Zwracam się z prośbą o polecenie routera i ewentualnie anteny. Kartę SIM mam z sieci Plus, odległość od najbliższego masztu to około 4 km. Masz jest widoczny z mojej lokalizacji. Zależy mi na stabilnym połączeniu, sama prędkość nie jest priorytetem. Myślę o wyborze ZTE MC888 5G wraz z anteną panelową D-Link Obydwa sprzęty są dostępne w ofercie Plusa. Mam możliwość wystawienia anteny na zewnątrz.
Czy to będzie dobry wybór w tej lokalizacji?
A dlaczego Plus i ten bezsensowny pomysł na router 5G CPE 6 który nie posiada złacz anten zew. i do niego antena zew. szerokopasmowa. Robiłeś jakieś testy Plusa na zewnątrz u siebie na telefonie, takze innych operatorów?
Dzięki za odpowiedź. Plus, ponieważ mam kartę SIM z pracy, zmienić tego nie mogę, pomiarów nie robiłem. Co do 5G CPE, to gdzieś czytałem, że ma złącza antenowe, ale widocznie zostałem wprowadzony w błąd. Sprzęt mogę wybrać z oferty Plusa, na liście mam to:
Czy mógłbyś podpowiedzieć, który sprzęt z tej listy jest godny polecenia? Antenę chcę podłączyć, ponieważ tam, gdzie będzie stał router, nie ma bezpośrednio widoku na maszt, ale mogę wciągnąć antenę tak, że nadajniki będą na widoku.
Zrób najpierw test Plusa na zewnątrz na telefonie 5G, na tej karcie i pokaż screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestu. Zdajesz sobie sprawę że PLUS to najgorszy operator w Polsce z zabytkową siecią chociaż akurat w Pełczycach ma BTS z 5G N41 na TDD2600, do tego FDD LTE2600+1800. Na LTE1800 sektor masz na siebie czyli na azymut 300 stopni a na 5G N41 i LTE2600 sektor na azymut 340 czyli na DW151.
Prawdziwe 5GN78 ma w Pełczycach tylko Play na BTS-ie przy ul.Pełczyk do tego 5 pasm LTE2600+2100+1800+800+900, najblizszy BTS na Chrobrego, pozwolenie T-MOBILE działa też dla Orange , na nim 5G700 N28, 5G N1 na 2100MHZ w DSS z LTE2100 oraz LTE2600+2100+1800+800+900 i sektor na azymut 300, stacja zmodernizowana tydzień temu.
Do Plusa i 5G N41 i pasm LTE2600+1800 tylko zew. CPE 5G /LTE + router wew. do sieci lokalnej z WiFi. Wybór oczywisty czyli Zowee 5G CPE 6 MAX Huawei BE3 WiFi 7 ale rób najpierw testy bo na N41 mozesz być na skraju sektora albo pomiędzy nimi bo 2 jest na azymut 220 stopni więc z zasiegiem na 5G N41 oraz LTE2600 z sekltorem wzdłuż DW151 mogą być problemy.
W Chrapowie korzysta się z T-mobile /Orange które mają teraz zasieg z Chrobrego. Niewykluczone też ze ten BTS dostanie lub już ma 5G N78 bo ma pozwolenie.
Dziękuję za te informacje, to mi dużo wyjaśniło. Dobiorę jakiś sprzęt. A testy prędkości na telefonie wyszły dość pomyślnie (jak sądzę), przy włączonym tylko LTE 51/36 Mbps, a na 5G 108/21 Mbps.
Kluczowe są testy w godzinach 18-22 a do tego screeny z aplikacji którą wskazałem. Nie dobiera się jakiegoś sprzetu tylko konkretny na podstawie screenów z aplikacji i testów na niej na zewnątrz.
✨ Dyskusja dotyczy doboru routera 5G i anteny zewnętrznej do stabilnego internetu w sieci Plus, przy odległości około 4 km od widocznego masztu BTS. Rozważany jest zestaw ZTE MC888 5G oraz panelowa antena zewnętrzna D-Link LTE/5G dostępna w ofercie Plusa. Głównym celem jest uzyskanie stabilnego połączenia, a nie maksymalnej prędkości, przy możliwości montażu anteny na zewnątrz. Pytanie dotyczy tego, czy taki zestaw będzie odpowiedni w tej lokalizacji. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.