logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY Kiosk – jak zbudować własny magazyn elektronika do przechowywania podzespołów?

dgproject 05 Jan 2026 16:00 4851 45

TL;DR

• Powstał DIY Kiosk, czyli ścienny magazyn elektroniki do przechowywania drobnicy, zintegrowany z bazą danych części i podświetlanymi lokalizacjami.
  • Rdzeń systemu tworzą aplikacja PC w React Vite, Electronie i Tailwind oraz sterownik ESP8266 Wemos D1 mini z OLED SSD1306 128x32.
  • Do sygnalizacji wykorzystano ciąg 200 LED WS2812B, a lokalizacje opisano prefiksowanymi katalogami i czytelną bazą JSON.
  • Testy wykazały, że forsowanie ESP z poziomu strony WEB potrafiło zawiesić przeglądarkę, więc zastosowano bufor serialBuffer i inteligentny rendering.
Generated by the language model.
📢 Listen (AI):
  • #31 21811428
    dgproject
    Level 13  
    Rate: 272
    Po długich męczarniach wreszcie mogę stwierdzić że z sukcesem powstała kolejna wersja programu udostępnionego na moim dysku V1.5.0.
    https://drive.google.com/drive/folders/1hnoxh2GpS30uNQiNsFQavRU_DW0FagfV?usp=sharing

DIY Kiosk – jak zbudować własny magazyn elektronika do przechowywania podzespołów?

Najważniejsze zmiany to:
    -Dodanie możliwości budowy baz danych w każdym z katalogów.
    -Tworzenie bazy odbywa się poprzez prawoklik myszki na pustym polu dowolnej lokalizacji.
    -Eksport całej bazy projektu do jednego pliku w ROOT bazy danych (.csv)
    -Dodałem możliwość przeszukiwania również bazy danych w polu wyszukiwania z wykazaniem miejsca (Podświetlenie pola).
    -Dodałem duży zbiór ikon do projektu i kolorystyki katalogów z React Icons.
    -Wywołanie odpowiedniej lokalizacji następuje zarówno poprzez przycisk "Znajdź półkę" jak również klawisz klawiatury nad TAB - czyli "`".
    -Otwieranie katalogów prawoklikiem jest jak najbardziej możliwe.
    -Dodano również kilka drobnych poprawek wizualnych i programowych.

Nie zauważyłem jak na razie jakichkolwiek błędów, jednakże jestem otwarty na uwagi...
  • #32 21816438
    zdolnyadam
    Level 29  
    Help: 124
    Rate: 241
    Pozwolilem sobie wspomnieć o Twoim projekcie w: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4161475.html

Mnie sie marzy robocik który mógłby wyciągać z szufladek poszczególne elementy jakieś zestawu i je sam kompletować ;)
    Ale przy detalicznej ilości nie opłaca sie raczej cokolwiek działać tym w kierunku :(
  • #33 21816471
    Ryszard49
    Level 39  
    Help: 312
    Rate: 1004
    W moim przypadku, szybciej kupić niż znaleźć.
  • #34 21816478
    dgproject
    Level 13  
    zdolnyadam wrote:
    Ale przy detalicznej ilości nie opłaca sie raczej cokolwiek działać tym w kierunku

Niby się nie opłaca, lecz w moim przypadku mam do zadysponowania dużą przestrzeń na strychu i właśnie pracuję nad robotem, którego zadaniem będzie pobranie odpowiedniego pudełka z szpargałami i podanie go w stronę włazu strychowego.

Interfejs aplikacji magazynowej z nazwami i ilościami zasobów w siatce Interfejs sterowania robotem z przyciskami kierunkowymi i funkcjami chwytaka Interfejs ustawień napędów robota z trzema serwami i parametrami kątów oraz czasów

Robot będzie pracował w trybie "Manchatan" po torowisku wykonanym z profili dla LED.
  • #35 21816517
    Damian_Max
    Level 21  
    Help: 40
    Rate: 96
    @dgproject Gratulacje projektu(!),
    obserwuję go już chwilę i pomysł z podświetlaniem jest super, bardzo fajnie też to widać w projekcie @yanek231 (też gratulacje).

Początkowo(*) byłem sceptycznie nastawiony; w tym sensie że:
    - ilość pracy włożonej w przygotowanie magazynu nigdy się nie zwróci,
    - wyszukiwanie będzie mozolne / upierdliwe,
    - po wyciągnięciu elementu wypada zaktualizować wartość w systemie.
    Jednak system podświetlania wygląda naprawdę spoko.

Rozważyć można wyszukiwanie głosowe i ogólnie głosową integrację, jeśli działałoby to lokalnie to mogłoby cały czas nasłuchiwać i na jakimś wyświetlaczu, w liście mogłoby podpowiadać jakie elementy wskazać, i tylko się zatwierdza kliknięciem.
    Czyli model whisper + jakieś mini AI, którego zadaniem byłoby tylko wyłuskanie o którą szufladę chodzi na podstawie tekstu / chyba że drugą część udałoby się zrobić skryptem (zawsze zamiast proponować jedną szufladę, można zaproponować kilka najbardziej prawdopodobnych; na podstawie wypowiedzianych wyrazów).

ALE, pomysł zrobienia automatycznego magazynu na strychu brzmi nieziemsko xD → do tego zrobić szyb z windą i można w takim magazynie w sumie trzymać wszystkie zapasowe rzeczy xD.

Heh, najlepiej jeszcze jak by był automatyczny system indeksowania, w sumie to w dzisiejszych czasach też jest to wykonywalne:
    - w domu masz rolki z pudełkami (w kilku zunifikowanych rozmiarach), stojące w kolejce do windy,
    - w windzie / lub na strychu, robione jest zdjęcie, wysyłane do AI by powiedziało co tam jest i taki opis + zdjęcie dostaje to pudełko,
    - jak czegoś potrzebujesz, to to mówisz i AI wyszukuje w Twoim magazynie, tylko zatwierdzasz i po kilku chwilach przyjeżdża.
    Kurde, wszystko można by tam trzymać.. xD, nie tylko elementy, ale również narzędzia oraz inne rzeczy (z resztą to widać na Twoich screenach xD).
    W sumie, to taki automatyczny magazyn, to mógłby być po prostu pod sufitem / albo nad podwieszanym sufitem xD.

Całość brzmi kosmicznie, rodem z filmów SC, ale pomału zaczynają być dostępne wszystkie klocki do budowy takiego czegoś, nawet w pieniadzach które można poświęcić na hobby.

(*) Mimo wszystko dalej mam drobne wrażenie, że jest to nadmierna inżynieria xD.

W każdym razie powodzenie!
  • #36 21816560
    dgproject
    Level 13  
    Damian_Max wrote:
    Mimo wszystko dalej mam drobne wrażenie, że jest to nadmierna inżynieria xD.

Całkowicie się zgadzam...
    Ale, tylko dzisiaj z racji szybkiego postępu technologicznego.

Wystarczy spojrzeć nieco wstecz. Ja na własnym przykładzie widzę że projekty jakie wykonywałem jeszcze rok, dwa lata temu wydają się być przestarzałe.
    Damian_Max wrote:
    Czyli model whisper + jakieś mini AI, którego zadaniem byłoby tylko wyłuskanie o którą szufladę chodzi na podstawie tekstu

Patrząc na to troszeczkę z innej strony, przeanalizowałem troszeczkę za i przeciw i muszę przyznać że Whisper za niedługo stanie się przeżytkiem. Prościej będzie na osobnym module postawić asystenta głosowego, mającego dostęp do modułu z bazą danych, co daje znacznie więcej benefitów w kontekście kontroli obecności danego asortymentu.

Damian_Max wrote:
    w domu masz rolki z pudełkami (w kilku zunifikowanych rozmiarach), stojące w kolejce do windy

System taki budowałem jakieś trzy lata temu i oparty był o coś w rodzaju PATERNOSTER na łańcuchach. Odpuściłem sobie jednak to rozwiązanie w związku problemami z prowadzeniem.

Kolejnym problemem jest u mnie klimat i zapylenie - chcę pewne rzeczy przechowywać w odpowiednich warunkach, by nie doszło do ich degradacji.
    Dlatego padło na wydzielenie części strychowej i zabudowa sufitu w pomieszczeniu gospodarczym.
    Na strychu przechowuję niektóre rzeczy, które potrafią się uszkodzić przez nieodpowiedni klimat (Filamenty, świeczki...)

