później w S1

Pozostaje jeszcze połączenie z S1 do manipulatora - od 1 do 6 i 7 pin oznaczony T, nie mogę z tych schematów dojść takiego oznaczenia na manipulatorze, pomógłbyś z tym?

Dodano po 11 [minuty]:

o, znalazłem temat eb147 jak komuś podpowiadałeś, muszę poczytać
  • #4 21784443
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7728
    interauto7 napisał:
    po twoim schemacie

Nie jest mój, oryginalna instrukcja serwisowa dystrybutora. Co zamierzasz z tym ogrzewaniem zrobić? To prawie 40-letni zabytek, większość części jest trudnodostępna i droga. Za ~300 zł można mieć nówkę klon od chińczyka (ostanio kupowałem za 270 zł klona D2 do ciężarówki). Oryginalne sterowniki Eberspachera, blokują się po kilku błędach (puszka o numerach 25 1688 50 00 02), bez specjalnego testera nie do odblokowania.
  • #5 21784477
    interauto7
    Poziom 9  
    I tak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4087257.html

Podłączyłem jak na tym schemacie na foto 1, bo nie mam czujnika temperatury.

Przełącznik ten na kontrolerze ustawiam na 1 (bo jest jeszcze jakby znak nieskończoności - nie wiem, do czego służy włączenie w tej opcji?)

Webasto odpala, chodzi fajnie z 2 minuty i nagle pompka dostaje takich obrotów dużych, że jakby zalewało webasto i nagle chmura białego dymu i słychać, że już nie chuczy, tylko przepali się ten dym, odpalę znowu i znowu to samo? Co to może być?
  • Pomocny post
    #6 21784479
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7728
    interauto7 napisał:
    pompka dostaje takich obrotów dużych

Nie może dostać "dużych obrotów", to nie silnik tylko pompka elektromagnetyczna.
    interauto7 napisał:
    jakby zalewało webasto i nagle chmura białego dymu i słychać, że już nie chuczy, tylko przepali się ten dym, odpalę znowu i znowu to samo? co to może być?

Skończony palnik. Można ewentualnie wymienić sitko (koszt około 50 zł) ale na dłuższą metę nie pomoże.
  • #7 21784493
    interauto7
    Poziom 9  
    Ok, rozbieram. Dam znać, co się dzieje. Wiem, że stare, ale jakoś tak mam, że jak już jest, to szkoda nie zrobić - odezwę się

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem i schematem przewodów do webasto Eberspaecher D5L C, zwłaszcza w kontekście niekompletnej instalacji zakupionej w stanie używanym. Użytkownik opisuje posiadane elementy: ECU5HB005 494-08 z wolnymi pinami 7, 13 i 14 we wtyczce B, cztery przewody (dwa grube zasilające 12V oraz dwa cienkie – czarny i zielony, z których zielony jest ucięty i prowadzi do wtyczki pieca), wolną 8-pinową czarną wtyczkę oraz pokrętło z 7 pinami (oznaczonymi od 1 do 6 oraz T), które nie jest podłączone i nie posiada dokumentacji. Pojawia się pytanie o prawidłową kolejność i miejsce podłączenia przewodów, w tym cienkiego kabelka pompki, który prawdopodobnie powinien być podłączony do pokrętła lub wolnej wtyczki. Brak jest jasnego schematu połączeń, co utrudnia instalację i wymaga wskazówek dotyczących przyporządkowania przewodów do pinów wtyczek oraz integracji regulatora/pokrętła z systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA