Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjarekgol napisał:To na moje oko tu z wydajnym 24V na jedną stronę już będzie problem, ale w sumie nadal da się zrobić z tego symetryczny zasilacz, ino trochę słabszy. No i nie będzie wolnych odczepów do mierników, więc zostają przetwornice.
CYRUS2 napisał:jarekgol napisał:Ja to i tak się pogubiłem. Jaki w końcu masz transformator?AXELA1 napisał:Transformator TS 120/24trafo TS120/24
SEC: 2x13V 2.2A, 2x9.5V 2.2A
AXELA1 napisał:2x15V , 210.5V I 2x24V na każdym pojedyńczym uzwojeniu 2,5A. ampery się sumują więc 2x24V I 2.5 daje nam 48V i 5A
tyko jeszcze nie wiem z kont we wzmacniaczu bierze się 2x33V nigdy temu nie dochodziłem.
Nawinięte wtórne jest drutem fi 0,8mm mierzone bez izolacji.
aksakal napisał:AXELA1 napisał:2x15V , 210.5V I 2x24V na każdym pojedyńczym uzwojeniu 2,5A. ampery się sumują więc 2x24V I 2.5 daje nam 48V i 5A
tyko jeszcze nie wiem z kont we wzmacniaczu bierze się 2x33V nigdy temu nie dochodziłem.
Nawinięte wtórne jest drutem fi 0,8mm mierzone bez izolacji.
Najwyraźniej nie przyjaźniłeś się z fizyką w szkole . W życiu są chwile, kiedy lepiej milczeć, aby nie stać się przedmiotem kpin i słuchać kompetentnych i doświadczonych kolegów!
CYRUS2 napisał:AXELA1 napisał:Fizyka.2x15V , 210.5V I 2x24V na każdym pojedyńczym uzwojeniu 2,5A. ampery się sumują więc 2x24V I 2.5 daje nam 48V i 5A
Moc trafa : 48V *5A = 240W
CYRUS2 napisał:Trafo : Uwy = 24V Iobc = 5A.
24V*5A = 240 WAXELA1 napisał:Jeżeli uważasz, że się mylę to zaprzeczasz prawom fizyki.I tu się mylisz
AXELA1 napisał:Na tym trafie jet napisane 120W. Trafo TS120/24.To nie ja tak uważam, ja tylko podaje co jest napisane
AXELA1 napisał:Sumują się tylko napięcia- prądy się nie sumują.ampery się sumują więc 2x24V I 2.5 daje nam 48V i 5A
AXELA1 napisał:A tak wracając do tematu chciałbym się zabrać do naniesienia na tą płytkę tego układu co przedstawiłeś opamp
czy ta przetwornica będzie OK.?
AXELA1 napisał:Nic nie napiszę w takim temacie.Dajmy spokój trafakowi co wyjdzie to będzie.
jarekgol napisał:Może najpierw wrysuj mierniki wraz z zasilaniem, tak ja to zrobiłem na samej górze i typ opampem, to będzie o czym rozmawiać.
Zdajesz sobie sprawę że to 120 na transformatorze to jego moc całkowita w Watach? Oczywiście polskie trafa z tamtych lat wytrzymują przeciążenia, ale nie należy tak projektować.
jarek_lnx napisał:Ponieważ rezystor wyrównawczy 0,22Om jest w pętli sprzężenia, spadek napięcia na nim wyjdzie wzmocniony. Jak ustawisz 30V to przy 3A napięcie spadnie do 24V.
120 Om może być za dużo do zapewnienia minimalnego prądu dla trzech stabilizatorów.
CYRUS2 napisał:#79AXELA1 napisał:Pomiar "U-". działał nie będzie.Zapodaje schemat całego zasilacza.
AXELA1 napisał:Nie tylko to.Dlaczego?
powód to ten rezystor 1K ohm z nóżki 3 do - v? ma iść do 0v?
CYRUS2 napisał:
AXELA1 napisał:Nic nie trzeba dobierać. Dla wzmocnienia =1 R1=R2 a to czy mają 10k czy 100k zmienia tylko prąd przez nie płynący.więc uznałem że w pierw ustawie na PR-kach zmierzę [ustawię] i dobiorę odpowiedni rezystor na PCB nie będzie PR-ek
10-50 Kohm to spory rozrzut
CYRUS2 napisał:Wiadomo, że zasilacz +/- 30 V 3x1 A nie wyjdzie.
A AXELA1 dalej (post 79) idzie w utopię.
Dlatego wyłączyłem się z tematu.
jarek_lnx napisał:AXELA1 napisał:Nic nie trzeba dobierać. Dla wzmocnienia =1 R1=R2 a to czy mają 10k czy 100k zmienia tylko prąd przez nie płynący.więc uznałem że w pierw ustawie na PR-kach zmierzę [ustawię] i dobiorę odpowiedni rezystor na PCB nie będzie PR-ek
10-50 Kohm to spory rozrzut