logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł LTE z wbudowanym WiFi i wsparciem OpenWRT do systemu monitoringu DIY

marek-zarzycki 28 Gru 2025 10:49 243 7
  • #1 21791717
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Witam,

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się, czy istnieje moduł LTE na płytce, który miałby również wbudowane wifi? Musi też mieć możliwość instalacji openwrt.

Chodzi mi o to, że mam obecnie zbudowany system monitoringu DIY oparty o mały router ze stickiem LTE i kamery wifi. Działa to w porządku, jednak szukam możliwości jeszcze większej minimalizacji całego zestawu.
  • #2 21791773
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21791818
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5770
    Tylko to żaden monitoring a jedynie kamerki -zabawki po WiFi a jak już to po co pomysł z modemem LTE na PCI czy M2 i płytce do niego z WiFi, ani to tanie i wbrew pozorom łatwe biorac pod uwagę wymogi. Najtaniej i najmniejszy to stick USB z modemem LTE 4 KAT .z wbudowana kartą WiFi, zasilany po usb https://zteshop.pl/zte-mf79n-modem-usb-lte-kat4
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21791900
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Erbit napisał:
    Szczególnie zastanawia mnie to OpenWRT bo to przecież tylko monitoring więc raczej nie wymaga złożonej konfiguracji jaką daje OpenWRT.

matek451 napisał:
    Tylko to żaden monitoring a jedynie kamerki -zabawki po WiFi a jak już to po co pomysł z modemem LTE na PCI czy M2 i płytce do niego z WiFi, ani to tanie i wbrew pozorom łatwe biorac pod uwagę wymogi. Najtaniej i najmniejszy to stick USB z modemem LTE 4 KAT .z wbudowana kartą WiFi, zasilany po usb https://zteshop.pl/zte-mf79n-modem-usb-lte-kat4

No właśnie problem polega na tym, że obecnie działający monitoring oparty o router, nie jest taki prosty. Jest nim monitorowane pomieszczenie bez dostępu energii elektrycznej, wolnostojące. Całość składa się z 5 kamer a system uruchamia się w momencie otworzenia drzwi lub któregoś z okien. Dostaję wówczas sms z powiadomieniem a wszystkie kamery zaczynają rejestrację. Oczywiście to rozwiązanie DIY, więc np. chcąc zobaczyć podgląd na żywo z którejś z kamer (po uruchomieniu się systemu), muszę ją przyłączyć do sieci po zalogowaniu się na stronę routera z podłączonym stickiem E3372.

Nie znam tego sticka ZTE, muszę się tym zainteresować. Rozpoznałem narazie podobny chiński stick na układzie MSM8916, który można przeflashować i uruchomić na nim openwrt, jednak są liczne posty użytkowników skarżących się na niestabilność tego rozwiązania.
  • #5 21791950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21792097
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Erbit napisał:
    Czyli złodziej ma dobre 2 minuty nim się wszystko uruchomi i zacznie rejestrować ?

Erbit napisał:
    Skąd pochodzi energia do całego systemu?

Kamery (wszystkie na raz) uruchamiają się około 5 sekund, Zasilanie całego systemu jest oparte o powerbank który wymieniam raz na miesiąc, bo ma wbudowany jakiś system kondycjonowania baterii i jego pojemność spada minimalnie każdego dnia. Sms z powiadomieniem dostaję dopiero po około 2 minutach od wejścia, bo tyle potrzeba czasu na "wstanie" routera i wysłanie sms.
  • #7 21792128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21792644
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Erbit napisał:
    Do czego zmierzam - na pewno postarałeś się rozwiązać to tak jak było to możliwe (możliwości techniczne, środki, wiedza...) ale uważam, że Twoja instalacja ma sporo wad. Mając też jakieś doświadczenia "we włamaniach" (dokładniej w oglądaniu nagranych włamań) wiem, że kamery dają jedynie możliwość dokładniejszego obejrzenia sposobu włamania i czasu - samego złodzieja nie zobaczysz bo wystarczy czapka z daszkiem i lekko pochylona głowa lub kominiarka i kamery "niczego nie zobaczą" poza tym co wyżej opisałem.

Tak, masz rację, jeśli włamywacz się postara, to i 100 kamer nie pomoże. Tylko jest też druga strona medalu - w warunkach prowincji, funkcjonariusze mając zapis monitoringu, potrafią zidentyfikować delikwenta nawet jeśli ma zakrytą twarz, bo po prostu ich znają, wiedzą kto w okolicy może coś kraść itd.
    Ja też podchodzę do monitoringu w ten sposób, że nie umieszczam żadnych znaków informacyjnych, że teren monitorowany itp, nic z zewnątrz ani wewnątrz nie wskazuje na umieszczony monitoring, bo kamery, kontaktrony i przewody są ukryte. Wszystkie cenniejsze przedmioty mam dokładnie sfotografowane, spisane numery fabryczne, zaznaczone itd.

Wracając do tematu, to znalazłem urządzenia firmy Vertell. Niestety są one robione chyba stricte na ruski rynek i tam je można kupić. Widzę, że ruskie to u siebie zakładają jako łączność internetową do domu.

Tak więc chyba najtaniej i najbardziej sprawdzoną opcją pozostanie zastosowanie malinki RPi0W z podłączonym modemem LTE. Mogę tam postawić dedykowany do tej płytki OpenWRT i konfigurować to dowolnie, nie muszę nic flashować jak to ma miejsce przy chińskich stickach (routerach) USB podobnych do tego ZTE poleconego w poście powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest moduł LTE z wbudowanym WiFi oraz możliwością instalacji OpenWRT, przeznaczony do systemu monitoringu DIY, który obecnie opiera się na małym routerze z modemem LTE i kamerach WiFi. Celem jest dalsza miniaturyzacja zestawu. W dyskusji nie pojawiły się konkretne modele ani marki modułów spełniających te wymagania, jednak podkreślono potrzebę integracji modemu LTE i punktu dostępowego WiFi na jednej płytce z obsługą OpenWRT, co umożliwiłoby uproszczenie i zmniejszenie rozmiarów systemu monitoringu. Wskazano na istotność kompatybilności sprzętowej z OpenWRT oraz stabilności działania w środowisku monitoringu DIY.
REKLAMA