logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elektroniczne lotki - miganie modułów LED, czy winny jest zasilacz?

chrisbp 27 Mar 2026 13:53 930 33
REKLAMA
  • #1 21871830
    chrisbp
    Poziom 9  
    Ocena: 48
    Nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu, więc proszę o przeniesienie.

Elektroniczne lotki. Problem taki jak na filmie:

Zasilacz i płyta "główna":

Etykieta zasilacza komputerowego iBOX Switching Power Supply ATX12V P4, 400 W.

Wnętrze obudowy z zasilaczem komputerowym i wiązką przewodów na metalowej półce.

Zielona płytka PCB z układami scalonymi, przekaźnikiem i taśmą przewodów w obudowie

Taśma od płyty "głównej" do migających płyt (nieuszkodzona):

Wnętrze urządzenia z głośnikiem, taśmą przewodów i zieloną płytą główną po prawej

Producent:

Tabliczka znamionowa „DYNAMIC DARTS” z danymi: NOVEX CZ, 80 VA, 230 V, 50 Hz, 85 kg.

Teraz pytanie - czy zasilacz nie wyrabia czy o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 21871839
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Zasilacz komputerowy iBOX to zasilacz raczej niskiej jakości. Można łatwo sprawdzić podmieniając na inny zasilacz.

Na zdjęciu płyty głównej widać pamięć EPROM. To ta z pomarańczową etykietą. Na naklejce widocznej na ostatnim zdjęciu mamy datę produkcji 1998, czyli 27-28 lat temu. Pamięci EPROM mają to do siebie, że z upływem czasu mogą stracić swoją zawartość (program). Pamięć ta jest w podstawce. Można ją łatwo wyjąć i spróbować odczytać programatorem. Jeśli nie masz programatora to można "gdzieś" zlecić jej sprawdzenie.

Jednak jeśli pamięć ta straciła zapisany program w niektórych komórkach pamięci, to jej odczyt może wydawać się poprawny, ale sam program (wsad) może być uszkodzony.

Tutaj jest strona internetowa producenta. Można zapytać o program, o ile to on jest powodem usterki, i o ile mają zarchiwizowany ten program.
  • #3 21871880
    chrisbp
    Poziom 9  
    Jaki programator i program?

Żeby podmienić zasilacz muszę przerobić kable na takie z widocznymi czerwonymi zaciskami. Mogę prosić o nakierowanie co to jest i jak to się nazywa?
  • REKLAMA
  • #4 21871978
    Citizen75
    Poziom 30  
    Te czerwone zaciski to tak zwane szybkozłącze telefoniczne.

Nie wiem czy jest sens kupna programatora za kilkaset złotych do sprawdzenia jednej pamięci. Tym bardziej, że pamięć nie musi być całkowicie wyzerowana, tylko może wyzerowaniu uległy pojedyncze komórki. Nie mając oryginalnego programu trudno porównać zawartość pamięci czy faktycznie uległa ona (zawartość) uszkodzeniu. Z utratą zawartości pamięci EPROM to tylko hipoteza. Tutaj nieco informacji na ten temat.
  • #5 21872035
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    kol. Citizen75 oczywiście może mieć rację, ale ja przyjrzałbym się narazie generatorom kwarcowym czy częstotliwości są w porządku, a w drugiej kolejności układom pamięci RAM - które to - nie widać na zdjęciu oznaczeń.

Coś tam widać próbuje wyświetlić - czyli niby program się załadował, ale zastanawiające są te FF - tak jakby odczyt z ram nie z tego adresu, lub poprostu błąd samej pamięci ram.

-edit-
    Oczywiście najpierw pewność co do stabilności napieć zasilacza, czy aby to się nie resetuje w kołko.
  • #6 21872065
    Citizen75
    Poziom 30  
    Zwróć uwagę na to, że mikroprocesor i pamięć EPROM masz w podstawkach. Słaby styk kontakt między wyprowadzeniami układów scalonych i podstawką może być powodem usterki.

Zwróć też uwagę na układ DS1220Y-100 (duża kostka obok pamięci EPROM). Jest to układ scalony nieulotnej pamięci statycznej RAM (NVSRAM) o pojemności 16 kB. Działa ona jak standardowa pamięć SRAM, ale dzięki wbudowanemu źródłu zasilania litowego (baterii) i układowi sterującemu, zachowuje dane po wyłączeniu zasilania zewnętrznego. Może to ona powoduje usterkę - rozładowana bateria utrata zawartości pamięci?
  • #7 21872139
    chrisbp
    Poziom 9  
    Przy wyjmowaniu EPROM automatycznie ułamała się chudsza część jednej nóżki. Co można z tym zrobić? Kupić nową to nie problem, gorzej zaprogramować.
    Czy oznaczenie po myślniku musi się zgadzać? Tu jest to M27C256B-15XF1.
  • #8 21872147
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    No to tylko dobra lutownica i dolutowanie nogi.
    Można jeszcze sprawdzić, która noga się urwała, może akurat jakaś niepotrzebna?

Daj dokładne zdjęcie modelu pamięci, i która noga sie urwała - TYLKO NIECH CIĘ RĘKA BOSKA BRONI PRZED ODRYWANIEM TEJ NAKLEJKI - będzie PO pamięci
  • #9 21872181
    chrisbp
    Poziom 9  
    Maly napisał:
    TYLKO NIECH CIĘ RĘKA BOSKA BRONI PRZED ODRYWANIEM TEJ NAKLEJKI - będzie PO pamięci

To za późno, bo żeby sprawdzić model musiałem usunąć naklejkę.
    Chociaż w sumie nie musiałem, ale pierwszy raz mam do czynienia z takim "jaskiniowcowym czymś".

Zbliżenie na układ scalony DIP z metalową obudową i dwoma rzędami wyprowadzeń
  • REKLAMA
  • #10 21872192
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Zaklej te okienko. Jeśli pamięć nie była na słońcu i nie naświetlałeś jej ultrafioletem to raczej nic jej się nie stało.

Prawdopodobnie to jest bliźniacza płyta do darta Mercury. Ostatnio wrzuciłem w innym poście wsad do pamięci EPROM i nvram w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4169029.html . Wrzuć zdjęcia całego automatu.
  • #11 21872212
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1862
    Nie raczej tylko na pewno nic się nie stanie, naczytaja się nieprawdopodobnych opowieści i strasza.

Pin1 się urwał, nie jest potrzebny
  • #12 21872218
    chrisbp
    Poziom 9  
    OK, co dalej? Programator mogę kupić i potem zwrócić, tylko jak to ogarnąć? Czy faktycznie może być to tylko kwestia braku styku?
  • #13 21872220
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Programator będzie ew. potrzebny jak będziesz miał oryginalny wsad.

Teraz nic nie sprawdzisz programatorem.

Sprawdź napięcia zasilania na jakich są poziomach czy nie za bardzo zaniżone/zawyżone, można wyjąć pozostałe układy tylko bez wyrywania im nóg. Obejrzeć PCB na zimne luty przy układach.
  • #14 21872318
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6049
    W zasadzie fajny pomysł na biznes, czyli odreastaurowanie automatów do gier - może nawet nowe automaty w oparciu o Raspberry Pi/ESP32
    Tutaj kolega naprawił wyświetlacz z kantoru wymiany walut: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4169437.html
  • #15 21872557
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Podstaw inny zasilacz, to jest typowy zasilacz spotykany w komputerach stacjonarnych.
  • REKLAMA
  • #16 21872608
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    chrisbp napisał:
    Teraz pytanie - czy zasilacz nie wyrabia czy o co chodzi?

Nic nie napisałeś o pomiarze zasilania 5V i 12V.
    Na rogu płyty jest opis pinów.
  • #17 21873712
    chrisbp
    Poziom 9  
    Kierunkowość EPROMU ma znaczenie? Nie pamiętam jak był włożony.
  • #19 21879827
    chrisbp
    Poziom 9  
    Odpuściłem temat, bo po wymianie zasilacza i przeczyszczeniu płyty nic się nie zmieniło. Reszta wykracza poza moją wiedzę.
    Tzn nie zdiagnozuję, ale jakbym wiedział gdzie jest problem to pewnie bym zrobił, tyle że tutaj jest kwestia prób i błędów.
  • #20 21881431
    chrisbp
    Poziom 9  
    Powrót do tematu z racji pytań wielu klientów lokalu o rzutki.

Kris52 napisał:
    Wrzuć zdjęcia całego automatu.

Elektroniczne lotki - miganie modułów LED, czy winny jest zasilacz?

Może jednak coś się uda przy odpowiednim pokierowaniu i pomocy... Jestem dobrej myśli.

Zakładając, że może być to soft - zgłaszać się bezpośrednio do producenta z pytaniem? Jeśli dostanę od nich to jak to porównać i czym wgrać?
  • #21 21881744
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Jest to do naprawy, ale trzeba mieć pewny wsad albo sprawdzić ten, co jest, i pomiary oraz wiedzę z zakresu techniki cyfrowej, pomiary oscyloskopem na danych, podłączyć dobrze pewny zasilacz o odpowiedniej wydajności prądowej.
    To miganie to tak się samo zrobiło czy było coś kombinowane?
  • #22 21881762
    chrisbp
    Poziom 9  
    Telo napisał:
    Jest to do naprawy, ale trzeba mieć pewny wsad albo sprawdzić ten, co jest, i pomiary oraz wiedzę z zakresu techniki cyfrowej, pomiary oscyloskopem na danych, podłączyć dobrze pewny zasilacz o odpowiedniej wydajności prądowej.
    To miganie to tak się samo zrobiło czy było coś kombinowane?

Wcześniej był 400W, teraz jest lepszej firmy i 500.
    Samo.
  • #23 21881792
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Można pójść drogą sprawdzania prawidłowości zasilań poszczególnych układów scalonych.
  • #24 21881840
    chrisbp
    Poziom 9  
    Dopasuję się do każdej porady, ale potrzebuję pomocy
  • #25 21881847
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Zmierz obejrzyj czy nie ma zimnych łutów,czy na połączeniach taśm złączach nie ma przerw.
  • #26 21881869
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    chrisbp napisał:
    Dopasuję się do każdej porady, ale potrzebuję pomocy

Umiesz mierzyć napięcie?
  • #27 21881904
    chrisbp
    Poziom 9  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Umiesz mierzyć napięcie?

No właśnie nie, ale jak się mnie "poprowadzi za rączkę, krok po kroku" to pewnie zmierzę.
  • #29 21882294
    chrisbp
    Poziom 9  
    Tak, ale nie znam obsługi.

‐---------

Adres mailowy producenta nie istnieje
  • #30 21882744
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Wiem, że chcesz naprawić ale podstawową wiedzę z miernictwa to musisz posiadać ew. ja posiąść w tym temacie.

Jaki masz miernik, typ.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył elektronicznych lotek/automatu z migającymi modułami LED, gdzie podejrzewano zasilacz. W dyskusji sprawdzano zasilacz ATX, napięcia 5 V i 12 V, zimne luty, styki w podstawkach układów scalonych, taśmy połączeniowe oraz generator kwarcowy. Rozważano też uszkodzenie pamięci EPROM, układu NVSRAM DS1220Y z baterią oraz RAM, a także możliwość utraty wsadu lub problemu ze stykami. Po czyszczeniu płyty, poprawieniu lutów i wymianie zasilacza usterka nie ustąpiła. Ostatecznie po podmianie „procesora” z baterią, czyli modułu DS1220Y, urządzenie wróciło do normalnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA