logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet 5G 6km od nadajnika, pomoc w odczytaniu informacji i dobranie sprzętu

tvv0rus 25 Lut 2026 12:30 582 18
REKLAMA
  • #1 21848235
    tvv0rus
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam szanowne grono.
    Obecnie korzystam od kilku lat z zestawu Play LTE Huawei B525s, wgrany polski "odblokowany" firmware v1.1
    Zrzut ekranu mapy satelitarnej z linią pomiaru odległości 5 819,88 m
    Router łączy się z nadajnikiem w centrum Lubaczowa, jest tam pełen komplet częstotliwości, czyli 1800, 2100, 2600, korzystam głównie z agregacji 1800, 2600, ponieważ na tyle pozwala router. Transfer wieczorami do 100 Mbps / up 15 Mbps, w innych porach 150/25 Mbps. Jak widać, w linii prostej do nadajnika mam 6 km, lecz (chyba, patrząc po kącie) widzę go z okna tam, gdzie jest router - w nocy czerwone światła. To też tłumaczy taki transfer.
    Rozwiązałem starą umowę, którą nie wiem czemu zostawiłem na czas nieokreślony: 40 PLN, 100 GB z możliwością dokupienia kolejnych 100 za 20 PLN.

Na telefonie POCO F6 Pro stojąc obok routera osiągam download do 800 Mbps, najmniej 550-600 Mbps, czyli też muszę łączyć się z tym samym masztem - w okolicy nie ma innego 5G 3600 z Play. Pytanie teraz - w jaki modem/router 5G się zaopatrzyć, aby osiągać podobne prędkości nie wydając tysięcy? Czy ostatnio popularny chiński ZEARTS/XUNISON D50 5G będzie wystarczający? Oprócz transferu bardziej chciałbym polepszyć ping, jest względnie stabilny, jednak nawet na polskich serwerach w grach online nie spada poniżej 45 ms, a zagranicznie to już 60 ms. Niestety w telefonie aplikacje typu NetworkCellInfo itp. na Androidzie 15 w Xiaomi słabo działają, nie widzę tyle danych co kiedyś na starszych wersjach.
    Telefon pokazuje, że na LTE łączy się z wieżą przy starostwie ul. Jasna, przełączając na 5G i włączając speedtest łączy się z nadajnikiem na ul. Rzemieślniczej, tam jest tylko 5G 2100... Czy to możliwe, że na 2100 osiąga takie prędkości? I czy jeśli faktycznie to jest 5G 2100, to czy warto kupować droższy modem typowo pod 3600?
    Dziękuję za wszelakie podpowiedzi i sugestie, później będę mógł ewentualnie zrobić dodatkowe testy bliżej nadajnika.

Zrzut ekranu aplikacji z parametrami LTE+5G NSA i siłą sygnału dla stacji w LubaczowieZrzut ekranu Speedtest z wynikiem pobierania 608,40 Mb/s i pingiem 29 ms w sieci Play 5G.
    AI: Czy korzystasz obecnie z anteny zewnętrznej do routera, albo planujesz jej montaż przy nowym sprzęcie? Jeśli tak, to jaka to antena (model, typ, kierunkowa czy dookólna)?
    Obecnie nie korzystam, jeśli będzie potrzeba to rozważę zakup
    AI: Czy masz możliwość wykonania dodatkowych testów prędkości i pingu na zewnątrz budynku lub bliżej nadajnika (np. na balkonie, w oknie, w innym miejscu), żeby sprawdzić, czy sygnał i osiągi znacząco się poprawiają?
    Tak, w innych porach dnia.
  • REKLAMA
  • #2 21848292
    hudyzg
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Mieszkasz praktycznie w samym centrum. Z tego co widzę, to na ul. Jasnej masz BTS Playa z 5G3600. Widzisz ten nadajnik? Poniżej wkleiłem Ci mapkę, w jakich kierunkach ten BTS nadaje. Jeśli nadaje w Twoją stronę, to wewnętrzny router 5G powinien załatwić sprawę, ale najlepiej zrób jeszcze testy wewnątrz i na zewnątrz telefonem z aplikacją NetMonster. Czasami ściany budynku potrafią narobić dużo szumu i może być potrzebny zewnętrzny router. Bez testów to wróżenie z fusów.

Mapa zasięgu BTS z zaznaczonymi kierunkami sektorów i punktami pomiarów w centrum miasta
  • #3 21848302
    nikos95
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    >>21848235

Kotwicę LTE masz na ul.Rzemieślniczej a 5G3500 masz z ul. Jasnej. Takich prędkości przy 5G2100 nie rozwiniesz.
    Przy tej odległości skupiłbym się na zestawie zewnętrzne CPE + router do sieci domowej. Nie jesteś bezpośrednio w osi sektora.
  • REKLAMA
  • #4 21848325
    tvv0rus
    Poziom 6  
    >>21848292 Co masz na myśli, pisząc, że mieszkam w centrum? Pod takim kątem widzę nadajnik z okna, tak jak pisałem, 6 km w linii prostej przez pola/łąki, z kilkoma drzewami po drodze - zaznaczone na Google Earth na zdjęciu w poście. Widzę nieznaczną poprawę, otwierając okno i wystawiając rękę z telefonem, średnio mniej niż 50 Mbps przyrostu downloadu.
    Zrzut mapy z żółtą linią od punktu do nadajnika oraz oznaczeniami dróg 866 i 887Widok na pola i zabudowania z okna; słup latarni, linie energetyczne i zaznaczone „1” i „2” na horyzoncie

Tak wygląda widok z okna. Maszt nr 1 to na 99% ul. Jasna, maszt nr 2 to zapewne Rzemieślnicza.
  • #5 21848326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21848329
    tvv0rus
    Poziom 6  
    >>21848326 Przepraszam, że o tym nie wspomniałem - numer kiedyś był kupiony jako prepaid z Red Bull Mobile, jeszcze za czasów, gdy 5 GB w telefonie wystarczało na miesiąc. Kilka lat temu przeniosłem się do Play na abonament, dołączając do grupy i oczywiście wymiana karty na nową, zachowując stary numer. Każdy telefon jednak stwierdza, że to Red Bull Mobile, mimo że płacę abonament w Play. Natomiast rozumiem, bo sam też byłem zdziwiony po zakupie telefonu, że potrafi on łapać 600 Mb/s w takiej odległości, a czasami 800 Mb/s.

Zrzut ekranu aplikacji Play z oknem „Informacje operatora” i zamazanym numerem telefonu.
  • #8 21848335
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21848325
    To, że widzisz nadajnik z okna, rozumiem, ale nie zawsze okazuje się to najlepszym wyborem. Może być sytuacja, że zwyczajnie nadajnik nie ma sektora na Ciebie. Na ul. Jasnej masz w bardzo małych odległościach 4 nadajniki, w tym jeden, tak jak pisałem, z prawdziwym 5G (PLAY). Tak jak kolega wyżej sugeruje, raczej pomyślałbym nad zewnętrznym CPE - router. Ale najlepiej kup startery Orange, T-mobile, Play (koszt razem 15 zł) i zrób testy na zewnątrz i wewnątrz i wrzuć nam tu wyniki.

Dobra, źle przeczytałem Twoją lokalizację na samym początku... Tak czy inaczej, w Twojej okolicy ciężko z BTS-em, który ma sektor na Ciebie... Bez zewnętrznego CPE raczej się nie obejdzie. Jestem w podobnej sytuacji i jestem po zakupie MC889A Pro 5G, który łapie mi sygnał z BTS-a z odległości 8 km.
  • #9 21848338
    tvv0rus
    Poziom 6  
    >>21848335 Testowałem jeszcze T-Mobile, który ma tylko udawane 5G w mojej lokalizacji i tam było w porywach do 120 Mb/s download i 40 Mb/s upload.
  • #10 21848343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 21848351
    tvv0rus
    Poziom 6  
    >>21848343

Nagrałem, żeby nie było, że teleportuję się do miasta pod nadajnik...
    Widać przed rozpoczęciem testu 3500 PCI44, czyli to z ul. Jasnej; po rozpoczęciu testu zmienia się kotwica na Rzemieślniczą PCI176 i pokazuje 3500, też PCI176 - nie wiem, czy takowe istnieje. W btsearch 3500 jest tylko na Jasnej; nie wiem, co więcej mogę pokazać, żeby rozwiać wątpliwości.
  • #12 21848356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21848357
    nikos95
    Poziom 15  
    >>21848351

Nic nie musisz udowadniać, screeny z pierwszego postu spokojnie wystarczają. Odpowiedź też już dostałeś. Reszta to zgadywanka.
    ZTE MC889 za 720zł z Orange lub jak pozwala budżet to ZTEG51F, Do tego router z portem 2.5Gbps do sieci wewnętrznej i temat masz załatwiony.
  • Pomocny post
    #14 21848363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21848367
    nikos95
    Poziom 15  
    >>21848356

Nieprawda, ten nadajnik nie ma żadnego sektora, który świeci bezpośrednio w kierunku autora. Na dodatek nie ma tam nawet pozwolenia na 5g3500.
  • #16 21848377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21848410
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    To bez znaczenia, z Jasnej sektor w mniej więcej w jego kierunku, do tego pewnie sprzyjajace warunki terenowe, kotwica na LTE1800 na dostatecznych parametrach sygnału, podobnie jak N78 więc tak jak napisano zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej z WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21848413
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21848377
    Idąc twoim tokiem... lokalizacja zaznaczona czarną kropką będzie łapać sygnał? Nie wydaje mi się, bo jest idealnie pomiędzy sektorami, ale popraw mnie, jeśli się mylę. Ja dopiero raczkuję w tym temacie.

Mapa okolic Sycowic i Nietkowa z czarną kropką w lewym górnym rogu i niebieskimi punktami przy Nietkowie
  • #19 21848442
    tvv0rus
    Poziom 6  
    Czyli zostawać przy Playu bez kombinowania? Wcześniej wspomniany T-Mobile na routerze wewnętrznym osiągał ledwo 120 Mb/s, zapewne też z Lubaczowa, bo nadajnik Łukawiec/Bihale jest kompletnie niewidoczny. Nawet z okna dachowego dzieli mnie od niego wzniesienie terenu i wysokie drzewa.
    Play w Łukawcu koło remizy też jest zasłonięty, również spory obszar lasu dzieli. Dopiero w połowie drogi do Łukawca telefon zaczyna go widzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta z zestawu Play LTE z routerem Huawei B525s wyposażonym w polski odblokowany firmware v1.1, łącząc się z nadajnikiem oddalonym o 6 km w Lubaczowie. Router obsługuje agregację pasm 1800 MHz i 2600 MHz, osiągając transfery do 150 Mbps download i 25 Mbps upload w ciągu dnia, oraz do 100/15 Mbps wieczorami. Telefon POCO F6 Pro, łącząc się z tym samym nadajnikiem 5G na paśmie 3600 MHz, osiąga prędkości pobierania od 550 do 800 Mbps. Użytkownik poszukuje rekomendacji na temat modemu/routera 5G, który pozwoliłby na lepsze wykorzystanie dostępnego sygnału i wyższe prędkości transferu, biorąc pod uwagę odległość od nadajnika i dostępne pasma. W dyskusji podkreślono znaczenie obsługi agregacji pasm, kompatybilności z częstotliwościami operatora oraz możliwości antenowych urządzenia w kontekście zasięgu i jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA