logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor 3 kW 3-fazowy - źle podłączona wtyczka, brak tulejek i przewód niebieski podłączony pod L1

ando09 17 Cze 2026 21:49 801 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak opisać reklamację nowego kompresora 3‑fazowego z nieprawidłowo wykonanym podłączeniem wtyczki i przewodu ochronnego?

W reklamacji możesz wskazać, że problemem nie jest tylko kolor przewodów, ale przede wszystkim nieprawidłowe prowadzenie PE: przewód ochronny powinien być przyłączony bezpośrednio do obudowy maszyny, a nie do połączenia w styczniku, co forum wiąże z naruszeniem PN-EN 60204-1 [#21923681][#21925694] Wskazano też, że użycie niebieskiego przewodu w roli fazy lub poza standardowym oznaczeniem kolorów jest niezgodne z PN-HD 308 S2 i PN-EN 60446 [#21923681][#21924404] Jednocześnie dla silnika zasilanego międzyfazowo brak przewodu N sam w sobie może być prawidłowy, więc najważniejsze zastrzeżenie dotyczy sposobu podłączenia PE i jakości montażu [#21924404] W odpowiedzi od sprzedawcy warto zażądać skanu deklaracji CE w języku polskim oraz protokołu pomiarów zgodnego z PN-EN 60204-1 [#21924222]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21923349
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Kupiłem ostatnio kompresor trójfazowy 3kw. Nową na znanym portalu od producenta. Z kompletem dokumentów do rejestracji w UDT W jednej z opinii przeczytałem że ktoś miał źle poskładaną wtyczkę siłową. Więc jak dzisiaj kompresor doszedł to rozkręciłem i zobaczyłem to:
    Zbliżenie na rozkręconą czerwoną wtyczkę siłową z widocznymi przewodami brązowym, niebieskim i czarnym.
    Wnętrze czerwonej wtyczki siłowej z widocznymi przewodami: czarnym, niebieskim oraz żółto-zielonym.

Brak tulejek (na zdjęciu jedna jest już założona ale wcześniej jej tam nie było).
    Przewód niebieski podłączony pod zacisk L1 w wtyczce i L3 w styczniku.
    Wnętrze skrzynki sterowniczej z stycznikiem i okablowaniem trójfazowym, widoczne przewody żółto‑zielony i niebieski
    I przewód ochronny podłączony w taki sposób
    Wnętrze czerwonej wtyczki siłowej z odsłoniętymi przewodami; zielono‑żółty przewód z gołą żyłą miedzianą

Ja się na elektryce nie znam ale nawet dla mnie było to podejrzane. Napisałem do sprzedawcy czy tak na pewno powinno być podłączone, w odpowiedzi przeczytałem lakoniczne " Do zmiany kierunku obrotów silnika potrzebny jest elektryk" A ja nie o to pytałem.
    Teraz chciałbym otworzyć spór z sprzedawcą by ten wrócił za nowe przewody i usługę elektryka. Ale potrzebuję w jakiś sposób opisać problem, zaznaczyć że jest to źle wykonane i niebezpieczne. A najlepiej gdybym powołał się na normy, a ja ich nie znam. Jeśli ktoś byłby tak miły i podpowiedział coś to byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21923372
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    Ilu żyłowy jest przewód zasilający i ile styków posiada wtyczka.
  • REKLAMA
  • #4 21923373
    ando09
    Poziom 18  
    stanislaw1954 napisał:
    Ilu żyłowy jest przewód zasilający

4 przewody (Żółto-zielony chociaż ma średnicę zewnętrzną izolacji taką samą jak pozostałe to miedzi jest znacznie mniej)
    stanislaw1954 napisał:
    ile styków posiada wtyczka

5 stykowa 16A
  • #6 21923380
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    Przy wtyczce 5- co żyłowej powinien być przewód zasilający 5-co żyłowy.
  • #7 21923383
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    stanislaw1954 napisał:
    Przy wtyczce 5- co żyłowej powinien być przewód zasilający 5-co żyłowy.
    Na pewno? A jeśli maszyna nie potrzebuje "N"? Wtyczka natomiast musi być dostosowana do gniazda zastosowanego w danej instalacji, np. w sieciach TN-C-S (i nie tylko) jest 5-pinowe. Zresztą w nowych instalacjach już od wielu lat to standard.
  • #8 21923393
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    ando09 napisał:
    Brak tulejek (na zdjęciu jedna jest już założona ale wcześniej jej tam nie było).
    Należało odesłać producentowi do naprawy.
    ando09 napisał:
    Teraz chciałbym otworzyć spór z sprzedawcą ty ten wrócił za nowe przewody i usługę elektryka.
    Pomyliłeś adresata reklamacji.
    Sprzedawca zawsze reklamacje odsyła do producenta.
  • #9 21923396
    ando09
    Poziom 18  
    Nie tak łatwo odesłać przesyłkę paletową. Sprzedawca to właśnie producent. Który sam zaproponował wezwanie elektryka
  • #10 21923399
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ando09 napisał:
    Ale potrzebuję w jakiś sposób opisać problem, zaznaczyć że jest to źle wykonane i niebezpieczne. A najlepiej gdybym powołał się na normy, a ja ich nie znam.
    Czepiać się można tylko wtedy, jak się zna normy.
  • REKLAMA
  • #12 21923402
    ando09
    Poziom 18  
    >>21923399 Czyli rozumiem że wszystko jest ok. Mogę go użytkować?
  • #13 21923404
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ando09 napisał:
    Sprzedawca to właśnie producent. Który sam zaproponował wezwanie elektryka
    Wyślij fakturę od elektryka producentowi.
  • #14 21923405
    ando09
    Poziom 18  
    >>21923400 Na ten moment nie chce ujawniać nazwy firmy. Ale na ich stronie opisują że to oni zaprojektowali ten kompresor, i sprzedają pod własną nazwą.
  • #15 21923410
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ando09 napisał:
    >>21923399 Czyli rozumiem że wszystko jest ok. Mogę go użytkować?
    Fachowiec może to ocenić po wykonaniu pomiarów.
  • #16 21923416
    ando09
    Poziom 18  
    Ja wszystko rozumiem, ale kupując sprzęt który ma już przewód zakończony wtyczką. Powinien móc podłączyć go i użytkować w sposób bezpieczny. Gdyby nie fakt że ktoś już to zgłaszał, to ja bym tam nie zaglądał. Podłączył i używał, niewiedząc że ktoś przykręcił przewód ochronny przez izolacje. Chyba do każdego nowo zakupionego sprzętu nie będę wzywał elektryka na pomiary. Co on w tej sytuacji ma mierzyć? Jeśli już zostanie wezwany to do wymiany.
  • #17 21923427
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Sprzęt wyprodukowany w chinach. W Polsce jest tylko importer który ma wszystko w d.
    Przewód o kolorach 2P+N+PE często się trafia w chińskich sprzętach, do sprzętu trójfazowego zasilanego 3P+PE. Ja bym się tym szczególnie nie przejmował.
    Może się jednak okazać, że przewód zasilający ma żyłę PE o przekroju mniejszym niż przewody czynne. To się zdarza w chińskich sprzętach.
    Sposób podłączenia wtyczki to jakiś dramat. Tylko jeden przewód ma tulejkę izolowaną.
    W skrzynce użyto zacisku styku pomocniczego do połączenia dwóch przewodów PE. Dość kreatywnie, ale niektórzy mogą się zdziwić.
    Zapewne stycznik jest wyposażony w cewkę na 400 V. Nie widać dokładnie połączeń, widać tylko czerwony przewód podłączony od zacisku L3. Takie rozwiązanie pozwala na zasilanie 3P+PE, czyli z zastosowaniem przewodu 4G oraz możliwością zasilania z wtyczki „4-bolcowej”.
    Przy okazji, może się okazać że silnik ma zmniejszą moc niż deklarowaną na tabliczce.
  • #18 21923451
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Tyle lat sprzedaję kompresory i nigdy żaden markowy kompresor zasilany 3F nie przyjechał z zarobioną wtyczką. Widać, że to chiński twór, typowa masówka pod logo. Były utarczki w sklepie.
    - Panie, czemu tu nie ma wtyczki?
    - A jakie Pan ma gniazdo, instalację?
    I na tym etapie polemika się kończy. Sprzedawca sam walnął samobója. Powinni je odkręcać i dać adnotację o braku wtyczki i konieczności montażu przez elektryka.
    Poza tym, wtyk 15 zł, ze 3 m przewodu pewnie tyle samo.
    Po co tu ta dysputa 😉
  • Pomocny post
    #19 21923681
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 387
    Wykorzystanie niebieskiego jako neutralnego jest niezgodne z normą PN-HD 308 S2 oraz PN-EN 60446,
    Podłączenie przewodu ochronnego nie do maszyny, tylko do połączenia w styczniku narusza PN-EN 60204-1. Do jednego punktu powinien być podłączony jeden przewód ochronny. Podczas wymiany stycznika wystarczy, że ktoś najpierw odłączy PE i cała maszyna pozostaje bez uziemienia.
    Oczywiście te uwagi nie nie dadzą - skuteczność będzie miała tylko opinia lokalnego koła SEP, Instytutu, Uczelni.
    Ty jako Kowalski możesz ew zażądać protokołu pomiarów twojego egzemplarza zgodnego z PN-EN 60204-1.
  • #21 21923872
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1723
    Witam,
    ando09 napisał:
    Do zmiany kierunku obrotów silnika potrzebny jest elektryk" A ja nie o to pytałem.

odeślij do "producenta" (specjalnie w cudzysłowie, bo on jest tylko importerem, a sprzęt jest 100% chiński, przypłynął jak setki tych samych, w kontenerze) z adnotacją, że nie działa i żądaj zwrotu pieniędzy.
    I zgłoś tego oszusta do PIH-u, bo ten twój chiński "kompresorek" nawet dokumentu gwarancyjnego nie ma.

Pozdrawiam
  • #22 21923883
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Podaj markę tego cudu.
  • #23 21924126
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Nie ma co się za bardzo czepiać chińczyka, trzeba to poprawić i tyle. Jak znajdę zdjęcia to pokażę lepszy smaczek, jak przewód 1mm jest zaplombowany w liczniku jednorazowym z zab 35. Tyle też widnieje na umowie. Licznik był wymieniany 2 razy, I nikomu to nie przeszkadza.
  • #24 21924143
    CYRUS2
    Poziom 43  
    clubber84 - czytaj post #1
    ando09 napisał:
    Teraz chciałbym otworzyć spór z sprzedawcą by ten wrócił za nowe przewody i usługę elektryka.

clubber84 napisał:
    odeślij do "producenta" (specjalnie w cudzysłowie, bo on jest tylko importerem, a sprzęt jest 100% chiński, przypłynął jak setki tych samych, w kontenerze) z adnotacją, że nie działa z adnotacją, że nie działa i żądaj zwrotu pieniędzy.
    Nie może bo urządzenie działało.
    Nie może - zwłaszcza po wykonaniu przeróbek.
  • #25 21924204
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2876
    stasiekb100 napisał:
    Nie ma co się za bardzo czepiać chińczyka, trzeba to poprawić i tyle.

Czyli kto ma to poprawić, kupujący czy sprzedający? Jeśli kupujący ma to poprawić to niby czemu ma ponosić koszty kupowania nowego przewodu, tulejek i tracić czas na poprawianie, bo ktoś chciał mieć większy zysk montując przypadkowe rzeczy? Takie rzeczy należy tępić a nie przechodzić do porządku dziennego. Im bardziej będzie się przymykać oczy na wszelkiego typu "niedociągniecia" tych "niedociągnięć" będzie więcej.
    Podobnie jak z kasami samoobsługowym w sklepie. Ty skanujesz towar za kasjera, mniej za towar nie płacisz, sklep ma większy zysk bo może mniej pracowników zatrudnić i ewentualne źle wybrany towar lub źle zważony będzie ciebie obciążał jako próba oszustwa, z wezwaniem policji włącznie.

Dodano po 5 [minuty]:

płetwa napisał:

Poza tym, wtyk 15 zł, ze 3 m przewodu pewnie tyle samo.
    Po co tu ta dysputa 😉

W którym momencie uznasz że to jest już problem? Dla mnie to jak kupuję gotowe urządzenie to ma ono być bezpieczne, sprawne i wykonane wg norm i przepisów?
    Uważasz że przewód niebieski robiący jako fazowy, przewód przykręcony do izolacji oraz przewód PE przechodzący (?) przez aparat, a przynajmniej do niego podłączony to jest wszystko ok? Co jeszcze musiało by być źle zrobione abyś uznał że jednak producent/dystrybutor przegiął?

Dodano po 8 [minuty]:

clubber84 napisał:

I zgłoś tego oszusta do PIH-u, bo ten twój chiński "kompresorek" nawet dokumentu gwarancyjnego nie ma.

A musi mieć? Gwarancja z tego co się orientuję jest na zasadzie dobrowolności. Nawet jak gwarancji nie ma to jest rękojmia. Czyli odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar. A tak w ogóle to skąd wiesz że gwarancji nie ma?
    Osobiście nawet jak jest gwarancja i muszę reklamować towar to zawsze wybieram rękojmię.
  • #26 21924218
    ando09
    Poziom 18  
    Jestem w kontakcie z sprzedającym. Na przytoczone wyżej normy odpisał że on się nie zna nie jest elektrykiem. A co do przewodu ochronnego "W sprawie przewodu ochronnego. Przekażę kierownikowi, który nadzoruje pracę monterów."
    Czekam na rozwój sytuacji.

Dodano po 2 [minuty]:

Gwarancja 24m. Dokumenty UDT też dostarczył, choć mi nie są potrzebne.
  • Pomocny post
    #27 21924222
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 387
    ando09 napisał:
    Jestem w kontakcie z sprzedającym. Na przytoczone wyżej normy odpisał że on się nie zna nie jest elektrykiem.

No to masz na piśmie, że sprzedawca nie wie czy sprzedawany przez niego produkt jest sprawny i bezpieczny.

No i jeszcze jedna, prosta i podstawowa rzecz. Poproś o skan deklaracji CE a języku polskim.
    Jeśli tego nie ma - producent czy importer, jeden pies - prosto podpada pod uokik i prokuraturę. Jeśli ma - jest tam podpisana osoba zamieszkująca UE która ręczy swoimi 4 literami, że urzadzenie jest sprawne i bezpieczne i że normy powyżej wymienione spełnia.
  • #28 21924288
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1723
    OK, już mniejsza o gwarancję.
    Ale "monterzy" (których nie ma, bo gdyby byli, to takiego czegoś by nie zrobili, bo sami by się podłożyli) dali ciała i urządzenie tak "zmontowane" jest niebezpieczne w użytkowaniu.
    Dla mnie? Do zwrotu i to natychmiast, bez żadnego "ale", bo urządzenie w takim stanie jest niebezpieczne!!

Pozdrawiam
  • #30 21924344
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2876
    78db78 napisał:
    Jeśli kompresor ci pasuję zmień kabel i popraw uziemienie i będzie działać.

Pytający napisał:
    ando09 napisał:
    Ja się na elektryce nie znam

Poza tym czy wszyscy mają tolerować praktyki kiedy to urządzenie jest składane z przypadkowych rzeczy aby był większy zysk sprzedawcy/producenta a później samemu naprawiać jego błedy? To nie jest odosobniony przypadek, z opisu wynika że to jest praktyka.
    ando09 napisał:
    Ja wszystko rozumiem, ale kupując sprzęt który ma już przewód zakończony wtyczką. Powinien móc podłączyć go i użytkować w sposób bezpieczny. Gdyby nie fakt że ktoś już to zgłaszał, to ja bym tam nie zaglądał. Podłączył i używał, niewiedząc że ktoś przykręcił przewód ochronny przez izolacje.

ando09 napisał:
    W jednej z opinii przeczytałem że ktoś miał źle poskładaną wtyczkę siłową.

Takie rzeczy należy piętnować i domagać się porządnie złożonego urządzenia, łącznie z opisaniem sytuacji w komentarzach pod transakcją. To nie jest nic złego napisać prawdę o urządzeniu lub sprzedawcy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowego kompresora trójfazowego 3 kW z zarobioną wtyczką 5-stykową, w którym wykryto błędy montażowe: brak tulejek na żyłach, niebieski przewód użyty niezgodnie z przeznaczeniem, nieprawidłowe podłączenie przewodu ochronnego oraz kreatywne połączenia w skrzynce/styczniku. Uczestnicy wskazywali, że przy zasilaniu 3P+PE nie zawsze jest wymagany przewód 5-żyłowy, ale sposób wykonania połączeń i PE budzi zastrzeżenia normatywne i bezpieczeństwa. Przywołano normy PN-HD 308 S2, PN-EN 60446 i PN-EN 60204-1, podkreślając konieczność prawidłowego oznaczenia żył, bezpośredniego podłączenia PE do obudowy oraz wykonania pomiarów. Ostatecznie sprawę rozwiązano polubownie ze sprzedającym, który przeprosił i zaproponował rekompensatę za doprowadzenie instalacji do porządku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA