logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?

nadiamazur98 08 Sty 2026 09:02 564 6
REKLAMA
  • #1 21802542
    nadiamazur98
    Poziom 2  
    Cześć,
    Szukam sposobu na poprawę prędkości internetu mobilnego w domu. Mieszkam na wsi i sytuacja wygląda tak, że na zewnątrz osiągam około 50-100 Mb/s, natomiast w domu spada to do 15-40 Mb/s. Korzystam z karty SIM Play, a wszystkie testy były robione na telefonie.

Moja przybliżona lokalizacja to okolice współrzędnych 53.90629 N, 21.22728 E.

Jestem w zasięgu dwóch stacji BTS:
     • Pierwsza ok. 2 km ode mnie, wydaje się mniej obciążona, ale pomiędzy mną a nią jest las.
     • Druga ok. 6 km, po drodze jest mniej lasu i więcej otwartej przestrzeni, natomiast BTS znajduje się w mieście, więc teoretycznie może być częściej obciążony.

Na ten moment myślę o rozwiązaniu w postaci routera LTE anteny kierunkowej, ale mam wątpliwości:
     • na którą stację BTS lepiej kierować antenę,
     • jaki router wybrać,
     • jaki model anteny faktycznie ma sens w takich warunkach.

Łapię też sygnał 5G NSA, ale raczej słaby, więc wydaje mi się, że inwestowanie w router 5G w tej sytuacji może nie mieć większego sensu.

Chciałbym kupić używany router do około 400 zł, najlepiej coś sensownego z MIMO i agregacją pasm. Będę wdzięczny za sugestie, co obecnie warto kupić w tej cenie, jakie anteny kierunkowe się sprawdzają i na co zwrócić uwagę przy ustawianiu całości.
    Zrzut ekranu mapy BTS w okolicy Mrągowa z zaznaczonymi stacjami bazowymi. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry połączenia LTE-A z siecią Plus Zrzut ekranu z aplikacji sieciowej pokazujący parametry sygnału LTE-A dla Play i Plus Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info z parametrami LTE-A sieci Plus. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE sieci Plus i Play Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE Play, m.in. RSRP, RSRQ i SNR Mapa z zaznaczoną lokalizacją BTS Play i listą dostępnych częstotliwości 5G, 4G i 2G Mapa z informacjami o stacji bazowej Play w miejscowości Gizewo z listą obsługiwanych częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #2 21802703
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Poproszę o test na samej karcie Play na zewnątrz i screena z NetMonster i speedtestu, telefon 5G , jesteś w zasiegu 5G700 N28+ 5G 2100 N1 I 4 pasm LTE z 1 stacji bazowej Play i z 2 na LTE2100+1800+800 i 5G 2100N1 w DSS z LTE2100.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21802805
    nadiamazur98
    Poziom 2  
    LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?att.REXxDe...y2JN4.jpeg (109.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?att.d3tqgv...QQhz0.jpeg (80.45 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?att.c2mGun...IsnDA.jpeg (65.13 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?att.6kR4B_...FpBFQ.jpeg (78.01 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21802902
    nadiamazur98
    Poziom 2  

Dodano po 1 [godzinie] 29 [minutach]:

>>21802703
    LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi? LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi? LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi? LTE Play – jaki router z agregacją i antena kierunkowa do poprawy prędkości na wsi?
  • #5 21802941
    matek451
    Poziom 43  
    Sam widzisz jak działa agregacja 5G2100 N1 w agregacji z pasmami LTE przy dostatecznych parametrach sygnału na 2100MHz i 2600MHz bo kotwica jest na LTE2600 z 1 sektora na BTS-ie Bagienice Małe, stacja o wysokości 59m , ma tak jak pisałem 5G2100 N1, 5G700 N28 oraz LTE2600+2100+1800+800. Sektor idealnie na ciebie czyli na azymut 0 stopni. To nowa stacja bazowa odpalona w grudniu 2025. Osiagi na 5GN1+LTE2600+1800 z reguły zbliżone do LTE2600+2100+1800, bo 5G N1 na 2100MHz działa w DSS z LTE2100, czyli 15MHz pasma na nim jest dynamicznie dzielone pomiedzy B1 a N1.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21802988
    nadiamazur98
    Poziom 2  
    >>21802941 czyli w tym przypadku jakie rozwiązanie mi proponujesz, by zmaksymalizować osiągi? Wiem, że muszę na Bagienice Małe się łączyć, tylko teraz w jaki sposób: router LTE bez 5G czy z i anteną kierującą, czy modem? Krótko pisząc: jak ty byś to zrobił i także mi polecił, by wyciągnąć maxa w mojej sytuacji? Najlepiej chciałbym, żebyś napisał mi konkretne nazwy i modele na średni budżet i ten maksymalny na przyszłość - wiedzę już będę miał :) Myślałem nad tym routerem B818, ale stare już to, jak patrzę, a że rynku w tym zakresie nie znam, to wolę zapytać. Miałem kupić jakiś router za 400 zł używany i anteny do tego kierunkowe z czasem, lecz z powodu braku wiedzy na ile pasm kupić, do jakich pasm anteny itd., z racji możliwej pomyłki odpuściłem na własną rękę i oto tu jestem, ale myślę, że dobrze kombinowałem z tą kierującą. Hehhe, dwa razy do tego podchodzić i wydawało mi się średnio. Przystępny cenowo sprzęt potrzebuję i rady, a z czasem, jak w ogóle ma to sens, to wymienię na konkretny.
  • #7 21803125
    matek451
    Poziom 43  
    Do agregacji LTE2600+2100+1800 w QAM256 wystarczy https://allegro.pl/oferta/router-4g-lte-z-agr...m-z-antena-zewnetrzna-do-600-mb-s-13830823421 to zew. CPE LTE z routerem wew. Alternatywa jest traki zestaw ale zew. CPE 5G/LTE do agregacji pasm 5G z LTE. Koszt od około 900 zł za zestaw.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania poprawiającego prędkość internetu mobilnego LTE Play na wsi, gdzie sygnał na zewnątrz wynosi 50-100 Mb/s, a w domu spada do 15-40 Mb/s. Lokalizacja to okolice 53.90629 N, 21.22728 E, w zasięgu dwóch BTS: bliższego (2 km, za lasem, mniej obciążony) i dalszego (6 km, mniej lasu, ale w mieście i potencjalnie bardziej obciążony). Rozważane jest zastosowanie routera LTE z agregacją pasm oraz anteny kierunkowej, jednak pojawiają się wątpliwości dotyczące wyboru BTS do skierowania anteny, modelu routera oraz anteny odpowiedniej do warunków terenowych. Słaby sygnał 5G NSA powoduje, że inwestycja w router 5G jest mniej opłacalna. Dyskusja koncentruje się na doborze routera z agregacją pasm LTE (np. Cat 6 lub wyższy) oraz anteny kierunkowej o odpowiednim zysku i charakterystyce, która pozwoli zniwelować tłumienie lasem i poprawić stabilność połączenia. Zalecane jest testowanie kierunku anteny między dwoma BTS oraz uwzględnienie warunków terenowych i obciążenia stacji. Wskazane jest także rozważenie anteny panelowej lub Yagi z wysokim zyskiem, kompatybilnej z pasmami LTE Play. Routery z funkcją agregacji pasm i możliwością podłączenia zewnętrznej anteny są preferowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA