logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zyxel LTE5398-M904 z anteną – czy wymiana na ZTE MC889 poprawi stabilność i WiFi 6?

Flubbed 28 Gru 2025 19:10 477 13
REKLAMA
  • #1 21792154
    Flubbed
    Poziom 3  
    Witam po prawie dwóch latach z zestawem Zyxel LTE5398-M904 + Antena. Internet działa, na pewno lepiej niż na poprzednim routerze chociaż od jakiś dwóch miesięcy miewam problemy, ale to później.
    Główne pytanie brzmi czy na podstawie załączonych screenshotów i lokalizacji jest szansa że sytuacja się poprawiła i przy zmianie sprzętu mogę liczyć na lepsze wyniki?
    Ciągle gdzieś tam kątem oka zerkam na ZTE MC889. Druga sprawa jest taka że dużo urządzeń podpiętych jest do wifi i znaczna część obsługuje Wifi 6, czy tutaj zmiana sprzętu również może być istotna?
    Czerwoną kropką zaznaczona lokalizacja- około 700m do BTSa

Wracając do problemu z Zyxel'em- wcześniej nie było najmniejszych problemów, ale od jakiegoś czasu t.j mniej więcej dwóch miesięcy notorycznie rozłącza mi internet w domu, teraz już praktycznie codziennie muszę przynajmniej raz lub dwa rozłączyć router z gniazdka i włączyć ponownie, wtedy problem znika i internet znów działa. Każda sieć wifi jest dostępna, ale wyskakuje brak połączenia. Zauważyłem że na routerze zazwyczaj mruga druga i ostatnia dioda (pierwsza i trzecia świeci ciągle), jeśli problem się pojawi mruga tylko ostatnia(reszta świeci). Nie mam pojęcia co mógłbym sprawdzić, nawet przy braku tego internetu mogę połączyć się z routerem i podejrzeć parametry sieci więc to trochę wygląda jakby sygnał był, ale nie przekazywał go dalej. Dość mocno oblegamy sieć w domu(zazwyczaj w tym samym czasie idzie 2x YouTube, jakaś telewizja, laptop,kamery...), może być że nadajnik nas "izoluje"? Z góry dzięki za pomoc! Będę czuł się zobowiązany do tego żeby się odwdzięczyć gdy uda się coś poradzić w tej sprawie.
    Zrzuty ekranu pokazujące parametry sygnału LTE i wyniki testów prędkości internetu
    Zrzut ekranu z mapy BTSearch z zaznaczoną lokalizacją i informacjami o stacjach bazowych
    Mapa okolic Żar z zaznaczoną lokalizacją i nadajnikiem sieci komórkowej
  • REKLAMA
  • #2 21806801
    nikos95
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Trochę więcej danych by się przydało, żeby móc pomóc. Na pewno lokalizacja i ten BTS nie pomagają, bo jesteś między sektorami, a do tego jeszcze las.
    Jaką antenę do Zyxela masz i w jakim kierunku jest ustawiona? Testy z innymi operatorami też by nie zaszkodziły.
    Co do samego modelu routera, to u mnie problem z rozłączaniem również występuje (Orange). Średnio raz na 2-3 dni następuje restart modemu, zazwyczaj w godzinach, kiedy BTS jest najbardziej obciążony, więc istnieje taka opcja, że jakaś forma kolejkowania lub zrzucania klienta z nadajnika następuje. U mnie najlepszym rozwiązaniem okazała się zmiana oprogramowania na OpenWrt i automatyczny restart interfejsu w przypadku braku połączenia.
    Na tym BTS, który wrzuciłeś, Play ma pozwolenie na pasmo 3500 MHz, jak to odpalą, to wtedy zewnętrzne ODU typu MC889A PRO albo G51F będzie pewnie najlepszym rozwiązaniem.
  • #3 21807291
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    W kwestii problemu z Zyxelem https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24106 a co do Play i osiagów to testowałeś konkurencyjnych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21807307
    Flubbed
    Poziom 3  
    >>21806801
    Dorzucę jeszcze tutaj zdjęcie poglądowe, jak wygląda w rzeczywistości ustawienie anteny i widoczność samego BTS-a. Antena ustawiona jest wprost na nadajnik. Przed nią pojedynczy pas tui, ale las widoczny na mapie nie powinien przeszkadzać. Poniżej również zdjęcie anteny.

Dom z anteną skierowaną na BTS, zaznaczone czerwonym napisem na zaśnieżonym tle

Zrzut ekranu z aplikacji z informacją o odbiorze anteny LTE-A/4G 17dBi
  • REKLAMA
  • #5 21807313
    matek451
    Poziom 43  
    A jakie masz teraz parametry sygnału na Zyxelu dla pasm LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21807323
    Flubbed
    Poziom 3  
    >>21807313
    Czy powinienem ustawić sztywno konkretne i tak sprawdzać każde, jak na zdjęciu poniżej? Będę w stanie to sprawdzić wieczorem po powrocie do domu.
    Pamiętam, że na ten moment mam ustawione sztywno BC3. Zanim wątek ruszył chwilę kopałem się z ustawieniami przez ciągłe skoki pingu i rozłączanie sieci. Od czasu zmiany stabilność w miarę się unormowała. Internetu ani razu nie wyrzuciło kosztem trochę niższego transferu.

Zrzut ekranu z danymi sieci LTE, pasmo BC7, RSSI -52, SINR -2, RSRP -88
  • REKLAMA
  • #7 21807350
    matek451
    Poziom 43  
    Masz fatalny SINR, jesteś idealnie pomiędzy 3 a 1 sektorem, idealnie pokazuje to NetMonster na telefonie dla PCI 375 czyli 1 sektora parametry sygnału są praktycznie identyczne jak z 3 sektora i PCI 377.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21807370
    nikos95
    Poziom 15  
    >>21807323
    A próbowałeś z jakiegoś osiągalnie wyższego punktu w domu przez okno skierować telefon/antenę w stronę innego BTS? Masz co prawda po około 3 km do okolicznych, ale czasami lepsze to, jeśli sektory są ustawione na ciebie.
  • REKLAMA
  • #9 21807381
    matek451
    Poziom 43  
    Tylko akurat dalszy BTS Play w Głogoczowie nie ma sektora na niego, na tym BTS-ie jest Plus z 5G2600 N41 i LTE2600+1800 z sektorem na S7 i na niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21807388
    nikos95
    Poziom 15  
    Jedyne wyjście, próbować innego operatora/BTS albo czekać na 3500 od Play i pogodzić się, że akurat tak sektory są ustawione. Ewentualnie, jak jest budżet, to pobawić się ze Starlinkiem.
  • #11 21810370
    Flubbed
    Poziom 3  
    >>21807381
    Chcąc spróbować z Plusem, podpowiesz mi, jaki sprzęt mógłby się sprawdzić, czy na ten moment po prostu starter w telefonie i testować? Telefon Galaxy S23 Ultra.
  • #12 21810853
    matek451
    Poziom 43  
    Testuj na zewnątrz na telefonie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21839683
    Flubbed
    Poziom 3  
    >>21807388
    Znałem temat Starlinka, ale gdzieś z tyłu głowy miałem, że to drogie i bardziej skierowane na większe "zadupia" niż u mnie. Po Twoim poście coś mnie jednak ruszyło, sprawdziłem temat jeszcze raz i co? Proces ruszył, a od wczoraj antena zamontowana i śmiga. Co prawda na razie prowizorka i na przykład sam router nie jest jeszcze w docelowym miejscu, ale jak już paczka przyszła, cholernie byłem ciekaw, jak to działa. Wydaje mi się, że to może być najbardziej sensowne rozwiązanie u mnie. Ciężko z tym LTE się dogadać i dla porównania, na obecnym setupie dziś, w niedzielę, po godzinie 17 mam zawrotne 1-2 Mb/s downloadu i internet praktycznie nie żyje, a Starlink potrafi pokazać po 460/60 Mb/s w taką pogodę jak jest teraz. Dla mnie to taki mały gamechanger, nigdy nie miałem takiego internetu, gdzie mogę pozwolić sobie oglądać coś w praktycznie najwyższej rozdzielczości czy pobrać 115 GB gry w 45 minut, a nie całą noc :) Także dzięki za sugestię, bo to tak naprawdę zapoczątkowało to wszystko u mnie :)
  • #14 21839707
    nikos95
    Poziom 15  
    >>21839683

Super, naprawdę fajne osiągi, ostatnio u znajomego testowałem, ale prędkości max 200/40, więc u niego akurat porównywalne z dostępnym LTE, a u Ciebie to naprawdę już "komfortowe" warunki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta od prawie dwóch lat z zestawu Zyxel LTE5398-M904 z anteną, jednak od około dwóch miesięcy doświadcza częstych rozłączeń internetu, wymagających restartu routera. Lokalizacja urządzenia jest około 700 m od BTS, jednak znajduje się pomiędzy sektorami i w otoczeniu lasu, co negatywnie wpływa na jakość sygnału (fatalny SINR). Antena jest ustawiona bezpośrednio na nadajnik, ale warunki propagacyjne są trudne. Próby zmiany ustawień pasm LTE (np. sztywne ustawienie BC3) przyniosły częściową stabilizację kosztem transferu. Wskazano, że problem może wynikać z przeciążenia BTS lub kolejkowania klientów. Zalecane jest testowanie innych operatorów lub BTS, a także oczekiwanie na uruchomienie pasma 3500 MHz przez Play, co umożliwiłoby zastosowanie bardziej zaawansowanych zewnętrznych urządzeń ODU, takich jak ZTE MC889A PRO lub G51F. W dyskusji pojawiła się sugestia zmiany sprzętu na ZTE MC889, który obsługuje WiFi 6, co może poprawić stabilność i wydajność sieci w warunkach wielu podłączonych urządzeń. Alternatywnie rozważono rozwiązanie Starlink, które po instalacji anteny satelitarnej zapewniło znacznie wyższe prędkości i stabilność internetu, co dla użytkownika okazało się najbardziej efektywnym rozwiązaniem w obecnych warunkach lokalizacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA