logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć rury po odłączeniu bojlera od pieca kaflowego, by była c.w.u.?

przemyslaw2321 10 Kwi 2026 18:26 387 12
REKLAMA
  • #1 21881295
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
    Witam wszystkich.
    Cegiełka w moim piecu kaflowym uległa rozszczelnieniu, w związku z czym chcę odłączyć bojler pieca kaflowego i zrobić obieg wody bez tego zbiornika. Dodam, że po zakręceniu obu zaworów przy piecu nie mam obiegu ciepłej wody, zimna leci normalnie. Podpowiecie, jak połączyć rury, żeby był obieg ciepłej i zimnej wody?
    Rury wchodzące w strop połączone są z piecem.
    AI: Czy po odłączeniu pieca kaflowego ciepła woda ma być grzana z innego źródła (np. bojler elektryczny/grzałka), czy chcesz tylko połączyć instalację tak, żeby był sam przepływ?[/i:7f7f9794]
    Obecnie woda jest grzana bojlerem elektrycznym. Chcę połączyć tak, żeby był przepływ po obu stronach w krainie.
  • REKLAMA
  • #2 21881335
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Czegoś nie rozumie. Rury idące po lewej stronie zdjęcia na dół idą do kuchni kaflowej do tzw. podkowy.? A te z drugiej strony bojlera idą do góry do czego, do jakiego pieca?
  • REKLAMA
  • #3 21881378
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
  • REKLAMA
  • #4 21881523
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @przemyslaw2321 Czyli rozpoznałem na odwrót. W takim przypadku trzeba odłączyć rury wychodzące z bojlera do podkowy, tylko że one są bez możliwości zakręcenia- brak zaworów i na dodatek beż możliwości szybkiego demontażu- brak śrubunków. Jak już z tym się uporasz, zaślepiasz wyjścia z bojlera obu rur w kierunku podkowy i możesz odkręcić zawory od strony CO.
    Trochę mnie zastanawia jak działało ogrzewanie z podkowy, bo woda w podkowie po podgrzaniu samoczynnie chce wypływać do góry, a tu są rury z pietra na dól.
  • #5 21881614
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
    Tylko że ja chcę odłączyć także bojler. Zrobić obieg bez bojlera i podkowy. Dodam, że po zakręceniu obu zaworów przy podkowie w kranie jest zimna woda, ciepłej nie ma.
  • #6 21881623
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To normalne, ze zamykając grzanie czy od CO, czy od podkowy-ciepłej wody nie będzie. Jak odłączysz bojler, to skąd będziesz miał ciepłą wodę?
  • #7 21881655
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
    Mam bufor 1000 l do cwu grzany przez piec c.o. i z niego chcę brać ciepłą wodę tak, jak było to przed zakręceniem zaworów przy podkowie. I od razu chcę usunąć ten bojler, który jest na zdjęciu.
  • #8 21881664
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Będziesz musiał wyjąć podkowę z paleniska. Bez wody szybko się przepali.
    Na zdjęciu odbiór gorącej wody cienką rurką u góry boilera. Dopływ zimnej cienką rurką gdzieś u dołu boilera.
    Grzanie wody odwrotnie - górą przyplywa ciepła woda, dołem wraca chłodniejsza. Wraca do grzania w podkowie albo w kotle CO. Piec od kotła różni się tym, że piec grzeje otoczenie bezpośrednio. Kocioł grzeje wodę, ta się rozpływa po grzejnikach. To skomplikowana i trudna do zapamiętania różnica.

Boiler ja bym zostawił jeżeli woda użytkowa ma się szybko nagrzewać. Latem grzanie tysiąca litrów wody trochę potrwa. Tak z 10 razy dłużej niz 100 l w boilerze.
  • Pomocny post
    #9 21881678
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @LEDówki I o czym jest ta odpowiedź? @przemyslaw2321 Chce zrezygnować w ogóle z tego bojlera. Wobec tego jeśli masz podłączone wyjście z buforu do rur ciepłej wody, to odłączasz rury z każdej strony tego bojlera na zdjęciu, zaślepiasz te od CO, te od podkowy likwidujesz całkowicie i również te od zimnej wody (dół bojlera), jak i od ciepłej wody(góra)zaślepiasz, lub rozkręcasz niepotrzebne, a korkujesz to co musi pozostać.
  • REKLAMA
  • #10 21881897
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
    I wtedy będę miał wodę po obu stronach kranu, nie tak, jak teraz, tylko z jednej strony
  • Pomocny post
    #11 21881905
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @przemyslaw2321 Tego nie wiem na pewno, bo nie wiem jak są rozprowadzone rury w całym domu. Jeśli ciepła woda z bufora jest podłączona do rury nazwanej "zasilanie", to zamiast z tego białego bojlera, powinna być z bufora.
  • #12 21881926
    przemyslaw2321
    Poziom 3  
    Ok. Dziękuję za pomoc.
  • #13 21909838
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2618
    przemyslaw2321 napisał:
    Mam bufor 1000 l do cwu grzany przez piec c.o. i z niego chcę brać ciepłą wodę tak, jak było to przed zakręceniem zaworów przy podkowie. I od razu chcę usunąć ten bojler, który jest na zdjęciu.

Kolego, bufor nie służy do podgrzewania ciepłej wody. Bufor jest magazynem energii dla instalacji CO. Natomiast do ciepłej wody są zasobniki CWU.
    Ale są bufory z wbudowanymi wężownicami do podgrzewania CWU.
    Najpierw potrzebna jest informacja jaki masz ten bufor.
    Później potrzeby jest jakiś rysunek jak to wszystko jest połączone.
    Dopiero wtedy będzie można przeanalizować co gdzie odciąć i gdzie zaślepić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odłączenia bojlera współpracującego z piecem kaflowym i wykonania obejścia instalacji tak, aby ciepła woda użytkowa była pobierana z bufora 1000 l zasilanego przez piec CO. Ustalono, że rury od bojlera prowadzą do podkowy w piecu, a po zakręceniu zaworów przy podkowie nie ma przepływu ciepłej wody. Zaproponowano odłączenie rur od bojlera, zaślepienie wyjść prowadzących do podkowy oraz odcięcie i zaślepienie niepotrzebnych przyłączy zimnej i ciepłej wody. Zwrócono uwagę, że bez dokładnego schematu instalacji i informacji o typie bufora nie da się jednoznacznie wskazać, które przewody należy połączyć, a także że bufor służy głównie do magazynowania energii dla CO, natomiast CWU zwykle wymaga zasobnika lub bufora z wężownicą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA