grzecho_h napisał: Z tego co czytam, ta żadna nowa pompa nie podziała już tyle lat.
Z tego czego doświadczyłem, a nie tylko "wyczytałem", wymienione marki pomp Wilo, Grundfos, LFP, DAB działają latami pod warunkiem, że stosuje się przed tymi pompami odpowiednie filtry, a same pompy są zabezpieczone przed suchobiegiem. Czyli tak są zamontowane, aby nie miały możliwości samoczynnego zapowietrzania się oraz aby były zamontowane w odpowiedniej pozycji, ułatwiającej samoczynne odpowietrzanie się pompy.
Awarie tych marek są naprawdę sporadyczne. Spośród montowanych przeze mnie ww marek zdarzają się sporadyczne przypadki awarii raz na kilka lat.
Natomiast IBO to totalna ruletka i dużo zależy jaka partia kontenerowa trafi do przemalowania na tę markę. Niektóre potrafią pracować po kilkanaście lat, ale spora część "pada" w ciągu roku lub kilku lat.
Jeżeli chodzi o polską markę LFP to są to dobre pompy produkowane na licencji Grundfos.
Najbardziej newralgiczną częścią pomp cyrkulacyjnych jest ich elektronika, a zatem najczęstszymi przypadkami awarii nie jest sama pompa co właśnie uszkodzenie elektroniki. Większość tych awarii elektroniki spowodowana jest złą instalacją elektryczną w której obwody 230V zabezpiecza się różnicówkami 3-fazowymi oraz w których są problemy z ciągłością przewodu neutralnego. Kolejnym problem są też zaniki zasilania oraz podwyższone napięcia w sieci spowodowane instalacjami fotowoltaicznymi.
Obecnie produkowane pompy renomowanych firm mają łożyska ceramiczne (na bazie węglików spiekanych), które są nie do zdarcia. Pod warunkiem, że pompa pracuje cały czas na mokro, bo woda służy jako smarowanie łożyska.
Zatem jak chcesz aby pompa posłużyła długo to potrzebny jest dobry filtr magnetyczny przed tą pompą z gęstym sitkiem. Ponadto taki montaż, aby uniemożliwić zapowietrzanie się pompy oraz samoczynne odpowietrzanie.
grzecho_h napisał: 25/40/70w LFP ECO?
Daj linka gdzie to widziałeś z tą literą W.
Oznaczenia:
25 to rozmiar przelotu przyłacza w tym przypadku 1 cal. Jeżeli jest to pompa z przyłączami gwintowanymi to będzie tam potrzebny śrubunek 1-calowy, który posiada gwint 6/4 cala. 1- calowy to chodzi o przelot, dlatego gwint śrubunku jest większy i nie należy się kierować rozmiarem samego gwintu, ale przelotu.
40-70 to zakres podnoszenia od 4 do 7m. Podnoszenie to ciśnienie jakie może wytworzyć pompa w metrach słupa wody. 7m słupa wody to ok. 0,7 bara.
W jeszcze nie spotkałem
Jeżeli nie ma dodatkowych liter to pompa wyposażona jest w króćce gwintowane, a jej korpus ma standardową długość 180mm.
ZK oznacza przyłącza gwintowane, a długość korpusu 130mm.
ZA korpus kołnierzowy o długości 120mm.