logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Sprzedam] Gdzie wystawić samochód na sprzedaż

turbocleanmechanik 06 Sty 2026 12:11 3351 26
REKLAMA
  • #1 21800437
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    Gdzie najlepiej sprzedać samochód, OtoMoto i olx drogie ale ma zasięgi lepsze od autoplac. Wystawiłem samochód na autoplac ale niestety brak odzewu. Dodałem jeszcze na kilka darmowych portali auto-rynek.pl i
    https://moto-plac.pl
  • REKLAMA
  • #2 21800449
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Auta się nie sprzedają. Jest zastój przez chińskie.
  • #3 21800462
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    >>21800449
    No to mnie pocieszyłeś 😳
  • REKLAMA
  • #4 21800464
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Market place Facebook wykup reklamę. Lepiej wychodzi.
    Tylko tanie szczury się sprzedają
  • #5 21800470
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Chyba Olx najlepszy bo ich ogłoszenia są widoczne na otomoto. Zastój jest bo jest przesyt samochodów na rynku a nie przez chińskie. Na nowy chiński musi dalej być kogoś stać.
    Daj niższą cenę i czekaj. Ludzie teraz na wszystko patrzą - rok , przebieg , stan i cena.
    Ważne jest zrobić dobre zdjęcia i opis.
  • REKLAMA
  • #6 21800540
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Jak to nie jest SUV albo nie pochodzi z salonu PL to nie ma siły szybko znaleźć klienta nawet jak za półdarmo wystawisz.
    Napisz jakie to auto jaki rocznik to ci coś więcej poradzimy.
  • #7 21800874
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Nie wiem jakie auto, ale ogólnie FB i jego market - tylko trzeba uważać na scam.
    Poza tym polecam zrobić normalne zdjęcia, bo jak widzę auto z kupą śniegu na dachu i masce lub zaraz po myjce, stojące w pianie to omijam.
  • #8 21801361
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 767
    Raczej OLX najlepsze, niestety drogo, na Sprzedajemy.pl jest za darmo.

Mastertech: a co dobrego jest w samochodach z polskiego salonu? Ja takie najbardziej omijam, bo to zgniłe tyfusy w najbiedniejszej wersji, a w przypadku Opli to w dodatku jeszcze z Gliwic, więc w ogóle nie ocynkowane, jakościowo przynajmniej 5x gorsze niż z Bochum.
  • #9 21801384
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Lepiej zezłomuj - bo i tak nikt nie kupi - kryzys i bieda idzie - i nikogo nie będzie stać na auto - zobaczycie sami za kilka tygodni...
  • #10 21801418
    Mastertech
    Poziom 30  
    michal_rybka napisał:
    Mastertech: a co dobrego jest w samochodach z polskiego salonu?

Wiarygodna historia. Tylko tyle i aż tyle.
    Auto z Niemiec to licznik skręcony na pół miliona...
    Auto z USA to pewnie status Salvage i kto wie czy w 2026 takowe będą jeszcze rejestrować.

Kolega się nie odzywa, pewnie ma z silnikiem PureTech...
  • #11 21801424
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Auta z Polskich salonów to bieda wersje ? - Bzdura totalna. Tak było z 10-15 lat temu, Teraz Polacy kupują dobrze wyposażone auta a często wersje bardzo bogate.
  • REKLAMA
  • #12 21801439
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    Dlaczego auto z polskiego salonu - przynajmniej jest pewność że jako nowo rejestrowane nie było bite, przekręcony licznik itd. Auto z zagranicy musiało być bite, inaczej nikt by tego nie sprowadził.

Wczoraj kolega sprzedał Sharana II 1,9 tdi, pierwsze ogłoszenie i chuba po drugim telefonie przyjechał klient i kupił, a telefon normalnie dzwonił cały czas. Wszystko zależy od ceny.
    Dużo ludzi nie chce sprzedać tylko wystawia astronomiczną kwotę i się jara tym jaki ma drogi samochód, jak ktoś chce sprzedać to proponuje atrakcyjną cenę i klient się momentalnie znajduje.
  • #13 21801495
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    michal_rybka napisał:
    Mastertech: a co dobrego jest w samochodach z polskiego salonu? Ja takie najbardziej omijam, bo to zgniłe tyfusy w najbiedniejszej wersji, a w przypadku Opli to w dodatku jeszcze z Gliwic, więc w ogóle nie ocynkowane, jakościowo przynajmniej 5x gorsze niż z Bochum.

Halo, mamy rok 2025, nie 2000. :)
  • #14 21801539
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    Nie jest to PureTech ale o nie lepszej opini😃 chodzi o Audi A4 B8 1.8 TFSI ale z usuniętą wadą olejową 😃
  • #15 21801568
    Mastertech
    Poziom 30  
    czyli nie SUV
    nie salon
    ale EA888 gen3 to super silnik , z hybrydowym wtryskiem bezpośredni +pośredni,
    Audi to chodliwy samochód w sedanie wszystkie Karyny o takim marzą
    Daj link do Ogłoszenia bo najwyraźniej coś robisz nie tak

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #16 21801704
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    Chyba popełniłem jeden poważny błąd, tak jak niektórzy tutaj pisali bo pojechałem na myjnie i zdjęcia porobiłem na myjni bo zanim wróciłbym do domu to znowu byłby brudny . Przebiegu też nie ma małego bo 260 tys z groszem, ale zadbane i nie wytłuczone ale jak to w Polsce każdy celuje w mały przebieg 🙈
  • #17 21801949
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Osobiście to przebieg nawet nie zawsze patrzę kupując samochód, to bez znaczenia dla mnie w zasadzie. Zwracam uwagę na naprawy/wymiany potwierdzone jakimiś dokumentami i ogólny stan auta. A jak ktoś mi mówi "Paaanie, super auto, nic nie robiłem przy nim x lat" to uciekam i to szybko, nawet jakby cena była atrakcyjna i niski przebieg.
    A zdjęcia z myjni, owszem są strasznie odpychające bo guzik wiadomo o aucie.
  • #18 21802043
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    >>21801949
    No tak, masz rację
  • #19 21802098
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    turbocleanmechanik napisał:
    Nie jest to PureTech ale o nie lepszej opini😃 chodzi o Audi A4 B8 1.8 TFSI ale z usuniętą wadą olejową 😃

Masz mało popularny silnik, gdyby to był 1,9tdi to pewnie telefony były to że masz poprawioną wersję olejową wcale nie przykrywa wpadki producenta, przed ludzie się zrazili i tyle. A ktoś pisał ze małe teraz jest zainteresowanie, co jest bzdurą bo od świąt jeździłem po komisach i ludziach i jest bardzo dużo ludzi oglądających a oni raczej nie jeżdżą po komisach tylko dla "sportu"
  • #21 21802342
    PiotreKBiedahosting
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć, kiedyś próbowałem zaparkować na parkingu koło przystanku i dać kartkę "Nie marznij na przystanku - kup to auto!" ;)

A tak na poważnie: potwierdzam, nie jest łatwo sprzedać.
  • #22 21802378
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3234
    PiotreKBiedahosting napisał:
    A tak na poważnie: potwierdzam, nie jest łatwo sprzedać.

Wszystko kwestia ceny, kolega ostatnio przed świętami postawił przy szosie na swojej posesji i zanim syn się zebrał zrobić zdjęcia i zamieścić na OLX auto się sprzedało.
  • #23 21802450
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Jest więcej aut niż kupujących a kupujący mają coraz lepszą świadomość wadliwych modeli oraz kosztów eksploatacji, dziś patrzą na rocznik a nie na markę. Lokalny jeden handlarz ściąga tylko suwy. Obniżyć cenę i się znajdzie przysłowiowy głupi co kupi.
  • #25 21802691
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    Mój znajomy mechanik skupuje Kia i Houndaj tylko z uszkodzonymi silnikami. Naprawia i sprzedaje. Wszystko mu schodzi na tzw przysłowiowym pniu. Ograniczają go tylko moce przerobowe.
    turbocleanmechanik napisał:
    Audi A4 B8 1.8 TFSI ale z usuniętą wadą olejową

To prawda, przy zakupie nowego już nie dają beczki (209 l) oleju w gratisie, obecnie beczółki 60 litrów, tak że jest duży postęp.
  • #26 21805251
    turbocleanmechanik
    Poziom 3  
    >>21802691

Z tymi bańkami oleju to dowaliłeś 😁

Kia i Hyundai pewnie najlepiej mu się sprzedają benzynki, teraz z dieslami starszymi ludzie są chyba bardziej ostrożni bo boją się że za niedługo nie wjadą do większych miast
  • #27 21805282
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    Rynek się zmienił, to fakt, ale trzeba realnie patrzeć na to, co się sprzedaje. Sprzedawałem miesiąc temu Opla Grandlanda 2018 r. 1.2 Puretech - czyli niby niesprzedawalny, a sprzedałem go w tydzień. Auto było sprowadzone, 120 tys. przebiegu, miało przetarty prawy bok, wymieniłem jedne drzwi, drugie naprawione spoterem i ponownie lakierowane. Nigdy nie ukrywam, co było robione i pokazuję zdjęcia przed naprawą i realnie wyceniam wartość. Sprzedałem za 42 tys., czyli granicę minimalnej ceny, ale jestem realistą, a nie marzycielem. Wersja była średnia, nie full wypas. Kupuję auta co pół roku, zawsze lekko uszkodzone (mam dostęp do aukcji ubezpieczalni zagranicznych), naprawiam sensownie - żadnych klejeń, regeneracji czy elementów blacharskich w zamienniku - wszystko na oryginał i tak od 8 lat. Nigdy nie miałem większych problemów ze sprzedażą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy najlepszych miejsc do sprzedaży samochodu używanego w Polsce. Najczęściej polecane platformy to OLX, który ma zasięg również na Otomoto, oraz Facebook Marketplace, choć na FB należy uważać na oszustwa. Autoplac i inne darmowe portale, takie jak auto-rynek.pl czy moto-plac.pl, mają mniejszy zasięg i często brak odzewu. Kluczowe czynniki wpływające na sprzedaż to atrakcyjna cena, jakość zdjęć (unikając zdjęć z myjni lub zanieczyszczonych), szczegółowy opis oraz stan techniczny pojazdu. Wzmiankowano, że rynek jest nasycony, co powoduje zastój i wymusza obniżki cen. Samochody z polskich salonów są postrzegane jako bardziej wiarygodne pod względem historii, choć zdania na ten temat są podzielone. Popularność modeli i silników ma znaczenie – np. silnik EA888 gen3 w Audi A4 B8 1.8 TFSI jest ceniony, ale przebieg powyżej 200 tys. km może odstraszać kupujących. Wskazano, że szybka sprzedaż zależy od realnej wyceny i transparentności co do historii napraw. Mechanicy skupują często uszkodzone auta marek Kia i Hyundai, które łatwo odsprzedają po naprawie. Ogólnie rynek samochodów używanych w 2025 roku jest wymagający, a sprzedaż wymaga elastyczności cenowej i dobrej prezentacji oferty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA