Witajcie,
Mam w planach zaprojektowanie i wykonanie różnych sterowników do sterowania oświetleniem modelarskim, oświetlenie wew i zew małych budynków, uliczek, sygnalizacje świetlne itp. Układem centralnym będzie uC a układem wyjściowym ileś sztuk WS2811. Początkowo zakładałem że dany sterownik to bedzie jeden moduł z wszystkimi elementami ale po głębszym zastanowieniu stwierdziłem że układy będą rozdzielone, tj. sterownik oddzielnie połączony trójżyłowym przewodem z modułem wykonawczym sterujacym diodami LED. I tak powstał moduł który nazwałem CCLD-36. Układ zawiera 12 sztuk WS2811 i ma 36 kanałów.
Poniżej zdjęcie modułu.
Piny są dokładnie opisane. Wyjścia to piny wewnętrzne, piny zewnętrzne to wspólna szyna +5V do której podłącza się anody diod LED. DI- wejście danych, DO- wyjście (do kolejnego modułu). Piny DI, DO, GND i +5V są zdublowane. Dzięki temu można w prosty sposób podłączyć dodatkowe moduły CCLD-36 na dwa sposoby- kaskadowy który rozszerza ilość kanałów i pozwala sterować niezależnie większą ilością diod. Sposób równoległy powoduje że dwa (lub więcej) moduły wyświetlają to samo.
W celu przetestowania modułów zrobiłem proste wskaźniki z gniazda dwurzędowego goldpin i czerwonych diod smd 1206 przylutowanych bezpośrednio.
Poniżej moduł CCLD-36 z kompletem wskaźników.
Poniższy filmik przedstawia działanie modułów.
Moduł dolny lewy pierwszy otrzymuje dane. Moduł górny jest połączony z pierwszym w kaskadzie i kontynuuje efekt świetlny który został napisany dla dwóch modułów, tj. 72 diod LED. Moduł dolny prawy jest połączony równolegle z modułem pierwszym i wyświetla jego kopię wyświetlając połowę efektu.
Poniżej fragment programu napisany w BASCOM AVR odpowiedzialny za generowanie wyświetlanego efektu. Dane w tablicy to wartości do wyświetlenia z korekcją gamma o wspóczynniku 2,5 żeby meteorek ładnie wyglądał
Dobra, to tyle. Teraz trzeba wziąć się za sterowniki. Miłego dnia
Fajne? Ranking DIY