Jak już dojdę do porozumienia z robotem, na pewno rozwarzę opcję dodania asystenta głosowego do projektu.
  • #37 21816639
    Damian_Max
    Level 21  
    Help: 40
    Rate: 96
    Im dłużej o tym myślę, tym bardziej uważam, że ekstra byłaby funkcja auto-indeksowania:
    - masz jakieś elementy w ręce (z wylutu, przyniósł kurier, albo po prostu sprzątasz),
    - wkładasz je do pudełeczek i GOTOWE.
    Pudełeczko trafia do machiny, ona robi zdjęcie i automatycznie opisuje (indeksuje), dodaje kategorie itp itd, a Ty (po czasie przetwarzania) tylko korygujesz opis.

Coś takiego chyba by mi się naprawdę podobało, puki myślałem o tym projekcie jak o 'magazynie elektroniki', to wydawał mi się mało użyteczny, ale jak zauważyłem na Twoim screenshot 'świeczki' to moje spojrzenie na ten magazyn się diametralnie zmieniło xD. Mam masę różnych przydasiów z przeróżnych bajek (modelarstwo, elektronika, komputery, …) i generalnie mniej więcej wiem gdzie i co mam, ale taki system magazynowania tego, który nie wymaga ode mnie tego bym myślał gdzie coś włożyć, tylko samo by się to gdzieś układało byłby genialny.

To z tym modelem który robi obie rzeczy na raz też dobra myśl, jednak troche uważam że podzielenie tego na dwa osobne może umożliwić uruchomienie tego na słabszym komputerze z tym samym czasem odpowiedzi całego systemu, na przykłąd na jakimś zwykłym laptopie / może RPi z kartą, tak że reakcja jest raptem po paru/nastu sekundach. Osobiście wolałbym by nie nie wymagało to chmury.

Trzymam kciuki!
  • #38 21816668
    dgproject
    Level 13  
    Damian_Max wrote:
    To z tym modelem który robi obie rzeczy na raz też dobra myśl, jednak troche uważam że podzielenie tego na dwa osobne może umożliwić uruchomienie tego na słabszym komputerze z tym samym czasem odpowiedzi całego systemu, na przykłąd na jakimś zwykłym laptopie / może RPi z kartą, tak że reakcja jest raptem po paru/nastu sekundach.

Monitor dotykowy z uruchomionym systemem na biurku obok zmodyfikowanej drukarki.

Ekran dotykowy i urządzenie elektryczne zamontowane na metalowej ścianie.

Na warsztacie i garażu mam uruchomiony program na komputerze używanym wcześniej w gastronomii z dwoma monitorami dotykowymi które wyhaczyłem za bezcen. W trakcie spoczynku całość zużywa jakieś 8W.
    Dostęp do bazy sieciowej dzięki małej wadze .json bez obrazków itp. działa ekspresowo na wszystkich urządzeniach w lokalizacji sieciowej.

Dodano po 11 [minuty]:

Damian_Max wrote:
    Osobiście wolałbym by nie nie wymagało to chmury.

Jednym z założeń było stworzenie systemu bezpiecznego bez konieczności integracji z mechanizmami zewnętrznymi.
    Damian_Max wrote:
    Pudełeczko trafia do machiny, ona robi zdjęcie i automatycznie opisuje (indeksuje), dodaje kategorie itp itd, a Ty (po czasie przetwarzania) tylko korygujesz opis.

Takie coś można bez większego problemu zrealizować na module ESP CAM AI np XIAO, lecz musiałbyś szkolić ten mechanizm do każdego detalu, by działało to sprawnie i za darmo. Do sortowania śrubek jak najbardziej takie rozwiązania się nadają.
    I ktoś teraz powie "co ty za pierdy wygadujesz?" Przecież są systemy chmurowe rozpoznające praktycznie wszystko w locie. Może i tak, ale nic za darmo. Osobiście jestem totalnym przeciwnikiem SAAS.
  • #39 21816931
    zdolnyadam
    Level 29  
    dgproject wrote:
    zdolnyadam wrote:
    Ale przy detalicznej ilości nie opłaca sie raczej cokolwiek działać tym w kierunku

Niby się nie opłaca, lecz w moim przypadku mam do zadysponowania dużą przestrzeń na strychu i właśnie pracuję nad robotem, którego zadaniem będzie pobranie odpowiedniego pudełka z szpargałami i podanie go w stronę włazu strychowego.

Interfejs aplikacji magazynowej z nazwami i ilościami zasobów w siatce Interfejs sterowania robotem z przyciskami kierunkowymi i funkcjami chwytaka Interfejs ustawień napędów robota z trzema serwami i parametrami kątów oraz czasów
    Robot będzie pracował w trybie "Manchatan" po torowisku wykonanym z profili dla LED.

O jezusku... ale czad ;)
  • #40 21818509
    zdolnyadam
    Level 29  
    A ten tryb ""Manchatan" to na czym polega bo google.pl nie zwraca zadnych sensownych wyników...?
  • #41 21818757
    dgproject
    Level 13  
    zdolnyadam wrote:
    A ten tryb ""Manchatan" to na czym polega bo google.pl nie zwraca zadnych sensownych wyników...?

Tryb Manchattan używa się do prowadzenia robota najkrótszą możliwą trasą po pustych przestrzeniach nie naruszając zajętych pól w małym skrócie.
    U mnie po torowisku wnękowym.

Widok mapy magazynu z siatką pól i oznaczeniami pozycji towarów oraz przeszkód.

Na moim przykładzie robot stoi na pozycji A0 (lewy górny róg).
    Chcąc pobrać towar z np. E3, uda się najpierw jedno pole do przodu na A1, zmieni kierunek odpowiednią sekwencją i uda się do F1, następnie F3 i kontrolując barierę bezpieczeństwa wokół siebie najedzie na dedykowane miejsce, pobierze pudełko i wróci na pole odkładcze.

Troszeczkę to pogmatwane lecz wykonalne.
    Aktualnie walczę z metodą ustalania pozycji i raczej padnie na jeden punktowy lidar patrzący za siebie.(musi patrzeć ponad przeszkodami na ścianę, by określić odległość)
  • #42 21818802
    zdolnyadam
    Level 29  
    dgproject wrote:
    zdolnyadam wrote:
    Troszeczkę to pogmatwane lecz wykonalne.

a) Dokładnie. troche mnie rozbolała głowa ;)

b) Fajne. Dzięki za wytłumaczenie.

Popatrze czy są jakieś gotowe projekty w necie co by ewentualnie poskładac i potestować na mniejszej powierzchni.
  • #43 21828340
    dgproject
    Level 13  
    Postanowiłem pójść za duchem czasu i skorzystać z możliwości jakie daje AI i powiem szczerze że jestem mile zaskoczony.
    Jako urozmaicenie projektu dla półek dodałem kilka wygaszaczy ekranu i projekt wygląda jak dla mnie teraz wystarczająco dobrze.
    Pozostałe 25 LED pozostawię do podświetlenia Filamentów na półce obok.

Regał z przezroczystymi pudełkami z podświetleniem LED w różnych kolorach

Planowałem jednak połączyć Kiosk Warehouse Expeditor z robotem "EXPEDITOR" nad którym od kilku tygodni zawzięcie pracuję.
    Robot w pierwszej wersji jaką wykonam będzie poruszał się po jednym torze ponad pojemnikami w sposób w pełni autonomiczny.
    Wybór padł po przeanalizowaniu powierzchni strychowej, gdzie mam około 13m długości zwężającej się w tylnej części.

Robot oparty o XIAO ESP32C6 z wykorzystaniem modułów komunikacji I2C, która jak okazuje się, jest w zupełności wystarczająca i odpowiednio szybka.
    Jasne że brałem pod uwagę SPI, CAN i inne rozwiązania, lecz kilka dni przeglądania funkcjonalności w stosunku do cen skusiły do właśnie takiego kroku.
    Założeniem było, by z Kioskiem mogła komunikować się flota robotów, a sam kiosk dał nam wgląd do tego co się dzieje w zamkniętej przestrzeni gdzie pracuje robot.
    Po długich zastanowieniach padło na telemetrię wymiany informacji poprzez UDP.
    Kilka chwil z AI i mamy to...

Interfejs aplikacji z kategoriami komponentów elektronicznych i paskiem statusu robota
    Nowa wersja Kiosku zyskała funkcję jednoczesnego wywoływania kolorem pudełek na regale, oraz wysyłanie do robotów poleceń przeszukania własnej bazy i wykonanie polecenia.

Footer:

Panel sterowania EXPEDITOR z danymi statusu, sieci i warunków środowiskowych

Interfejs do konfiguracji robota przez UDP z polami IP, hasła i kodu zlecenia

Zaimplementowałem maszynę stanów w robota i dodałem troszeczkę ciekawych funkcji jak na przykłąd.
    -Kontrola środowiskowa (temperatura, wilgotność i ciśnienie atmosferyczne w strefie pracy - Wysyłane telemetrycznie i dostępne na stronie WEB robota.
    -Dodanie pola z logami.
    -Zaciąganie czasu z neta dla logów.
    -Możliwość wyłączenia Hardware po ustalonym czasie.
    -Pomiar parametrów modułu sterownika silników.
    -Dodanie wykresów do zakładki "Zdarzenia"

Panel EXPEDITOR z logami, wykresami środowiskowymi i sterowaniem zasilania

-Dodałem zakładkę sterowania ręcznego z możliwością wyboru pracy "Bez Ryglowania" - celem ustawienia pozycji na miejscu.
    -Dodałem również możliwość sterowania płynnego napędami poprzez wirtualny Joystick na smartfonach.

Interfejs sterowania robotem EXPEDITOR z wirtualnym joystickiem i przyciskami kierunkowymi

-Dodano zakładkę pełnego Backupu.

Panel kopii zapasowej systemu EXPEDITOR z trzema sekcjami: bazy, konfiguracji i aktualizacji

-Rozbudowano ustawienia sieciowe AP, Router, UDP, oraz możliwość ustanowienia statycznego adresu.

Interfejs konfiguracji sieci w aplikacji EXPEDITOR z polami do ustawień sieciowych

-Dodano obsługę kilku napędów poprzez moduł I2C M2T550 +pomiary.
    -Szczęki Grippera obsłużą dwa serwonapędy modelarskie z racji znikomych sił potrzebnych do ich wysunięcia, pod górną krawędź skrzyni.
    -Do pomiaru drogi wykorzystam laser jaki miałem pod ręką o zasięgu 10m (0 - 10V) - poprzez dzielnik.
    -Do obsługi na miejscowej, by nie musieć korzystać z np. telefonu, dodałem Joystick ogólnodostępny (PS2) z możliwością pełnej kalibracji.

Panel ustawień napędów robota z parametrami jezdni, windy i chwytaka

-No i najważniejsze - główny aplet EXPEDITOR'a

Interfejs użytkownika systemu EXPEDITOR z widokiem konfiguracji magazynu
    -Wykorzystanie maszyny stanów daje ogromne możliwości jak się okazuje.
    -Po ustaleniu pól, robot sam definiuje w jaki sposób parsuje otrzymany kod i wykonuje zadanie na podstawie zajętości fizycznych pól, których kod się dotyczy (Przywozi, lub odwozi pudełko).
    -Dodano opcje dzięki którym możemy robotem posługiwać się praktycznie z poziomu strony WEB, bez zewnętrznych programów.
    -W każdym kafelku możemy zdefiniować czym jest, co się tam znajduje, czy jest tam fizycznie itp.
    -Dodatkowo dodałem możliwość ustalenia dla każdego pudełka indywidualnych kalibracji wysokości (Będę używał kilku różnych pudełek o różnych litrażach).

Panel edycji pola magazynowego z danymi, kalibracją i przyciskami akcji

Pozostaje zamówić PCB i myślę że już za niedługo nastąpi uruchomienie układu modułowego.
    Sądzę po cenach podzespołów, przy budowie robota można się spokojnie zmieścić w kilku stówkach.
    Sama elektronika to jakieś 100zł, do tego napędy po kilkadziesiąt złotych i konstrukcja.

Płytka PCB robota EXPEDITOR z modułem ESP32C6, joystickiem i wyświetlaczem OLED
  • #44 21828540
    gulson
    System Administrator
    Help: 148
    Rate: 6050
    Oprócz elektroniki, można się zastanowić kierując rozwiązanie do osób mających klocki lego. Chyba tacy profesjonaliści mają elementy klocków nieźle opisane.
    Zresztą wszystko. Rzecz przydatna na magazynie przy wydawaniu, aby szybko znaleźć elementy / części zamienne.
    Fajnie, że projekt się rozwija.
  • #45 21828932
    dgproject
    Level 13  
    gulson wrote:
    Oprócz elektroniki, można się zastanowić kierując rozwiązanie do osób mających klocki lego.

Przyznam że chwilowo się nad tym zastanawiałem, lecz już troszeczkę lat minęło od kiedy odstawiłem LEGO, a namnożyło się wariantów.
    Z doświadczenia wiem że najlepszą metodą segregacji lego, jest wrzucenie LEGO TECHNIC do osobnego pudła ;P

Dodano po 46 [minuty]:

Tak oto przedstawia się strona WEB mojego robota...
    Jestem ciekaw czy macie jakieś ciekawe pomysły na udoskonalenia projektu.

Oczywiście udostępniam nową wersję programu Kiosk Warehouse Explorer na PC (Windows x86 / 64) WarehouseExplorer 1.5.0_UDP.EXE
    https://drive.google.com/drive/folders/16Tt3g5scoqoold9HkTwjGDNBsBE9sNGm?usp=sharing
    Program praktycznie wystarczy podmienić z istniejącym.
    Do projektu została zaimplementowana obsługa UDP do wymiany danych z robotami magazynowymi.

Poniżej przykładowa telemetria wysyłana z EXPEDITORA:

Code: HTML, XML
    Log in, to see the code

Jak widać, Kiosk otrzymuje Informacje o robocie, jego statusie, poziomie naładowania akumulatora, pozycji na torowisku, błędach, Warunki panujące w magazynie [Temperatura, wilgotność, ciśnienie], info o aktualnym zleceniu, oraz ostatnie logi.
    Kiosk nasłuchuje ruch na danym porcie i sam ustanawia połączenie z robotem, zamieszczając na Footer informacje o stanie robota z odświeżaniem co 5 sekund.
  • #46 21841188
    dgproject
    Level 13  
    Etap kompletacji elektroniki i testów robota już za mną.
    Pozwolę sobie wrzucić kilka zrzutów Panelu sterowania WEB mojego robota.
    -Robot został oparty na XIAO ESP32C6 jako mózg.
    -Dla dodatkowych wejść analogowych wykorzystałem ADS1115 (16 bitowy)
    -Za sterowanie płynne silnikami (jezdny i winda) odpowiada POLOLU MOTORON M2T550.
    -Dodałem pomiar środowiskowy robota w oparciu o moduł ATH20 +BMP280.
    -Obsługa robota na miejscowa odbywa się poprzez Joystick PS2. (Nie mylić z padem do gier - sam moduł JOG).
    -Do wyświetlenia na robocie aktualnych informacji służy wyświetlacz SSD1306 128x32 I2C (można było wększy? Jasne, lecz dla podstawowych funkcji wystarcza)
    -Wyświetlacz w normalnym trybie (jeśli nie jest uśpiony) wykazuje Adres IP, Pozycje na torowisku, wysokość windy, i napięcie akumulatorów.

PCB w trakcie dostawy zostało udoskonalone i zamówiono wersję finalną z dodatkowymi wejściami / wyjściami dla urządzeń peryferyjnych.

Sama obsługa z poziomu strony WEB działa po modyfikacjach i zaimplementowaniu modeli asynchronicznych, zaskakująco płynnie.

Zrzut ekranu panelu „EXPEDITOR” z siatką 28 pól magazynu i zakładkami menu u góry

Zrzut panelu „Sterowanie” aplikacji EXPEDITOR z przyciskami kierunku, suwakiem PWM i wirtualnym joystickiem

Zrzut panelu WEB „EXPEDITOR” z ustawieniami napędów, windy, chwytaka i joysticka

Zrzut panelu WWW „Sieć” z konfiguracją Wi‑Fi, portem UDP i polami adresu IP

Zrzut panelu WEB „EXPEDITOR” z zakładką Backup i opcjami JSON oraz aktualizacji OTA

Zrzut panelu WWW „Monitoring i Diagnostyka” z logami oraz wykresami napięcia i środowiska.

Ciężko na tym etapie opisać wszystkie funkcje jakie dodałem do robota.
    Poświęcę wszystkim funkcjom robota prawdopodobnie osobny nowy post, gdy zakończę składanie robota.
    Jeśli jednak ma ktoś z forumowiczów jakieś ciekawe opcje do dodania, jestem otwarty na propozycje.

Tak oto wygląda nowa wersja PCB.

Render 3D fioletowej płytki PCB z zaciskami śrubowymi, joystickiem i złączami dla XIAO ESP32-C6

Widok 3D fioletowej płytki PCB z opisami złącz, pinami i napisami „Extrema v2.0” oraz „Elektronika”.

Oczywiście cały projekt tworzę w języku Polskim ;)
📢 Listen (AI):
ADVERTISEMENT