logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Yaris III 2014 1.33 benzyna - zgasł po odpaleniu, kręci, P1604

kult5 26 Mar 2026 13:31 327 5
  • #1 21871063
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Toyota Yaris III 2014 1.33 benzyna
    Samochód zgasł sekundę po odpaleniu, powtórne próby odpalenia bez rezultatu, silnik kręci ale nie może zaskoczyć.
    Po sprawdzeniu błędów wyskoczyło:

U0100- utrata komunikacji między modułem sterującym silnika (ECM/PCM) a innymi modułami w sieci CAN Najczęstsze przyczyny to uszkodzone wiązki, słaby akumulator lub wadliwe połączenia przy sterowniku
    U0101- oznacza utratę komunikacji między modułem sterującym silnika (ECM/PCM) a modułem sterowania skrzynią biegów (TCM) przez magistralę CAN. Objawia się to szarpaniem skrzyni, trybem awaryjnym (brak zmiany biegów) i kontrolką „check engine”. Przyczyną są zazwyczaj usterki okablowania, słaby akumulator lub uszkodzony TCM
    P1604- Usterka Rozruchu Słaby akumulator (niskie napięcie): Najczęstsza przyczyna, zwłaszcza w modelach z systemem Start-Stop.
    Układ paliwowy: Zapowietrzony układ, uszkodzona pompa paliwa.
    Problemy elektryczne: Wadliwy przekaźnik główny silnika, skorodowane styki, uszkodzona masa.
    Usterka sterownika silnika (ECM): Błędy w oprogramowaniu lub uszkodzenie fizyczne komputera.

Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie i pod maską w dwóch skrzynkach, sprawdzone przekaźniki (obwód cewki) czy prawidlowo załączają nie wiem.
    Sprawdzony akumulator, klemy, masa na silniku oraz masa na karoserii.
    Wszystko wydaje się ok.

Po skasowaniu błędów i próbie odpalenia wyskakuje już tylko P1604
    Co byście obstawiali? pompka paliwa? filtr paliwa? Komputer ECM? przewody od komputera?
  • Pomocny post
    #2 21871143
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Ten 1.33 Dual VVT i jego zgłaszanie błędów komunikacji... U0100 i U0101 wyskakują gdy wystąpi nagły spadek napięcia podczas np. nieudanej próby odpalenia silnika. Póki co weź się tym nie przejmuj jeśli skasowałeś i nie wróciły.
    P1604 to błąd który mówi że nie udało się uruchomić silnika. Jeśli auto zgasło zaraz po odpaleniu i tylko kręci... Bezpieczniki OK ? Masa OK ? No i na oko to słyszałem że ktoś zmarł ;P

Zacznij od pompy paliwa. Najszybciej sprawdzisz jej działanie bądź niedziałanie próbując uruchomić silnik metodą "na plaka" Jeśli odpali na plaka i będzie pracował dopóki będziesz mu psikał to wiadomo że pompa.
    Dalej P1604 pojawia się też w momencie gdy ECU nie otrzyma pozwolenia na start. Zwróć uwagę na zachowanie się kontrolek immo… Jeśli masz 2 kluczyk spróbuj go.
    Możliwe że umarł czujnik położenia wału korbowego. Można to poznać po wskazówce obrotomierza... Jeśli podczas kręcenia wskazówka obrotomierza delikatnie podskakuje. Jeśli ani drgnie czujnik należy wymienić.
    I na koniec - samo cykanie cewki przekaźnika nie znaczy że styki robocze przewodzą prąd pod obciążeniem. Podmień przekaźnik EFI (EFI MAIN) z innym takim samym (np. od klaksonu albo świateł)

Jeżeli ten Yaris ma zamontowany jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą nie wiem odcięcie paliwa czy zapłonu to trzeba tam koniecznie zajrzeć.
  • #3 21871280
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Większość problemów zobaczysz w samych parametrach,jak zasilanie itp więc nie trzeba wymieniać pół auta. Bo np złe dane z MAF czy MAP i już pozamiatane.
  • #4 21872141
    kult5
    Poziom 21  
    Auto ożyło, załapało po dłuższym kręceniu. Możliwe że przez problemy z elektryką pompa paliwa nie pracowała i zapowietrzyło układ paliwa przy probie odpalania?
  • #5 21872144
    MISIEK2018
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Mogło być tak, że ECM "zwariował" i nie sterował oompą paliwa.
  • #6 21918681
    kult5
    Poziom 21  
    Auto pracuje bez problemu kilka miesięcy. Na 99% problemem były luźne klemy.
REKLAMA