misiek1111 napisał: Co to jest ten prawdziwy No Frost?
To handlowa nazwa rozwiązania konstrukcyjnego , które polega na parowniku (ta część ukłafu chłodniczego, która chłodzi) w oddzielonej od komory chłodziarki/zamrażarki, zamkniętej obudową z wentylatorem. Medium chłodzącym zawartoś komory jest schłodzone przez parownik powietrze rozprowadzane dzięki wentylatorowi.
Rozwiązania mogą się różnić sposobem chłodzenia komory chłodziarki. Zamrażarka ZAWSZE ma parownik z wentylatorem i to do niej należy zaglądać "szukając" nofrost.
misiek1111 napisał: Mam dwie chłodziarki z parownikiem w plecach i działają normalnie od wielu lat.
A ja we środę "uruchomiałem" (wypakowanie z pudła i podłączenie do prądu) niewielką (ok 140 cm) lodówkę marki Kernau. We czwartek otrzymałem info, że temperatura w chłodziarce wynosi ok 12 oC i nie chce "zejść" niżej.
Czyli złom od wyjęcia z pudełka. Taka jest dziś(!), a nie "wiele lat temu", jakość produkowanego sprzętu.
Już nie raz nie dwa razy pisałem, że podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie "wspomnień z przeszłości" jest objawem dziecięcej naiwności. Aby nie napisać, że jest to objaw deficytów intelaktualnych...
Ps ten niemiecko brzmiący Kernau jest tak skośnym Niemcem, że każdy chińczyk uzna go za krajana...