logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galmet PC + bufor 200 l: grzejniki i podłogówka podłaczenie do bufora

devill4 16 Kwi 2026 12:47 240 5
REKLAMA
  • #1 21885023
    devill4
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Cześć,
    Jestem w trakcie modernizacji instalacji CO. Jako źródło ciepła montowana będzie gruntowa pompa ciepła firmy Galmet z awaryjnym źródłem w postaci pieca gazowego. Instalacja mieszana grzejniki podłogówka. Ogólnie budynek posiada 2 kondygnacje, wysoką piwnicę (2,2 m), w której zamontowane są grzejniki i część mieszkalną na wyższej kondygnacji, gdzie robione jest aktualnie ogrzewanie podłogowe. Ogólne założenie jest takie, żeby w piwnicy utrzymywać jakąś tam stałą niższą temperaturę, załóżmy że 17 stopni, a na piętrze w części mieszkalnej maks. 21 stopni. Chciałbym, żeby to funkcjonowało ekonomicznie, najlepiej całość na możliwie niskim parametrze, załóżmy że 35 stopni. Instalacja została wyposażona w bufor 200 l. Bufor został podłączony jak na schemacie w załączniku. Czy takie takie podłączenie będzie zgodne z moimi założeniami, czy jednak będzie wymagało ładowania bufora wyższą temperaturą?

Galmet PC + bufor 200 l: grzejniki i podłogówka podłaczenie do bufora
  • REKLAMA
  • #2 21886683
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Masz już to ogrzewanie gazowe w tym budynku i planujesz montaż pompy gruntowej?
  • REKLAMA
  • #3 21887170
    devill4
    Poziom 10  
    Przyłącze posiadam i piec, ale instalacja dosyć leciwa (nie licząc pieca gazowego). Grzanie takim układem, gdzie miałem same grzejniki, było mało ekonomiczne, dlatego w większości grzane było starym kopciuchem. Gaz ziemny też nie jest może jakiś szczególnie tani, no i liczę się z tym, że przez ETS pójdzie w górę. Nie miałem ciśnienia na pompy, a tym bardziej na gruntową, ale tak się złożyło, że mogłem skorzystać z czystego powietrza, więc kosztuje mnie to niewiele. Mam też instalację PV na starych zasadach, więc wszystko się jakoś zazębia.
  • REKLAMA
  • #4 21887260
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Jak Cie nie stać na grzenie gazem, to tym bardziej na pompę gruntową.
    Zainwestuj te pieniądze w ocieplenie njważniejszych elementów budynku, a nie w zmianę źródła ciepła.
    To jeszcze sprawdź ceny za 1kWh z gazu ziemnego ( w mnie ok 30-32 gr)i cenę 1kWh z pompy gruntowej przy grzejnikach bardzo optymistyczne założenie SCOP 4 dla takiej pompy to koszt 1kWh rzedu 31gr (!!!) czyli tyle samo i bez inwestycji rzędu 50 tys zł. Wymień kocioł na nowy, kondensacyjny, wypłucz instalację i grzej gazem, bo na tej pc wyjdziesz jak Zabłocki na mydle. To jest ekonomiczny bezsens.
  • REKLAMA
  • #5 21887389
    devill4
    Poziom 10  
    Nie napisałem, że mnie nie stać. Było to średnio opłacalne przy starej instalacji i grzejnikach skrojonych pod piec stałopalny. Koszt pompy to w moim przypadku jedynie podatek, a przy okazji będę miał niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe. Nawet jak z pompą będzie coś nie tak po okresie gwarancji czy też w trakcie, mam awaryjnie piec gazowy (który zawsze mogę zamienić na lepszy, chociaż wg serwisanta nie ma takiej potrzeby, póki ten jest w dobrej kondycji, jest kondensacyjny, tylko po prostu budżetowy). Wszystkie istotne przegrody w budynku przejdą termomodernizację.

Potrafię liczyć i z własnej kieszeni nie położyłbym tyle na inwestycję, która nie zwróci się w kosztach ogrzewania. Pierwotnie głównym źródłem miał być piec gazowy, właśnie ze względu na wysokie koszty alternatywnych rozwiązań. Nie jestem jakimś zwolennikiem pomp, znam ich wady i zalety, mam też odniesienie względem rzeczywistej pracy takich instalacji. Koszt prądu jest dla mnie jednak aktualnie pomijalny, bo to jedynie 70 zł na 2 miesiące. Dlatego między innymi padło na takie źródło, a nie inne.
REKLAMA