logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik OTUS 3 - zawyżone zużycie 250 kWh w 2 miesiące, brak protokołu badania

anonimowywybryk 16 Lip 2026 10:29 1017 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak wyegzekwować od Enei pełny protokół badania licznika OTUS 3 i co zrobić przy podejrzeniu zawyżonego zużycia prądu po wymianie licznika?

Najrozsądniej jest natychmiast zażądać od Enei pełnego protokołu badania licznika, a równolegle zainstalować własny, certyfikowany podlicznik zaplombowany przez OSD, żeby mieć niezależny punkt odniesienia [#21939494] Przy liczniku cyfrowym operator może wygenerować raport zużycia za interesujący okres, więc warto o taki raport wystąpić w BOK [#21939988] Jeśli badanie rzeczywiście nie zostało jeszcze wykonane, opłata za nie powinna pojawić się tylko wtedy, gdy licznik okaże się sprawny, a reklamacja była nieuzasadniona [#21940552] Badanie powinien wykonać niezależny, uprawniony podmiot, a podstawą do dalszych działań jest protokół i wnioski z tego badania [#21940279]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21939422
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Dzień dobry.

Mam pytanie dotyczące licznika OTUS 3.
    Mianowicie sprawa wygląda tak, że mam działkę, na której jest podłączony garaż i pompa hydroforowa, kamery i automat od bramy.
    W całym roku 2025 miałem zużycie rzędu 230 kWh.
    Do kwietnia br. dzienne zużycie plasowało się w granicy 1 kwh na dobę, przy założeniu pracy kamer 24 h na dobę oraz pompy do nawadniania łącznie przez 1 h dziennie.
    W kwietniu br. wymieniono mi licznik ze starego typu na nowy, właśnie OTUS 3.
    W czerwcu dostałem FV, w której wskazano zużycie prądu na 250 kWh przez okres 2 miesięcy.
    Uznałem, że to niemożliwe i złożyłem reklamację w Enea, wraz z wnioskiem o laboratoryjne badanie licznika.
    Z moich wyliczeń wynika, iż jeśli pompa ma 1300 W i pracuje 1 godzinę dziennie, to powinna pobierać max 1,5 kWh na dobę. Do tego kamery i automat. Pobór znikomy. Za poprzedni okres dwóch miesięcy od lutego do kwietnia 5 kWh.
    Otrzymałem odpowiedź na reklamację od Enea, że nie została ona uznana, ponieważ z badań wynika, iż licznik działa prawidłowo.
    Dodam, że nowy licznik zamontowany to Ie5 i zlicza 1 kWh na dobę, tak jak kiedyś przed wymianą na OTUS 3.
    Niestety nie otrzymałem żadnego protokołu z badania laboratoryjnego licznika, a w odpowiedzi od Enea, pani zapewniła mnie, że jest on dołączony do e-maila. Do e-maila dołączono jedynie protokół z demontażu licznika oraz montażu nowego.

Co dalej z tym robić?
    Domyślam się, że to Państwo w Państwie, ale nie chce tematu odpuszczać z uwagi, że raz zapłaciłem niesłusznie FV na 300 PLN, a dwa - zaraz wystawią mi FV za rzekome badanie licznika, na które nie otrzymałem nawet protokołu z badania.

Proszę o pomoc i opinie.
  • #2 21939494
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 454
    anonimowywybryk napisał:
    FV za rzekome badanie licznika

1. Na jakiej podstawie twierdzisz, że badanie było rzekome?
    anonimowywybryk napisał:
    nie otrzymałem nawet protokołu z badania.

2. Zawsze masz pełne prawo grzecznie poprosić o protokół i zamieścić kopię korespondencji.
    anonimowywybryk napisał:
    Co dalej z tym robić?

3. Po pierwsze, to zainstalować na swój koszt nowy, certyfikowany podlicznik, zaplombowany przez Enea, wraz z
    protokołem na odpowiednim formularzu.
    anonimowywybryk napisał:
    ale nie chce tematu odpuszczać

4. Masz do tego pełne prawo.
  • #3 21939527
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Adam Walko napisał:
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że badanie było rzekome?

Na takiej że nie otrzymałem żadnego protokołu z badania a zamiast niego przesłano mi protokół z demontażu licznika twierdząc że to protokół badania?

Adam Walko napisał:
    Zawsze masz pełne prawo grzecznie poprosić o protokół i zamieścić kopię korespondencji.

Tak też uczyniłem? Wysłałem pismo do Enea oraz Enea operator. Póki co bez odzewu.

Adam Walko napisał:
    Po pierwsze, to zainstalować na swój koszt nowy, certyfikowany podlicznik, zaplombowany przez Enea, wraz z
    protokołem na odpowiednim formularzu.

Jaki licznik polecasz? Myślę że nie jest to problem jeśli koszt będzie do 500 PLN mogę go założyć dla świętego spokoju. W tym przedziale coś się znajdzie? W jaki sposób uzyskać plombowanie od Enea i protokół po jego montażu?
  • #4 21939560
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 366
    anonimowywybryk napisał:
    W kwietniu br. Wymieniono mi licznik z starego typu na nowy właśnie OTUS 3.
    W czerwcu dostałem FV w której wskazano zużycie prądu na 250kwh przez okres 2 miesięcy.

Może stary licznik był na tarczkę a nowy to już elektroniczny i liczy dużo dokładniej małe pobory.
    Może w instalacji jest uszkodzenie i to jest powodem stałego poboru prądu - do sprawdzenia nawet we własnym zakresie.
    Może podczas odczytu ktoś się pomylił i wpisano więcej kWh niż rzeczywiście było na liczniku.
  • #5 21939589
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    karwo napisał:
    Może stary licznik był na tarczkę a nowy to już elektroniczny i liczy dużo dokładniej małe pobory.
    Może w instalacji jest uszkodzenie i to jest powodem stałego poboru prądu - do sprawdzenia nawet we własnym zakresie.
    Może podczas odczytu ktoś się pomylił i wpisano więcej kWh niż rzeczywiście było na liczniku.

Do 04/2026 był tarczowy, potem zmiana na OTUS, który w 2 ms wygenerował 250 kWh. Później od 06/2026 zmiana na ie5 i zliczanie wróciło do stanu sprzed 04/2026, czyli 1-1-1,5 kWh na dobę.
    W instalacji nic nie było zmieniane i nie jest ona uszkodzona. Żaden odbiornik także nie jest uszkodzony. Na liczniku iskra pobór wrócił do poboru, jaki był na tarczowym. Tylko OTUS nabił taki pobór…

Podczas wymiany tarczowego licznika na OTUS w kwietniu br. Nie dostałem żadnej informacji, iż będzie on wymieniany, nikt się ze mną w tej sprawie nie kontaktował. Monter wpisał początkowy stan licznika 5 kWh, natomiast ja tego nie weryfikowałem, ponieważ nie było mnie podczas wymiany ani żadnego odbioru licznika. Więc jaki był faktycznie początkowy stan, nie wiem.
  • #6 21939659
    Adam Walko
    Poziom 35  
    html
    anonimowywybryk napisał:
    W całym roku 2025 miałem zużycie rzędu 230kwh

anonimowywybryk napisał:

anonimowywybryk napisał:
    W czerwcu dostałem FV w której wskazano zużycie prądu na 250kwh przez okres 2 miesięcy.

Czyli różnica 20 kW.
    Za wymianę i sprawdzenie wskazań zapłacisz w dobrych układach ok. 200 zł. Czyli 10 razy tyle niż koszt nadliczonej energii! Ale kto bogatemu zabroni. Twoje koszty i Twoje ryzyko. Jeżeli zażądasz badań w niezależnym autoryzowanym laboratorium wygenerujesz b. duże koszty, a nie będzie to 30 zł.
  • #7 21939686
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Adam Walko napisał:
    html
    anonimowywybryk napisał:
    W całym roku 2025 miałem zużycie rzędu 230kwh

anonimowywybryk napisał:

anonimowywybryk napisał:

Czyli różnica 20 kW.
    Za wymianę i sprawdzenie wskazań zapłacisz w dobrych układach ok. 200 zł. Czyli 10 razy tyle niż koszt nadliczonej energii! Ale kto bogatemu zabroni. Twoje koszty i Twoje ryzyko. Jeżeli zażądasz badań w niezależnym autoryzowanym laboratorium wygenerujesz b. duże koszty, a nie będzie to 30 zł.

Zakładając że licznik OTUS dalej zliczałby źle energię wtedy co 2 miesiące płaciłbym 300 PLN czyli 6 x 300 = 1800 PLN

1800 - 300 =1500

Czyli różnica jest znaczna a nie 30 PLN :)
    Od kiedy zamontowano inny licznik liczą on prawidłowo czyli 1kwh na dobę co daje 60kwh na 2 ms a nie 250
  • #8 21939695
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    anonimowywybryk napisał:
    Od kiedy zamontowano inny licznik
    No i sprawa jest jasna. Nowy licznik się nie zacina, tylko liczy wszystkie kilowatogodziny (kWh), których poprzedni nie liczył.
  • #9 21939761
    Adam Walko
    Poziom 35  
    anonimowywybryk napisał:
    W całym roku 2025 miałem zużycie rzędu 230kwh.

Zasadnicza różnica. Konia z rzędem temu, kto dowie się, czy te 230 kWh to zużycie całkowite za cały rok 2025 r., czy za kolejne dwumiesięczne okresy rozliczeniowe?
    Podawane dane są wielce niespójne.
    Otóż dobowe zużycie 1 kWh razy 365 dni w roku to ok. 365 kWh rocznie.
    Dobowe zużycie 1,5 kWh razy 365 dni w roku to 365 kWh + 150 kWh + 33 kWh = 548 kWh.
    Obecnie w trakcie dwumiesięcznych okresów rozliczeniowych zużywasz przeciętnie średnio 60 kWh, czyli 360 kWh rocznie.
    Więc skąd wychodziło te 230 kWh w 2025 r.?
    To po pierwsze!
    A po drugie, to jako odbiorca masz prawo reklamować wskazania licznika i poprosić o założenie monitoringu wskazań licznika w uzasadnionych przypadkach.
    Teraz jedynie możesz argumentować, że po wymianie licznika - wskazania powróciły do przeciętnego poprzedniego zużycia!
    O tym, że zakład energetyczny trochę się zna i obciążył Cię za niedowskazania licznikowe, nie byłeś uprzejmy nadmienić - bo po co?
  • #10 21939845
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1171
    karwo napisał:
    a nowy to już elektroniczny i liczy dużo dokładniej małe pobory.
    Więc z jakiej przyczyny małe pobory są zliczane jako duże?
  • #11 21939908
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    Ocena: 93
    anonimowywybryk napisał:
    W całym roku 2025 miałem zużycie rzędu 230kwh.

Adam Walko napisał:
    Zasadnicza różnica. Konia z rzędem temu, kto dowie się, czy te 230 kWh to zużycie całkowite za cały rok 2025 r., czy za kolejne dwumiesięczne okresy rozliczeniowe?

Gdy napisał: "W całym roku 2025" to wiadomo, że chodzi o kolejne dwumiesięczne okresy rozliczeniowe. Gdyby napisał: "kolejne dwumiesięczne okresy rozliczeniowe" to by chodziło o zużycie w całym roku.
  • #12 21939928
    Adam Walko
    Poziom 35  
    U_I_sinus_fi napisał:
    Gdy napisał: "W całym roku 2025" to wiadomo, że chodzi o kolejne dwumiesięczne okresy rozliczeniow

anonimowywybryk napisał:

O ile dobrze liczę to różnica we wskazaniach za dwumiesięczny okres rozliczeniowy przed wymianą i po wymianie wynosi in plus 20 kWh.
    anonimowywybryk napisał:
    Otrzymałem odpowiedź na reklamację od Enea że nie została ona uznana ponieważ z badań wynika iż
    Licznik działa prawidłowo.

Stanowisko Zakładu Energetycznego jest słuszne!
    Licznik nowy, nie jest tożsamy ze starym tarczkowym. Różnica 20 kWh jest zupełnie możliwa.
  • #14 21939988
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Z powodu, że obecnie, masz zainstalowany licznik cyfrowy, pomiar zużycia monitorowany jest na bieżąco. Operator jest w stanie wygenerować Ci raport zużycia za interesujący okras czasu, a nawet prognozę. Dowiaduj się w Biurze Obsługi Klienta.
  • #15 21939996
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 366
    >>21939845
    Nie napisałem że małe pobory są liczone jako duże tylko że nowy licznik liczy dokładniej małe pobory.
    Minimalny pobór dla licznika mechanicznego aby zaczął zliczać - odpowiedź AI:
    Cytat:
    Minimalny pobór energii potrzebny do ruszenia tarczy licznika mechanicznego (indukcyjnego) wynosi zazwyczaj od 0,5% do 1% jego prądu bazowego ($I_{b}$), co w warunkach domowych przekłada się na moc ciągłą rzędu 11,5 W do 23 W.Wartość ta jest ściśle zdefiniowana w przepisach metrologicznych jako tzw. prąd rozruchu (startowy).

Dla licznika elektronicznego:
    Cytat:
    Dla elektronicznych liczników energii elektrycznej (w tym liczników zdalnego odczytu) minimalny prąd rozruchowy wynosi zazwyczaj od 0,001 A do 0,04 A. Przy napięciu 230 V, odpowiada to minimalnemu poborowi mocy od około 0,23 W do 9,2 W. Poniżej tych wartości licznik nie rozpocznie zliczania.

Te ~20W w tym przypadku jest pomijalne przy tak dużej różnicy wskazań ale należy pamiętać o takiej właściwości układu pomiarowego.
  • #16 21940029
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    Adam Walko napisał:
    A po drugie, to jako odbiorca masz prawo reklamować wskazania licznika i poprosić o założenie monitoringu wskazań licznika w uzasadnionych przypadkach.

Autor reklamował wskazania licznika. W takich przypadkach zakład energetyczny nie zakłada monitoringu wskazań.
    Adam Walko napisał:
    2. Zawsze masz pełne prawo grzecznie poprosić o protokół i zamieścić kopię korespondencji.

I to jest prawidłowa odpowiedź.
  • #17 21940249
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Ale o jakich 20kwh wy piszecie moi drodzy?
    Nie wiem czy napisałem coś niewyraźnie czy źle ale sprawa wygląda tak, jeszcze raz nakreślę.

Od 01/2025 do 12/2025 czyli okres 12 miesięcy - zużycie wyniosło 250 kWh.

Od 04/2026 do 06/2026 czyli okres 2 miesięcy zużycie wyniosło 230 kWh.

Nic nie zostało zmienione w instalacji, nie rozłożono żadnego nowego sprzętu. Wszystko pracuje tak jak w roku 2025 więc o jakich 20 kWh różnicy piszecie?

Rozbawiło mnie nieco to co tutaj czytam.
    Państwa wypowiedzi sugerują że moja matematyka stoi na niskim poziomie a nowy licznik liczy wszystkie kWh. To ciekawa teoria gdyż po wymianie OTUSA na IE5 nagle pobór spadł tak jak był na tarczowym czyli 1kwh na dobę. Podczas czy na OTUSIE zliczało ich prawie 4-5kwh na dobę.

I co ja mam myśleć że OTUS był sprawny a to tarczowy i obecny Ie5 jest uszkodzony tak?

Dodano po 12 [minuty]:

Adam Walko napisał:
    Więc skąd wychodziło te 230 kWh w 2025 r.?

Wychodziło tak bo pompa do nawadniania działa tylko w okresie letnim, maj- wrzesień. A pozostałe miesiące nie działa. Dlatego zużycie roczne za 2025 wyniosło 250kwh.

Od stycznia do kwietnia 2026 - zużycie około 15kwh.

Zużycie od kwietnia do czerwca 2026 po wymianie licznika na OTUS nagle wzrosło do 230kwh za okres 2 ms.
  • #18 21940269
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 607
    Dobrze, że to wyjaśniłeś "niekumatym" bo już zacząłem wątpić czy dobrze rozumiem to co napisałeś na początku o tym wysokim zliczaniu prądu.
  • #19 21940270
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4294
    Chłopie 1kWh na dobę to bajka z mchu i paproci szczególnie że pewnie o domek chodzi o czym pompa do nawadniania świadczy.
    U mnie z magazynem energii i panelami zużycie teraz zawiera się w przedziale 1-2kWh na dobę, pod warunkiem, że jest słońce.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #20 21940271
    zbich70
    Poziom 43  
    anonimowywybryk napisał:
    za okres 2 ms
    ms w układzie SI to milisekunda -> jedna tysięczna sekundy.
    Jeżeli nie ogarniasz podstawowych jednostek, to nie licz na to, że przez OSD będziesz poważnie traktowany w trakcie rozpatrywania twojej reklamacji.
  • #21 21940279
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    kkas12 napisał:
    pewnie o domek chodzi

Następny, który nie czyta bo szkoda mu czasu, tylko pisze cokolwiek by dostać punkty.
    anonimowywybryk napisał:
    Mianowicie sprawa wygląda tak że mam działkę na której jest podłączony garaż i pompa hydroforowa, kamery i automat od bramy.

Autorze wątku może być tak, że ten licznik OTUS 3 nie został jeszcze zbadany. Podstawą jest protokół i wnioski z badania. Badanie przeprowadza niezależny podmiot do tego uprawniony.
  • #22 21940284
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4294
    Sinusie uzasadnij iż pobór 1KWh na dobę jest w stu procentach prawdziwy w przypadku domku.
    O takich wskazaniach nawet mieszkańcy kawalerek mogą tylko marzyć.
  • #23 21940288
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    Nie jestem w stanie. Ja nawet nie jestem w stanie udowodnić Ci, że nie jestem w stu procentach wielbłądem.
  • #25 21940530
    zbich70
    Poziom 43  
    U_I_sinus_fi napisał:
    pisze cokolwiek by dostać punkty.
    Masz na koncie nowe 1000 punktów. Dołożę drugi tysiąc jeżeli zaprzestaniesz trollować to forum.
  • #26 21940545
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    zbich70 napisał:
    Jeżeli nie ogarniasz podstawowych jednostek, to nie licz na to, że przez OSD będziesz poważnie traktowany w trakcie rozpatrywania twojej reklamacji.

@zbich70, punktów mam akurat tyle ile potrzebuję. Twoimi bym się zrzygał. Skup się na tym by autorowi tematu przekazać Twoją fachową wiedzę o jednostkach bo jak piszesz: "nie wiesz, ja wiem ale nie powiem" nie wygląda dobrze.

Moderowany przez ArturAVS:

Po co te zaczepki?
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #27 21940546
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 435
    anonimowywybryk napisał:
    zaraz wystawią mi FV za rzekome badanie licznika, na które nie otrzymałem nawet protokołu z badania.

Złóż reklamację że nie otrzymałeś protokołu.
    Nie ma tu kogoś z enea kto by sprawdził po godzinach i pochylił się bardziej nad tematem. Trzeba mieć dostęp do profilu i danych pomiarowych.

W większości takich przypadków winne są urządzenia odbiorcy a nie licznik.
  • #28 21940552
    U_I_sinus_fi
    Poziom 19  
    Wygląda na to, że autor tematu jest w gorącej wodzie kąpany. Nie dostał faktury za badanie licznika. Prawdopodobnie licznik nie został jeszcze przebadany. Enea obciąży klienta za badanie licznika tylko w przypadku, gdy licznik prawidłowo nalicza, nie posiada wady, zgłoszenie nie było uzasadnione.
  • #29 21940557
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7818
    Ngdzie nie wspomniano o demontażu licznika i oddaniu go do ekspertyzy. Licznik jest własnością OSD.
  • #30 21940667
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    anonimowywybryk napisał:
    W czerwcu dostałem FV, w której wskazano zużycie prądu na 250 kWh przez okres 2 miesięcy.
    Uznałem, że to niemożliwe.
    Z moich wyliczeń wynika.....
    Wyliczenia to tylko twoje przypuszczenia.
    anonimowywybryk napisał:
    Co dalej z tym robić?
    To trzeba zmierzyć - czy z wyjścia licznika wychodzi 4 kWh na dobę.
    Uważasz, że błąd to ok. 300%?
    anonimowywybryk napisał:
    oraz pompy do nawadniania
    Możliwe jest, że energia gdzieś "ucieka".
    Licznik to liczy.
    =Grzegorz= napisał:
    W większości takich przypadków winne są urządzenia odbiorcy a nie licznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zawyżonego zużycia energii po wymianie starego licznika tarczowego na elektroniczny OTUS 3. Po montażu nowego licznika w rozliczeniu dwumiesięcznym pojawiło się ok. 250 kWh, mimo że wcześniejsze zużycie było rzędu 1–1,5 kWh na dobę i po późniejszej wymianie na inny licznik wskazania wróciły do poprzedniego poziomu. Rozważano kilka przyczyn: dokładniejszy pomiar małych poborów przez licznik elektroniczny, błąd odczytu, uszkodzenie instalacji lub odbiorników, a także możliwość błędnego stanu początkowego wpisanego przy wymianie. Kluczowym problemem okazał się brak protokołu z badania laboratoryjnego — operator przesłał jedynie protokół demontażu, co wzbudziło wątpliwości co do faktycznego wykonania ekspertyzy. Wskazano, że potrzebny jest protokół badania z danymi archiwalnymi i odczytami, a także protokół wymiany licznika, aby zweryfikować stany początkowe i ewentualny błąd rozliczenia. Pojawiły się też sugestie sprawdzenia danych pomiarowych w aplikacji/ebok oraz możliwości, że faktura została wystawiona na podstawie prognozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA