logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie Moes WM-105-M Dimmer (CB2S) z ESPHome - brak dostępu do pinów debugowania?

victorhooi 09 Lut 2026 11:15 450 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21833610
    victorhooi
    Poziom 1  
    Cześć,

Niedawno dostałem kilka modułów ściemniaczy Moe's WM-105-M:

Moduł ściemniacza Wi‑Fi Moes z zaciskami śrubowymi i podłączonymi przewodami

Poniżej zdjęcie ze zdjętą pokrywą:

Zbliżenie płytki elektroniki z modułem CB2S, kondensatorami i zieloną listwą zaciskową w obudowie

Widać, że jest to chipset "CB2S".

Planowałem użyć tuya-cloudcutter, aby przeflashować je za pomocą ESPHome; jednak utknąłem trochę, ponieważ nie byłem pewien, czy wersja jest obsługiwana, czy nie.

Sparowałem moduł ściemniacza z aplikacją Tuya i pokazuje on wersję modułu głównego jako "v1.0.0 (3.1.42)".

Ekran „Device Update” z komunikatem „No updates available” i przełącznikiem „Auto Upgrade”

Czy mam po prostu zignorować "v1.0.0" i przyjąć "3.1.42" jako wersję SDK? Czy powinienem założyć, że ta wersja nie jest obsługiwana?

Jakie mam teraz opcje, aby spróbować przeflashować ten moduł?

Widzę, że na górze znajduje się pięć złotych padów oznaczonych "CEN", "ADC", "P8", "P7" i "P6".

Jednak sprawdzając CB2S Datasheet , wygląda na to, że pady debugowania, których faktycznie potrzebuję, znajdują się na spodzie?

Schemat modułu z anteną, napisem „CB2S” i wymiarami technicznymi.

Czy to oznacza, że będę musiał odlutować cały moduł z płyty głównej, aby spróbować go przeflashować?

A może jest inny prostszy sposób?
    AI: Czy próbowałeś już podłączyć się do któregokolwiek ze złotych padów na górze (CEN, ADC, P8, P7, P6) w celu ponownego flashowania lub próbowałeś do tej pory jakichkolwiek sprzętowych metod flashowania? Jeśli tak, to jaki był rezultat?
    Nie, do tej pory nie próbowałem żadnego sprzętowego flashowania przy użyciu górnych pinów.
    AI: Czy masz dostęp do niezbędnych narzędzi sprzętowych (takich jak lutownica, klipsy testowe lub adapter USB na szeregowy) i czy czujesz się komfortowo z rozlutowywaniem lub dokonywaniem modyfikacji sprzętowych w razie potrzeby?
    Tak, mam lutownicę i przejściówkę z USB na szeregowe.

Niestety nie mam żadnych klipsów testowych - tylko kilka podstawowych kabli w stylu Dupont, więc przypuszczam, że będę potrzebował kogoś, kto pomoże mi utrzymać je na miejscu bardzo stabilnie lub przylutować je na miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 21834068
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12559
    To urządzenie może korzystać z TuyaMCU, więc powinno mieć RX i TX poprowadzone do układu scalonego na górnej płycie. Jedynym problemem jest to, że tak naprawdę nie wiesz, które piny są RX / TX... więc możesz tylko zgadywać... może mógłbyś sprawdzić multimetrem, które pady są VDD i GND, a może dwa pozostałe będą UART? Nadal jest to tylko zgadywanie, a nie wiarygodne.

Czekaj, czy to nie jest lut? Jest tam jakiś styk?
    Zbliżenie na płytkę PCB z modułem CB2S, kondensatorami i zieloną listwą zaciskową
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA