logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do rachunków dla nievatowca zamiast Faktury Expres 7?

Zdzichu 27 Kwi 2026 19:53 315 10
REKLAMA
  • #1 21892104
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Szukam programu do faktur a właściwie do wystawiania rachunków bo nie jestem vatowcem. Do tej pory używałem "Faktury Expres 7" i to mi wystarczało bo wystawiam tych rachunków nie wiele, jeden na 2 czasem 3 miesiące. Może coś doradzicie co zainstalować, co używacie.
  • REKLAMA
  • #2 21893510
    Jerzy-Serwisant
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Też nie jestem vatowcem i używam darmowego programu Fakturka.
    https://fakturka.eu
  • #3 21893536
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Na ten moment testuje fakturaxl.pl online. Musiałem coś szybko uruchomić żeby wystawić rachunek.
  • REKLAMA
  • #4 21895331
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    Na jedną fakturę miesięcznie na dodatek bez VAT nie potrzebny żaden program do fakturowania. Wystarczy wzór raz zrobiony w programie tekstowym np Word.
  • #5 21895342
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1084
    Zdzichu napisał:
    jeden na 2 czasem 3 miesiące.

A nie możesz bezpośrednio z KSeF'u wystawiać?
    Tam też można zapisać sobie szablony i zmieniać później tylko kwotę i datę wystawienia.
  • REKLAMA
  • #6 21895357
    DiZMar
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:
    A nie możesz bezpośrednio z KSeF'u wystawiać?

Dopóki nie musi to nie chce zapewne pchać się w KSeF. Jeżeli jest się już w KSeF'ie to nawet ma swoje plusy. Oprócz wyżej wymienionych
    misiek1111 napisał:
    można zapisać sobie szablony i zmieniać później tylko kwotę i datę wystawienia.

to istotną zaletą jest natychmiastowe dostarczenie faktury VAT na konto kontrahenta. Nie ma tłumaczenia, że faktura nie dotarła czy została zgubiona. Wystarczy podać NIP aby KSeF pobrał dane firmy zgodne z wpisem (w CEiDG czy KRS). Też sporym plusem jest pełny dostęp do w KSeF na dowolnym niekoniecznie swoim urządzeniu które ma dostęp do internetu. Minusem jest zablokowanie od 27 marca 2026 dostępu do KSeF na starych urządzeniach (np. z Windows 7). Do 27 marca KSeF na Windows 7 działał prawidłowo.
  • #7 21895385
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1084
    DiZMar napisał:
    Nie ma tłumaczenia, że faktura nie dotarła czy została zgubiona.

Niestety, ale nie. FV mimo iż wystawiona w KSeF nie pojawia się u kontrahenta i to dosyć często. Nie pytaj dlaczego - nie wiem.
    DiZMar napisał:
    Wystarczy podać NIP aby KSeF pobrał dane firmy zgodne z wpisem (w CEiDG czy KRS).

To też niestety nie. KSeF zaciąga z GUSu. Jeśli w CEDiG'u pole 'miejsce wykonywania działalności' jest puste, bo ktoś nie ma stałego miejsca wykonywania działalności, wtedy w GUS'ie brak danych i trzeba ręcznie wpisać adres w KSeF.
    DiZMar napisał:
    Minusem jest zablokowanie od 27 marca 2026 dostępu do KSeF na starych urządzeniach (np. z Windows 7).

A to już w ogóle nie. Można wystawić z Win XP nawet.
  • REKLAMA
  • #8 21895407
    DiZMar
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:
    FV mimo iż wystawiona w KSeF nie pojawia się u kontrahenta i to dosyć często.

Nie u kontrahenta tylko na koncie kontrahenta w KSeF. To taka subtelna różnica.
    Nie spotkałem się z przypadkiem aby faktura wystawiona w KSeF nie znalazła się na kontach wystawcy i odbiorcy w kilka minut po wystawieniu. Trochę ich już wystawiłem i odebrałem.
    misiek1111 napisał:
    Można wystawić z Win XP nawet.

Może na z Win XP można wystawić. Nie sprawdzałem. Z Win 7 nie da się wystawić po 27 marca 2027. Nie da się zalogować do KSeF. Do 27 marca 2026 dało się obsługiwać KSeF z Win 7 Profesjonal . Sprawdzone na 2 laptopach.
  • #9 21895426
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Staram się żeby było jak najprościej, wcześniej miałem darmową wersję w/w programu i to mi wystarczało. Na ten moment wystawiłem jedną fakturę przez fakturaxl.pl online, zapisałem tam swoje dane więc następnym razem powinno być łatwo. W opisie jest że 10 faktur za darmo więc powinno mi wystarczyć. W sumie nawet nie wiem czy to 10 to jest na miesiąc czy na rok, ale tak czy inaczej powinno starczyć. Dane kontrahenta pobiera sobie sam po nipie. Ksef nawet nie ruszam bo na ten moment nie muszę.
  • #10 21895460
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1935
    Zdzichu napisał:
    Ksef nawet nie ruszam bo na ten moment nie muszę.

Ja myślę, że to właśnie błąd. I tak od nowego roku Cię to nie minie, według mnie łatwiej teraz się do tego przyzwyczaić jak jeszcze za pomyłki nie ma konsekwencji prawnych, niż po nowym roku takie konsekwencje ponosić.
  • #11 21895462
    DiZMar
    Poziom 43  
    Wczoraj robiłem zakupy na fakturę w Kauflandzie. Dostałem tylko zwykłą fakturę i nie ma jej w KSeF. Pani z informacji wystawiając fakturę powiedziała, że ich informatycy nie ogarnęli KSeF'u. Nie chce mi się wierzyć. Być może za kilka dni ukaże się ta faktura na moim koncie w KSeF. Będzie wystawiona z centrali. Ta Pani mogła o tym nie wiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prostego programu do wystawiania rachunków dla osoby niebędącej vatowcem, która dotąd korzystała z Faktury Expres 7 i wystawia dokumenty sporadycznie, raz na 2–3 miesiące. Pojawiają się propozycje darmowego programu Fakturka oraz rozwiązania online fakturaxl.pl, które umożliwia szybkie uruchomienie, zapis danych firmy i kontrahentów oraz automatyczne pobieranie danych po NIP. Część uczestników sugeruje, że przy tak małej liczbie dokumentów wystarczy szablon w edytorze tekstowym, np. Word, bez instalowania programu do fakturowania. W rozmowie poruszono też temat KSeF: część osób wskazuje na możliwość wystawiania i zapisywania szablonów w KSeF, ale autor wątku na razie z niego nie korzysta, wybierając najprostsze rozwiązanie online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA