logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rower elektryczny – błędy e006, e007, e010 po próbach podłączenia tylnego światła

kanab90 23 Sty 2026 15:31 330 7
REKLAMA
  • #1 21817392
    kanab90
    Poziom 2  
    Witam, mam problem ze wspomaganiem/światłami w rowerze.
    Pewnego dnia światło tylne przestało działać. Okazało się, że dwa kabelki "wyrwały się" z płytki światła. Nie patrząc na żadne rozpiski próbowałem na chybił-trafił je podłączyć (przednie światło działało bez zarzutów). Światło działało, kiedy przytykałem kabelki, ale nie lutowałem (oczywiście to tylne). Teraz pojawia się problem, że kiedy włączam przednie światło z przycisku, działa ok; włączam wspomaganie, działa chwilę i wywala błąd e006, e007, e010. Wiązki do oświetlenia z tyłu są aktualnie zaizolowane (czarna/czerwona od stopu oraz zielona/żółta od hamulców STOP). Dodam, że nie przypominam sobie, aby kiedyś po wyłączeniu wyświetlacza światło dalej świeciło (nawet chyba wspomaganie działa). Oczywiście stacyjka jest w pozycji ON. Wypinałem również dwie złączki, które szły od kontrolera do tylnego światła (jedna czarny/czerwony, druga żółty/zielony), ale to nic nie pomogło
    Teraz moje pytanie: Czy zrobiłem przypadkowo jakieś zwarcie, czy kontroler do wymiany, czy da się jakoś to ominąć?

Edit: Dodam, że wymieniane były zaciski wraz z rączkami, więc światło hamulców STOP będzie teraz totalnie zbędne. Końcówki reagujące są również zaizolowane, ale to przecież nie ma znaczenia ;)
  • REKLAMA
  • #2 21817633
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    1. Wszystkie przewody są zaizolowane ODDZIELNIE?
    2. Kody błędów w instrukcji - co oznaczają? E006 niskie napięcie e007 silnik, e010 kontroler? Twardy reset robiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 21817776
    kanab90
    Poziom 2  
    1. Tak, zaizolowane oddzielnie
    2. Tzn. wyjęcie baterii na 15 m? Niestety nie wiem, co to za kody; jutro wrzucę fotki. Wiem, że wyświetlacz to M5
  • REKLAMA
  • #4 21820372
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6700
    Jedno z drugim raczej nie ma nic wspólnego A ty masz do przejrzenia najpierw wioski A jak już przyjdziesz wiązki to silnik.
    Bo masz za niskie napięcie na kontrolerze trzeba wziąć miernik i potwierdzić czy faktycznie jest za niskie.
    Kolejne to awaria silnika która oznacza że albo nie widzi ci czujników halla albo masz przegrzany silnik jak ma osobny czujnik temperatury. Co się akurat rzadko zdarza. I ostatni błąd to błąd komunikacji Rx.
  • REKLAMA
  • #5 21821765
    kanab90
    Poziom 2  
    Mogę dodać, że z kolejnych dziwnych rzeczy, które się po owej próbie dzieją, to to, że nawet po wyłączeniu wyświetlacza "pamięta" dane wspomaganie i działa dalej, wyłącza się jedynie po stacyjce w tryb OFF

Czyli prawdopodobnie kontroler będzie do wymiany?

Edit: Miernik posiadam, jeśli będę miał czas, to zmierzę, acz nie jest to jakoś niezbędne, bo aktualnie używam innych świateł rowerowych (nie korzystających z akumulatora roweru ;)), jednakże fajnie by było mieć te fabryczne :)
  • #6 21821791
    kkknc
    Poziom 43  
    Najpierw okablowanie do sprawdzenia. Potem wyświetlacz wypadało by podmienić.
  • #7 21828071
    kanab90
    Poziom 2  
    To może tak:
    Moduł LED z oznaczeniami pinów GND, L, C, S i R widoczny na płytce PCB
    Jak powinno wyglądać zlutowanie tych kabli do owego światełka?
    ChatGPT twierdzi, że czarne GND, czerwone/żółte do tych środkowych, a zielony, że od Stopu do S. Zgadza się?
  • #8 21828253
    kkknc
    Poziom 43  
    A to jakoś problem sprawdzić? Wziąć miernik i zobaczyć czy kolory się pokrywaja z tym co AI twierdzi?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy roweru elektrycznego z uszkodzonym tylnym światłem, gdzie oderwane przewody zostały podłączone metodą prób i błędów. Po tych próbach pojawiają się błędy E006 (niskie napięcie), E007 (awaria silnika) oraz E010 (błąd kontrolera/komunikacji Rx) podczas włączania wspomagania i świateł. Przewody tylnego oświetlenia są obecnie zaizolowane oddzielnie. Po wyłączeniu wyświetlacza wspomaganie działa nadal do momentu wyłączenia stacyjki. Zalecane jest sprawdzenie okablowania miernikiem, weryfikacja napięć na kontrolerze oraz ewentualna wymiana kontrolera. Wskazano także na możliwość problemów z czujnikami Halla w silniku lub przegrzaniem silnika. Podano link do zdjęcia z lutowaniem przewodów tylnego światła oraz sugestię, że czarny przewód to GND, czerwony/żółty do pinów środkowych, a zielony od stopu do pinu S. Sugerowano potwierdzenie zgodności kolorów przewodów miernikiem oraz ewentualną podmianę wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA