logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ekrany w kablu od USB 3.0 do zmieniarki CD – separacja sygnałów audio i danych

gabriel0 21 Gru 2025 14:13 261 10
REKLAMA
  • #1 21786550
    gabriel0
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Dzień dobry.

Chciałbym wykonać kabel do samochodowej zmieniarki cd. Transmisja danych jest cyfrowa, dźwięku zaś analogowa.
    Przewód który upatrzyłem to przedłużacz usb 3.0, posiadający 2x 2 żyły w osobnych ekranach i kilka innych nieekranowanych.
    Jak poprawnie podłączyć ekrany, by na linii dźwięku nie było słychać transmisji danych? Ekrany należy podłączać z obu stron przewodu?
    Poprosiłbym konkretny opis tego ekranowania i zasadę działania dlaczego tak a nie inaczej.
  • REKLAMA
  • #2 21789026
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2552
    USB 3.0 - Link nie ma linii analogowych. Kto Ci takich bajek naopowiadał?
  • REKLAMA
  • #3 21789435
    gabriel0
    Poziom 12  
    Niejasno nakreśliłem.
    Nie posiadam oryginalnego przewodu do zmieniarki. Chciałem użyć przedłużacza usb 3.0 jako przewód do zmieniarki, bo są tam 2x2 ekranowane przewody.
  • REKLAMA
  • #4 21789501
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2552
    Jeżeli są dwa kable do sygnału analogowego i kabel USB, to chyba nie bardzo możesz poprawić fabrykę.
  • REKLAMA
  • #5 21789510
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    @LEDówki człowieku przecież autor wyraźnie napisał co potrzebuje. Zadał proste pytanie a ty za chwile rozwiniesz temat na 3 strony.
    @gabriel0 ekran podłączasz po obu stronach bo tak sie robiło od zawsze.
  • #6 21789564
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1113
    Z tego co gdzieś kiedyś czytałem, ekran powinien być podpięty tylko z jednej strony kabla.
    Ale 99% fabrycznego okablowania ma ekran masowany na obu końcach.
    Oprócz sygnału audio ekranował bym też linię danych. A przynajmniej sygnał CLK jeśli takowy występuje w tej komunikacji.
  • #7 21789592
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Karaczan napisał:
    tego co gdzieś kiedyś czytałem, ekran powinien być podpięty tylko z jednej strony kabla.

Podaj źródło tego, co czytałeś.
    Karaczan napisał:
    Oprócz sygnału audio ekranował bym też linię danych.

Autor wyraźnie napisał, co za ekran ma w kablu i nie trzeba powielać kilka razy tych samych informacji.
  • #8 21789598
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    syselpl napisał:
    Autor wyraźnie napisał

Nie, nie napisał co to za zmieniarka. A to ma tu kluczowe znaczenie.

gabriel0 napisał:
    kabel do samochodowej zmieniarki cd

Dla większości tego typu fabrycznych sprzętów, przewód USB się nienadaje. Konkretny typ/model?
  • #9 21789746
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6024
    @syselpl
    Takie kable do zmieniarek mają odrębne żyły na sygnały audio, masę, sygnał sterujący itd., takie zgadywanie i pożyczanie żył z kabla USB3.0 przy braku znajomości wyprowadzeń, pinologi/schematy, to zwykłe zgadywanie.
  • #10 21789895
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1113
    Skoro chce zrobić taki kabel samemu to zakładam że pinout zna.
    Zmieniarka na M/IPBus to nie jakaś technologia NASA

Co do ekranu na długich kablach audio, to często spotykam się z praktyką że ekran masujemy z jednej strony by nie powstała pętla masy.
    Czy zgodne ze sztuką, czy nie, ale często działa. Szczególnie w CarAudio

A co do kabli to sam ostatnio walczyłem z długim kablem do wyświetlacza na I2C za pomocą skrętki komputerowej.
    I musiałem 2x lutować bo okazało się że skręcone pary powodowały zakłócenia.
    Żeby SDA szło parą z plusem, a SCL z masą...
    I działa, a ponoć I2C nie nadaje się na takie długie transmisje

Zachowujecie się jakbyście sami nigdy nic nie drutowali ;)
    Wesołych i spokojnych życzę!
  • #11 21798659
    gabriel0
    Poziom 12  
    Dzień dobry.
    Zmieniarka to mc3296 z mercedesa. Można powiedzieć że usb 3.0 ma aż nadto przewodów.
    Schemat pinów złącza MC3296 do zmieniarki w samochodzie Mercedes
    Jeśli dobrze zrozumiałem, podłączę ekran audio z jednej strony a ekran od danych z obydwu. Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania kabla do samochodowej zmieniarki CD mc3296 z Mercedesa, gdzie transmisja danych jest cyfrowa, a sygnał audio analogowy. Autor planuje użyć przedłużacza USB 3.0, który posiada dwie pary ekranowanych przewodów oraz kilka nieekranowanych. Wątpliwości dotyczą prawidłowego podłączenia ekranów, aby separować sygnały audio od danych i uniknąć zakłóceń. Wskazano, że ekran audio powinien być podłączony tylko z jednej strony kabla, aby zapobiec powstawaniu pętli masy, natomiast ekran przewodów danych (np. sygnału CLK) najlepiej masować z obu końców. Podkreślono, że fabryczne kable do zmieniarek mają osobne żyły dla sygnałów audio, masy i sterowania, co trudno odtworzyć na bazie kabla USB 3.0 bez znajomości pinoutu. Praktyka ekranowania z jednej strony jest często stosowana w CarAudio, choć nie zawsze zgodna ze sztuką, ale skuteczna w eliminacji zakłóceń. Autor potwierdził, że zastosuje ekran audio z jednej strony i ekran danych z obu stron kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA