logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka pompa obiegowa do pieca CO 80m², 5 grzejników, wymiana odpowietrznika?

winmap 28 Lip 2025 21:27 366 7
  • #1 21619796
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jaka pompa do pieca. 5 grzejników. 4 pokoje i łazienka. W ostatnim pokoju największy grzejnik. Witam. Kiedyś zakładałem podobny temat ale coś tam nie zatrybilo w przenośni. Obecnie mam pompę jak na zdjęciu. Ona się jeszcze nie za moich czasów kilka razy gotowała. Potrzebuję coś nie za miliony dobrego na wymianę. Mieszkania ma jakieś 80m. Lazienka, kuchnia, przedpokój, 3 pokoje. Ostatni ma największy grzejnik. Zakładałem podobny temat czemu on nie dogrzewa. On ma głowicę termostatyczną i w tych wszystkich będą wymienione na te same. Żeby sobie uregulować wszystkie grzejniki.. i jeszcze problem. Chyba odpowietrznik od boilera umarł albo trzeba coś z nim zrobić. Zawsze wypuszczał powietrze a dzisiaj kiedy rozpaliłem to zero. Rurki sobie strzelają lekko. Nie wiem czy trzeba wyczyścić czy po prostu wymienić. Dziękuję wszystkim za pomoc
    Załączniki:
    • Jaka pompa obiegowa do pieca CO 80m², 5 grzejników, wymiana odpowietrznika? 1753730803723146151715853731988.jpg (2.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka pompa obiegowa do pieca CO 80m², 5 grzejników, wymiana odpowietrznika? 17537307861286257643330743917625.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21620116
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2599
    Zobacz sobie pompy DAB Evosta. Dobre w dobrej cenie. Nie warto kupować pomp dziwnych marek. Tutaj najlepsze marki to: Wilo, Grundfos, DAB. Dobre pompy też są polskiej produkcji LFP na licencji Grundfos.

Jeżeli zaś chodzi o gotowanie się wody w kotle, to coś masz spierniczone. Sprawdź też, czy czasami nie zapchał się filtr skośny przed pompą. Poza tym obróć go do prawidłowej pozycji, czyli rączką do góry.
    Z błędów, jakie widzę, to używanie kształtek ocynkowanych. Takich nie powinno się używać w obiegu wody grzewczej, a tym bardziej stawiać pomiędzy elementami mosiężnymi i odcinkami miedzianymi instalacji. Pomiędzy takimi kształtkami zachodzi tzw. elektrokorozja, która niszczy elementy instalacji i zapycha je korozją.
    Odpowietrznik prawdopodobnie jest zapchany albo tą korozją, albo śmieciami pływającymi w instalacji. Przed takim odpowietrznikiem warto zainstalować dodatkowo filtr z drobną siateczką, np. gazowy.
  • #3 21620276
    winmap
    Poziom 38  
    Myślę właśnie na Grundfos albo tą polską. Jak taki odpowietrznik się czyścić? Teraz palę w sumie tylko na wodę ale wczoraj tak rozkręciłem na grzejniki żeby instalację w przenośni sprawdzić. Wszystko będzie na jesień odpowietrzane i wymieniane, o tym co wspomniałem.
  • Pomocny post
    #4 21620289
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Plumpi napisał:
    Tutaj najlepsze marki to: Wilo, Grundfos,

Nie wiem jak teraz bo nie jestem z tym na czasie, ale kiedyś wirniki i obudowy dla tych dwóch firm robiło Wilo.
  • #5 21620962
    winmap
    Poziom 38  
    Pompa wybrana.
  • #6 21646253
    winmap
    Poziom 38  
    Wracam do tematu. Kupiłem uszkodzoną pompę ale pasowała, nie znam się na tych parametrach a tamtą mi doradzono.. Mniejsza o to. Możecie doradzić coś konkretnie do 500.
    Zmierzyłem jak na zdjęciu i chyba to jest 180.
    Do tego na ten starej pompie jest wysokość podnoszenia 6 a ta z linku 7. Na zdjęciu są parametry. Dodam że do ostatniego grzejnika woda długo dopływała i szybko zimny się robił. Zmieniam w nim też na zwykłą głowice jak w reszcie grzejników. Ten ostatni miał termostatyczną.
    Załączniki:
    • Jaka pompa obiegowa do pieca CO 80m², 5 grzejników, wymiana odpowietrznika? Messenger_creation_76158BA9-7F8C-4489-8031-92EA16D05E8D.jpeg (107.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka pompa obiegowa do pieca CO 80m², 5 grzejników, wymiana odpowietrznika? IMG_20250827_182526.jpg (4.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21646256
    winmap
    Poziom 38  
    Zrobiłem zdjęcia jak najlepiej się dało starej
    Cyrkulacyjna pompa wodna hydro-s typu RS25/6EA z widoczną tabliczką znamionową

Zbliżenie na czoło czerwonej pompy obiegowej Hydro-S z widocznymi oznaczeniami technicznymi
    Pompa cyrkulacyjna Hydro-S z oznaczeniem S25/6EA sfotografowana z bliska
    Pompa obiegowa hydro-s typu RS25/6EA z widoczną śrubą czołową i oznaczeniami technicznymi
  • #8 21686964
    winmap
    Poziom 38  
    Zakupiona od grundfos

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru pompy obiegowej do instalacji CO w mieszkaniu o powierzchni około 80 m² z pięcioma grzejnikami, w tym największym w ostatnim pokoju. Użytkownik poszukiwał niezawodnej i niedrogiej pompy do wymiany starej, która miała problemy z przegrzewaniem się wody w kotle. Zalecane marki to Wilo, Grundfos, DAB oraz polska pompa LFP produkowana na licencji Grundfos. Wskazano na konieczność sprawdzenia i prawidłowego ustawienia filtra skośnego przed pompą oraz unikania kształtek ocynkowanych w instalacji ze względu na ryzyko elektrokorozji. Problem z odpowietrznikiem boilera najprawdopodobniej wynika z zapchania korozją lub zanieczyszczeniami, co można rozwiązać przez czyszczenie lub wymianę oraz instalację filtra z drobną siateczką przed odpowietrznikiem. Użytkownik zdecydował się na zakup pompy Grundfos, zwracając uwagę na parametry takie jak wysokość podnoszenia (6-7 m) i przepływ (około 180 l/h). Wymiana głowic termostatycznych na zwykłe w ostatnim grzejniku ma poprawić równomierne dogrzewanie pomieszczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA