logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE/5G do Orange na kartę bez anteny zewnętrznej, praca i YT?

snicky600 24 Lip 2026 18:05 204 12
REKLAMA
  • #1 21942524
    snicky600
    Poziom 2  
    Cześć. Pozwolę sobie podłączyć się do tematu z tym samym pytaniem.

Moderowany przez dt1:

Pozwolę sobie post wraz z odpowiedziami wydzielić do osobnego wątku. Autor tamtego wątku zapewne jest bardziej zainteresowany rozwiązaniem swojego problemu niż przejęciem jego tematu przez inną osobę ze swoim problemem. A problemy jeśli chodzi o łączność za pośrednictwem internetu mobilnego, mimo że wszystkie podobne, wymagają jednak indywidualnego podejścia.

Sytuacja: Internet z Orange na kartę. Idealnie pozostałbym przy Orange, żeby mieć wgląd we wszystkie numery przez jedną aplikację, ale jak trzeba, to mogę też zmienić sieć. Wolałbym nie montować urządzenia na zewnątrz. Internet wykorzystujemy głównie do pracy, nauki, YT, ale jakby połączenie było stabilne, to można by też trochę pograć :) Używamy kilku komputerów i kilku telefonów jednocześnie. W tej lokalizacji jest też dostępny światłowód 600/100, ale nie podoba mi się wiązanie kilkuletnimi umowami z dostawcą. Do tej pory nasza "konfiguracja" opierała się o hotspoty z dwóch telefonów.

Moja lokalizacja: 52.1640, 20.8650

NetMonster (z ogrodu w stronę nadajnika na Topolowej):
    Zrzut ekranu NetMonster z parametrami Orange 4G/5G, pasma 2600/2100/800/1800 i wartości RSRP/RSRQ/SNR

Speedtest (z komputera podłączonego do hotspotu w telefonie, oba urządzenia wewnątrz):
    Wynik Speedtest: pobieranie 498,23 Mb/s, wysyłanie 38,33 Mb/s, ping 23 ms.
  • REKLAMA
  • #2 21942664
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Do BTS-a Topolowa masz ponad 400 m, łączysz się z 2. sektorem, kotwica na LTE2600, sygnał dostateczny, ale SINR fatalny, podobny na 3 pozostałych pasmach LTE. Do tego 5G N78, ale screen z NetMonster ucięty na tym paśmie, więc nie wiadomo, czy z tego BTS-a i sektora. Jesteś idealnie pomiędzy sektorami 2 i 3, bo one są na azymuty 180 i 310. Drugi BTS na Powstańców W. 1 ma sektor 1 na 70 i 190 stopni, więc jesteś na skraju 2. sektora.
    Od biedy może być wew. router 5G/LTE, ale nie piszesz nic o tym, jak duży jest dom i czy korzystasz z WiFi, bo duży dom trudno pokryć skutecznym zasięgiem WiFi z jednego routera/AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21942731
    snicky600
    Poziom 2  
    >>21942664

Dzięki!

Dom to dwupiętrowy klocek 8 x 11 metrów. Router z odbiornikiem 5G będzie pewnie stał w salonie, który zajmuje pół parteru. Z miejsca, w którym by stał, jest prosta linia do BTS Topolowa przez okno, z kilkoma drzewami pomiędzy. Chcę korzystać z Wi-Fi na obu kondygnacjach i zakładam, że będę musiał dokupić przynajmniej jeden AP na piętrze. Kable Ethernetowe mam rozprowadzone po pokojach na parterze i piętrze i spięte w skrzynce w garażu, więc mogę sygnał bez problemu przekazać na górę.

Dodatkowe screenshoty zrobione teraz na zewnątrz:
  • #4 21942736
    matek451
    Poziom 43  
    A jak wypada speedtest na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21942742
    snicky600
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    A jak wypada speedtest na zewnątrz?

Dość podobnie. Nie rozumiem tylko dlaczego nie testuje mi teraz uploadu ... ?

• REKLAMA
  • #6 21942787
    matek451
    Poziom 43  
    Ten DL to podczas speedtestu na telefonie na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21942791
    snicky600
    Poziom 2  
    >>21942787

Tak, na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #8 21944219
    snicky600
    Poziom 2  
    Potestowałem trochę różne miejsca przy użyciu NetMonstera i SpeedTesta i generalnie na zewnątrz przy dachu można się spodziewać zwykle ok. 10-15% lepszego transferu, ale pozostałe parametry wydają się być podobne. Tak jak pisałem, wolałbym uniknąć zewnętrznego routera, bo nie mam dobrego pomysłu, jak pociągnąć od niego kabel do skrzynki z innymi kablami ethernetowymi. Jakbym miał brać router wewnętrzny z 5G, to jaki polecacie? Coś takiego jak ZTE G50 zda egzamin?
  • #9 21944263
    matek451
    Poziom 43  
    Masz sieć Ethernet w domu, 2 kondygnacje więc dodatkowy AP albo 2 raczej konieczne więc w jaki sposób chcesz zrealizować sieć lokalną z WiFi i aktywnym roamingiem w oparciu o MESH od ZTE? Routery MESH ZTE nie obsługują backhaul po Ethernet z routera ZTE G50, czyli ewentualnie tylko z backhaul po WiFi albo do tego G50 dodatkowe AP po Ethernet ale bez Mesh i aktywnego roamingu po WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21949790
    snicky600
    Poziom 2  
    >>21944263 >>21944263

Im dłużej o tym myślę i im więcej testuję, tym bardziej przekonuję się jednak do internetu ze światłowodu, mimo wysokiej opłaty za instalację i dwuletniej umowy... Co do sprzętu do WiFi, to poczytałem sobie trochę o urządzeniach, pobawiłem się OpenWRT na pożyczonym starym routerze i w tej chwili myślę albo nad jakimś rozwiązaniem od Unifi (o ile rzeczywiście wybiorę internet ze światłowodu, bo ich routery 5G są bardzo drogie), lub Cudy z załadowanym OpenWRT. W obu przypadkach chyba nie ma sensu pchać się w WiFi 7 ani pasmo 6 GHz, bo te urządzenia są również niewspółmiernie drogie w stosunku do WiFi 6 i 2,4/5 GHz, a przy maksymalnym pułapie 600/100 ze światłowodu lub 5G te nowe technologie raczej mi się zbyt nie przydadzą.

W systemie Unifi to mogłoby być: UCG-Ultra + 2x U6 lub U7 in-wall + Flex Mini do biura, cena razem ok. 1600-1950.
    W systemie Cudy: C200P + 2x M3000 + GS1005P, cena razem ok. 950.

Cudy o połowę tańsze. Jakie są Wasze doświadczenia z tym sprzętem?
  • #11 21949890
    Erbit
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    snicky600 napisał:
    (o ile rzeczywiście wybiorę internet ze światłowodu,

Dziwnie to uzależniasz. Sieć wewnętrzna (AP) nie jest zależna od tego, w jakiej technologii będziesz miał internet (światłowód / LTE). Jeśli już myślałeś o Ubiquiti, to ja bym przy tym został.

snicky600 napisał:
    W systemie Unifi to mogłoby być: UCG-Ultra + 2x U6 lub U7 in-wall + Flex Mini do biura, cena razem ok. 1600-1950. W systemie Cudy: C200P + 2x M3000 + GS1005P, cena razem ok. 950. Cudy o połowę tańsze. Jakie są Wasze doświadczenia z tym sprzętem?

To trochę tak, jakbyś pytał o różnicę pomiędzy Fiatem a Audi.
  • #12 21949965
    snicky600
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    Dziwnie to uzależniasz. Sieć wewnętrzna (AP) nie jest zależna od tego, w jakiej technologii będziesz miał internet (światłowód / LTE).

Jednak trochę jest, bo przy światłowodzie mogę pozostać przy routerze przewodowym + 2x AP, a przy mobilnym mogę wybrać router bezprzewodowy 5G + 1x AP.

Erbit napisał:
    To trochę tak, jakbyś pytał o różnicę pomiędzy Fiatem a Audi.

Znam te samochodowe porównania, ale wolałbym zrozumieć, na czym polegają różnice, np. sprzęt korzysta z tych samych (albo nowszych) technologii, ale jest wykonany z gorszych materiałów, bardziej się grzeje, jest dużo bardziej zawodny, zacina się etc.
  • Pomocny post
    #13 21949986
    Erbit
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    snicky600 napisał:
    ...
    Jednak trochę jest, bo przy światłowodzie mogę pozostać przy routerze przewodowym + 2xAP, a przy mobilnym mogę wybrać router bezprzewodowy 5G + 1x AP.

Przy światłowodzie także dostajesz router z WiFi, więc możesz korzystać z +1 AP, ale... Zazwyczaj ciężko jest dobrać AP, który współpracowałby przy roamingu WiFi (standardy 802.11k,v,r) z AP routera. Brak roamingu oznacza, że wędrujący klient kurczowo będzie trzymał się słabego sygnału, mimo że pod nosem będzie miał już mocniejszy sygnał z innego AP. Dlatego z tego punktu widzenia lepiej jest wyłączyć WiFi w routerze i wykorzystać współpracujące ze sobą AP.

Poza tym napisałeś o tym, że masz szafkę w garażu. Aż prosi się, aby to właśnie tam stanął router (bez WiFi), a nie dodatkowe kable "w salonie".

snicky600 napisał:
    ...
    ... wolałbym zrozumieć, na czym polegają różnice, ...

Przede wszystkim na:
    - jakości
    - stabilności pracy
    - aktualizacji firmware
    - możliwościach konfiguracyjnych (ilość SSID, VLAN, etc.)

Parametry techniczne (np. standard WiFi) sam sobie porównaj w zależności od tego, jakie modele chcesz porównać. Ja wymieniłem tylko te różnice, których nie wyczytasz z parametrów technicznych.

[edyta]
    Sam nie jeżdżę "Audi" i nie narzekam ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wybór wewnętrznego routera LTE/5G, w szczególności ZTE G50, dotyczy zapewnienia stabilnego internetu Orange na kartę dla pracy, nauki, YouTube i ewentualnie gier na kilku komputerach oraz telefonach. Lokalizacja znajduje się ponad 400 m od BTS-a Topolowa; telefon łączy się z sektorem 2, z kotwicą LTE2600, dostatecznym poziomem sygnału, lecz fatalnym SINR, podobnym na pozostałych pasmach LTE. Wykryto również 5G N78, ale nie potwierdzono, czy pochodzi z tego samego BTS-a i sektora. Położenie między sektorami oraz drzewa na trasie radiowej mogą wpływać na jakość połączenia. Testy hotspotu w domu i speedtesty wykonywane na zewnątrz dały podobne wyniki; przy dachu transfer był zwykle tylko o 10–15% lepszy, a pozostałe parametry zbliżone. Dwupiętrowy dom wymaga dodatkowego AP, prawdopodobnie jednego lub dwóch, połączonych przewodami Ethernet. ZTE G50 nie zapewnia backhaulu Ethernet dla swojego Mesh, co ogranicza aktywny roaming. Rozważano także światłowód 600/100 oraz rozwiązania UniFi i Cudy z OpenWRT. Ostatecznie coraz bardziej brany jest pod uwagę światłowód, a wybór systemu WiFi pozostaje otwarty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA