logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z dual WAN/LTE i Mesh LAN do Orange FTTH + Funbox 7 na 3 kondygnacje?

Plumpi 24 Lut 2026 21:41 1248 16
  • #1 21847854
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2668
    Witam.

Potrzebuję utworzyć w domu sieć.
    Obecnie rezygnuję z usług firmy Inea, a ma być internet światłowodowy Orange + router Funbox 7
    Większość urządzeń (kamery, wideodomofon, TV, urządzenia wielofunkcyjne) podłączone są poprzez LAN.
    Jeden TV, laptopy, tablety i komórki połączone poprzez Wi-Fi. Poprzez Wi-Fi są także połączone sterowniki Supla.
    Niestety dotychczas zasięg routera ZTE firmy Inea nie był zbyt dobry i musiałem się posiłkować dwoma, dodatkowymi routerami, aby ogarnąć całość.
    Marzy mi się jednak, aby Wi-Fi ogarnąć na Mesh-u z połączeniami przewodami LAN.

Myślę, aby wyłaczyć Wi-Fi w Funbox-ie i aby pełnił tylko rolę modemu światłowodowego.

Poszukuję więc jakiegoś, wydajnego zestawu.
    Potrzebuję główny router z przynajmniej dwoma WAN-ami lub z WAN-em + wbudowanym modemem GSM (LTE/4G/5G). Zależy mi na tym, aby urządzenie realizowało automatyczne przełączanie na GSM w razie uszkodzenia czy przerw w dostawie internetu światłowodowego. Niekoniecznie realizując agregację WAN w celu zwiększenia prędkości.
    Potrzebuję jeszcze innego urządzenia brzegowego, które wraz z routerem głównym utworzy stabilną sieć Mesh obejmującą zasięgiem 3 kondygnacje budynku. Tutaj koniecznie połączenie poprzez kable LAN kat. 5e 1Gb/s, bo takie mam położone. Ewentualnie mam też do dyspozycji dwa światłowody.
    Pierwszy z routerów (główny) musi mieć dodatkowo 5-6 portów LAN, ewentualnie zrealizuję to na switch-u.
    Drugi router zasadniczo tylko Wi-Fi, ponieważ w miejscu gdzie będzie zainstalowany i tak już jest zamontowany porządny 24-portowy switch PoE.
    Potrzebuję też jeszcze jedno urządzenie brzegowe Wi-Fi + kilka portów LAN, które będzie się znajdować w drugim budynku oddalonym ok. 20m od budynku głównego. Tam mają być podłączone głownie laptopy po Wi-Fi oraz sterowniki Supla. Ponadto automatyka grzewcza. Są tam kamery, ale są one podłączone bezpośrednio do switcha PoE, znajdującego się w pierwszym budynku.
    Oczywiście urządzenie to chciałbym podłączyć także kablem LAN kat. 5e 1Mb/s.
    Kable są położone.
    Mile widziane MU-MIMO, choć nie jest to priorytetem.

Wstępnie jako router główny zastanawiam się nad routerami:
    ASUS RT-AXE7800
    ASUS 4G-AX56
    TP-Link Archer NX210
    ZTE T3000 IDU

Co myślicie o tych urządzeniach? Jak ze stabilnością, zwłaszcza Mesh oraz zawieszaniem się?
    Może jakieś inne propozycje?
    Coś z Mikrotika lub Fritza?
    Za wszelka pomoc z góry dzięki.
  • Pomocny post
    #2 21847865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 21847897
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2520
    Założenia są bardzo dobre, ale ja bym to jednak trochę inaczej zrobił.
    - Funbox wylatuje. Ogarniasz terminal ONT (z technikiem, przed uruchomieniem usługi !!!).
    - Funbox do zwrotu i przez dwa lata 120zł w kieszeni z tytułu dzierżawy.
    - masz kamery, pewnie IoT, gości, więc pasuje to dla swojego bezpieczeństwa pooddzielać.
    - będzie ONT, więc masz duży wybór sprzętu. Brałbym koniecznie coś z obsługą VLANÓW.
    - proste i funkcjonalne - szedłbym w ekosystem Unifi. Router UCG Ultra dla łączy do 600Mbps lub UCG Fiber dla gigabita.
    - do WiFi punkty dostępowe Unifi U7 Lite w ilości wg potrzeb.
    - jako główny router są też jednostki że zintegrowanym WiFi (seria Unifi Express oraz Unifi Dream Router 7). Przy czym nie miałem okazji ich używać ani nawet nie zagłębiałem się w ich parametry techniczne.

W razie potrzeby są też switche Unifi

Taka sieć powinna posłużyć na długi czas - zarówno pod względem wydajności, funkcjonalności jak i bezpieczeństwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21847912
    Plumpi
    Erbit napisał:
    Orange ma satelity do Funboxa - działa na nich roaming WiFi (mesh). Oczywiście za dodatkową, miesięczną opłatą.

Tylko co z drugim łączem rezerwowym?

Erbit napisał:
    Jeśli zostawisz Funboxa to nie będzie on "tylko modemem". Musiałby być przełączony w tryb bridge a chyba w usłudze domowej nie ma takiego trybu.

Ale natowanie mi nie przeszkadza. Nie mam zewnętrznego IP, a kamery i tak przez chmurę P2P.

Erbit napisał:
    O ile zdecydujesz się na prędkość nie przekraczającą 1Gb/s to możesz pokusić się o osobny ONT. Będzie ciężko bo ostatnio Orange coś niechętnie je daje ale... osobny ONT to wolność - możesz sobie podłączyć własny router i mieć problem z głowy (jeśli myślisz o satelitach AP i "mesh").

A coś bliżej na ten temat?
    Bo jakoś tego nie widzę. Wszak Orange potrzebuje zarządzać routerem, choćby usuwać problemy i raczej z tego powodu nie udostępnią łącza ot tak.

Erbit napisał:
    Wbudowany modem LTE/5G to bardzo kiepski pomysł. Zazwyczaj mury mocno ograniczają sygnał LTE a więc i prędkość. Do taki celów stosuje się zewnętrzny modem LTE/5G, który do domowego routera łączysz skrętką.

Akurat to nie stanowi problemu, bo router będzie zainstalowany w najwyższym punkcie budynku (strych) gdzie mam zasięg LTE full sygnał we wszystkich sieciach.

Erbit napisał:
    Router w sieci powinien być jeden. Jeśli drugie urządzenie to w trybie AP (access point) a nie router.

Rzecz oczywista. Ot po prostu skrót myślowy, bo raczej samych AP nie ma w sprzedaży. W stanowczej większości to test tylko konfiguracja routera jako AP.

Dodano po 25 [minuty]:

IC_Current napisał:
    - Funbox wylatuje. Ogarniasz terminal ONT (z technikiem, przed uruchomieniem usługi !!!).

Ale już mi go wcisnęli :)
    Poza tym nie wiem czy w ogóle przyjedzie technik, bo z Fiberhost kazali mi sobie samemu wszystko uruchomić :)
    Póki co w tym tygodniu muszę uruchomić prowizorkę, a później tworzyć całą sieć. Tyle, że nie chcę tego robić na wariackich papierach, a niestety trochę zostałem w tyle z nowszymi technologiami. Zatem muszę się najpierw doktoryzować :)
    VLAN?
    IoT to raczej tylko kilka popierdółek. Jakoś nie widzę potrzeby, aby korzystać z VLAN. No może odseparowanie kamer od sieci komputerów.
  • Pomocny post
    #5 21848012
    IC_Current
    Plumpi napisał:
    Tylko co z drugim łączem rezerwowym?

Unifi obsługuje do pięciu łączy w zależności od modelu routera. UCG Ultra i Fiber !chyba! do trzech w obecnej wersji oprogramowania.
    Plumpi napisał:
    Nie mam zewnętrznego IP

W Orange na własnym sprzęcie jest w standardzie publiczny adres IP w cenie. Nawet pełny dual stack IPv4/IPv6 na zaawansowanych routerach można zrobić.
    Plumpi napisał:
    Ale już mi go wcisnęli

To nic nie szkodzi. Zawsze musisz wziąć przy podpisaniu umowy, inaczej nie podpiszesz. Po uruchomieniu i przetestowaniu łącza po prostu oddasz powołując się na przepisy o neutralności sieci (+ reklamacja, żeby anulować opłaty za dzierżawę).
    Plumpi napisał:
    nie wiem czy w ogóle przyjedzie technik, bo z Fiberhost kazali mi sobie samemu wszystko uruchomić

Powiedz, że wpinasz i nic nie działa. Nie musisz się na tym przecież znać. Będzie musiał przyjechać technik a wtedy, przy UMAWIANIU WIZYTY poprosisz go o terminal. Może nie chcieć, ale powiedz że w takim razie rezygnujesz z usługi - technikom zależy na kliencie (mają płacone od zlecenia) oraz ostro im jadą po wypłacie na podstawie ankiety, którą klient wypełnia po zleceniu. Możesz go zachęcić np "zawsze technikom, którzy montują ONT wystawiam najlepsze mozliwe oceny w ankiecie".

Dodano po 9 [minuty]:

Plumpi napisał:
    Wszak Orange potrzebuje zarządzać routerem, choćby usuwać problemy i raczej z tego powodu nie udostępnią łącza ot tak.

Co oni chcą, to ich sprawa. Mogą nawet prosić o pocałunek z rana. Tobie natomiast prawo zapewnia konkretne opcje. (Inna kwestia, że polskie tłumaczenie dyrektywy jest jakoś "przypadkiem" niejednoznaczne i z tego powodu nasi operatorzy pozwalają sobie, jeśli klient się nie postawi na takie masowe harce typu "nie damy ONT". Ale jak się uprzesz, to operatorzy ulegają - chyba nie chcą żeby się sprawą nagłośniła, ludzie się masowo dowiedzieli o swoich prawach a ustawodawca poprawił skręcone tłumaczenia dyrektywy).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 21848077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21848745
    Plumpi
    Erbit napisał:
    Dach jaki by nie był - będzie ograniczał. Poza tym wbudowany modem LTE utrudni upgrade sprzętu LTE - zmusi Cię do wymiany routera. Postęp w LTE jest obecnie duży (zachodzi sporo zmian) i szkoda by było się zamykać na przyszłość. Lepiej osobne urządzenie.

Jeżeli chodzi o transfery to u mnie wygląda to tak:
    Orange 5G, 4 na 5 kresek, transfer pobieranie 80-150Mb/s wysyłanie ponad 80Mb/s
    T-Mobile LTE+, 4 na 5 kresek, transfer pobieranie i wysyłanie ponad 80Mb/s
    Play LTE, 1-2 na 5 kresek, transfer wysyłanie 30-50 Mb/s odbieranie 5-10Mb/s
    PING-i dla wszystkich sieci 15-25ms.

Czyli tragedii nie ma, ale kwestia rozwoju LTE już do mnie przemawia. Zatem LTE/5G oddzielnie.

Teraz tak. Załóżmy robimy na Ubiquiti.
    Potrzebuję jakiś modem/terminal ONT, chyba, że da się to ogarnąć na routerze z wkładką SFP?
    Router bez Wi-Fi np. Ubiquiti UniFi UCG-Fiber 2xSFP 2xWAN (jeden na SFP, drugi RJ45), 4xLAN z PoE
    Niestety nie mogę znaleźć jednoznaczej informacji czy LAN-y posiadają PoE i w jakim standardzie (napięcie).
    2-4 szt. AP Wi-Fi pracujące w Mesh np. Ubiquiti UniFi U6+ Punkt dostępowy WiFi 6 PoE - tutaj zasilanie PoE 48V.
    Czy jest sens obecnie pchać się w WiFi 7?
    Wszak po Wi-Fi będą podłączone tylko laptopy, tablety i smartfony + jeden TV i większość chyba jeszcze posiada tylko Wi-Fi 5

WAN światłowodowy poprzez wkładkę SFP.
    Drugie gniazdo SFP do połączenia światłowodowego z istniejącym switchem PoE, obsługującym kamery, wideodomofon oraz część urządzeń podłączonych po LAN.
    Access Pointy Wi-Fi podłączone wprost do routera z zasilaniem PoE, jeżeli takie posiada ww router.

Jakiś modem GSM 5G/LTE wpiętey do drugiego WAN-a.
    Ponieważ pozostaną mi tylko 4 LAN-y to dokładam jakiś switch. Jeżeli router ma PoE to może to być switch bez PoE. Jeżeli router nie posiada PoE to switch z PoE.
    Nie chcę się bawić w injectory PoE.

Czy taki dobór sprzętu będzie OK?
  • Pomocny post
    #8 21848762
    IC_Current
    Plumpi napisał:
    chyba, że da się to ogarnąć na routerze z wkładką SFP?

Da się. Trzeba wkładkę, w której programowo podmienisz identyfikatory na taki, jaka Funbox. Łatwiej, taniej i bezpieczniej jednak skompletować dla siebie ONT od operatora.
    Plumpi napisał:
    Czy jest sens obecnie pchać się w WiFi 7

U6+ są droższe niż U7 Lite. Przy czym U7 Lite dla sieci AC technicznie odpowiada U6+. Do tego o generację dłuższe wsparcie producenta.
    Plumpi napisał:
    Wi-Fi pracujące w Mesh np. Ubiquiti

Tu musi być Unifi w komplecie z routerem. Wtedy ma to sens programowy. Przy takich AP nie operuje się pojęciem MESH, tylko "po fachowemu" AP z obsługą protokołów roamingowych 802.1k,v,r.
    Plumpi napisał:
    Jeżeli router ma PoE

Jeden port (4) obsługuje PoE do 30 watów. Ja mam na tym porcie wpięty backup na starym Huawei B535 i skrypt na watchdogu. Jak nie ma połączenia z Internetem na FTTH (bardzoooo rzadko), to idzie komunikat do UCG z poleceniem włączenia zasilania na porcie. Po przywróceniu połączenia FTTH, skrypt wyłącza zasilanie portu. Port jest włączany na kilka godzin raz na parę miesięcy, więc oszczędności na energię jakieś już liczalne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 21848793
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21848811
    Plumpi
    IC_Current napisał:
    Tu musi być Unifi w komplecie z routerem.

Tutaj trochę nie łapię.
    Możesz to przybliżyć?
  • #11 21848851
    IC_Current
    Plumpi napisał:
    Tutaj trochę nie łapię.
    Możesz to przybliżyć

Chodzi o to, że Unifi tworzy spójny ekosystem i centralne zarzadzanie wszystkimi urządzeniami z poziomu kontrolera. W Twoim przypadku usługa kontrolera jest uruchamiana na UCG Ultra.
    Wprowadzając ustawienia na kontrolerze, zostają one automatycznie propagowane na urządzenia sieciowe - routery, switche czy AP. Przykładowo - utworzenie i skonfigurowanie nowego VLANU, ustawienie portów switcha i połączenie vlanu z SSID na AP sprowadzi się do kilku kliknięć. Nowa sieć --> wpisz adresację albo zaakceptuj zaproponowaną ---> wpisz dwie cyfry z vlan id ---> wpisz SSID do WiFi ---> wpisz hasło do WiFi. To wystarczy, żeby wszystkie urządzenia sieciowe po drodze się odpowiednio skonfigurowały. To będzie oczywiści najbardziej podstawowa możliwa konfiguracja, ale chodzi mi o pokazanie zasady działania.
    Co do szczegółów- lepiej pooglądać filmy niż tak "tłumaczyć na papierze".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21848888
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21848943
    Plumpi
    Erbit napisał:
    ... i dlatego ja się nie wciskam, ze swoim Mikrotikem choć mnie korci

Wiem, że Mikrotik jest o wiele trudniejszy w konfiguracji od Ubiquiti, ale z konfiguracją to nie ma problemu. Kolega z którym wspólnie prowadzimy firmę jest obcykany w konfigurowaniu Mikrotików, bo przez szereg lat zajmował się budową sieci, głównie na Mikrotikach i na Ubiquiti także.
    Tak więc jak coś to mam pomoc :)
    Problemem jest tylko dobrać odpowiednie elementy pod moje, konkretne potrzeby, a co chwile pojawiają się nowe sprzęty i nowsze rozwiązania. Kolega od kilku lat już jest ze mną, a zajmujemy się inną branżą i trochę został w tyle z nowościami.
    Jak masz pomysł to chętnie się zapoznam.

Dodano po 18 [minuty]:

IC_Current napisał:
    Chodzi o to, że Unifi tworzy spójny ekosystem i centralne zarzadzanie wszystkimi urządzeniami z poziomu kontrolera. W Twoim przypadku usługa kontrolera jest uruchamiana na UCG Ultra.

Szczerze mówiąc bardziej zachęcił mnie UCG Fiber ze względu na SFP oraz NVR.
  • #14 21848960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21849058
    Plumpi
    Erbit napisał:
    To nie ma sensu. Do monitoringu wybrałbym oddzielny sprzęt.

Tyle, że ja nie potrzebuję rejestratora do kamer. Bazuję tylko na rejestracji w samych kamerach i jest to dla mnie w zupełności wystarczające. Kamery mam umieszczone tak, że bardzo trudny jest do nich dostęp i raczej nie obawiam się ich sabotażu czy kradzieży. NVR potrzebuję tylko i wyłącznie do ciągłej rejestracji obrazu z wideodomofonów na wypadek ich dewastacji. Przy czym obszar w któym znajdują się jednostki bramowe/drzwiowe i tak jeszcze dodatkowo obserwowane są przez kamery.
    Jak więc widzisz nie chodzi o monitoring, a o archiwizację obrazu na wypadek sabotażu.
    Oczywiście gdybym potrzebował mieć typowy monitoring to z pewnością wybrałbym rejestrator.

Erbit napisał:
    Do czego potrzebujesz SFP ?

Napisałem wcześniej, że do podłaczenia swiatłowodu pomiędzy routerem, a switchem PoE obsługującym kamery, znajdującymi się na różnych kondygnacjach. Pomiędzy kondygnacjami mam położone 2 światłowody.
    No i jako główny WAN na przyszłość jakby się pojawiły lepsze, szybsze łącza. Wymieniam wkładkę i po temacie.

Erbit napisał:
    Mikrotik ma swoje zalety i są miejsca gdzie lepiej się sprawdza od Ubi. Natomiast Ubi jest bardziej przyjazny użytkownikom więc nie bardzo widzę sens mieszania dwóch systemów...

Nie będzie mieszania dwóch systemów. Będzie jeden system, ale jeszcze nie zdecydowałem się który czy z Ubiquiti czy z Mikrotika.
    Erbit napisał:
    Sam kontroler Unifi bezplatnie pobrać, zainstalować np. na laptopie i używać tylko w trakcie konfiguracji - potem można go wyłączyć.

Przy tak małym systemie domowym nie ma dużego znaczenia. Mogę wszystko konfigurować na piechotę i każde z urzadzeń z osobna.
  • #16 21849063
    IC_Current
    Plumpi napisał:
    czy z Mikrotika.

Mikrotik radiowy - nie pchaj się w to. Ani wydajne, ani tanie, ani dopracowany soft.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21849112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć domową sieć na trzech kondygnacjach, korzystając z internetu światłowodowego Orange z routerem Funbox 7. Chce wyłączyć Wi-Fi w Funboxie, aby pełnił funkcję wyłącznie modemu światłowodowego (bridge), co jednak w usłudze domowej Orange może być problematyczne, gdyż tryb bridge może nie być dostępny. W celu poprawy zasięgu Wi-Fi i stabilności sieci planuje zastosować system Mesh LAN z połączeniami przewodowymi. Poszukuje wydajnego routera z dual WAN lub WAN plus wbudowanym modemem LTE/4G/5G, który umożliwi automatyczne przełączanie na łącze GSM w przypadku awarii światłowodu, bez konieczności agregacji łączy. W odpowiedzi zasugerowano, że Orange oferuje satelity do Funboxa działające w roamingu za dodatkową opłatą, a osobny ONT (terminal optyczny) pozwoli na podłączenie własnego routera i lepsze zarządzanie siecią Mesh. Wbudowany modem LTE/5G w routerze jest odradzany ze względu na ograniczenia sygnału przez ściany, lepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny modem LTE/5G podłączany kablem Ethernet do routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA