logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router 5G do T-Mobile/Orange na 3 km od BTS: Zyxel czy ZTE a może coś jeszcze innego?

roGGeniusz 26 Lip 2026 21:37 267 7
REKLAMA
  • #1 21945415
    roGGeniusz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Jako że mój obecny dostawca internetu radiowego od kilku lat nie modernizuje sieci, zdarzają się awarie i sama przepustowość nie jest wystarczająca, postanowiłem poszukać czegoś lepszego.
    Przybliżona lokalizacja: 52.6057, 18.6944
    W tym celu pożyczyłem router TP-LINK NE200 i kilka kart SIM. Play odpadł w przedbiegach. Został T-Mobile/Orange korzystające z tych samych nadajników oraz Plus.
    Nadajnik Plusa znajduje się ok. 1,5 km od domu i jego wyniki wyglądają następująco:

Jaki router 5G do T-Mobile/Orange na 3 km od BTS: Zyxel czy ZTE a może coś jeszcze innego?

Nadajnik Orange/T-Mobile jest niecałe 3 km od domu:

Wyniki wydają się zastanawiające. W Plusie nigdy prędkości nie przekraczały 150 Mb/s - wieczorami często spadały do 60-80. Ping teoretycznie kilka ms lepszy, ale często skakał. Testowane na 2 różnych kartach SIM - myślałem, że mogę mieć jakiś lejek na karcie z telefonu.
    W T-Mobile z prawie 3 km udało się złapać pasmo C, stąd pewnie prędkości zazwyczaj przekraczały 200 Mb/s, rzadko spadając do 100-120 Mb/s, ping był stabilny. Orange wyglądało podobnie.

Mimo odległości skłaniam się do T-Mobile/Orange - najpierw plany 800 GB+, jeśli by nie starczały, to umowy nielimitowane.

Pytanie rodzi się - Czy wystarczające byłyby routery polecane tutaj - Zyxel lub ZTE? Są one tańsze w zakupie niż pożyczony TP-LINK - a może jest coś jeszcze tańszego do takich prędkości/odległości?
  • REKLAMA
  • #2 21945560
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Kluczowe to czy pozwolenie na 5G3600 N78 Orange w Osięcinach już działa, w testach na NE200 parametry sygnału na N78 słabe i dużo gorsze niż na LTE2600 co jest zastanawiajace.Kotwica na LTE2600 na pewno z tego BTS-a na 2 sektorze ale czy 5G N78 tez to trudno powiedziec.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21945564
    roGGeniusz
    Poziom 10  
    Ja wiem, że prędkość to nie wszystko, ale dodam jeszcze wyniki przy niskim ruchu:

• #4 21945567
    matek451
    Poziom 43  
    Osiagi masz ok, parametry sygnału na LTE2600 też ale trzeba sprawdzić czy N78 jest na tym pobliskim BTS-ie bo to kluczowe przy ustawianiu zew. CPE 5G/LTE na konkretny BTS, anteny w nim na 3.5GHz są kierunkowe i mają największy zysk , te na nizsze pasma są dookólne wiec z reguły sygnał na N78 jest w przypadku gdy korzysta z tego samego BTS -a co kotwica na LTE nie gorszy a nawet lepszy. U ciebie jest słabszy więć moze być w NSA z innego BTS-a niż pasma LTE. To tak informacyjnie bo G51F czy NR7302 powinny dać radę tylko trzeba ustawić je na BTS z N78. Pokaż jeszcze screena z NE200 dla tych ponad 600Mb/s na DL i ponad 50Mb/s na UL bo różnica na UL jest względem poprzedniego pomiaru bardzo duża.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21945578
    roGGeniusz
    Poziom 10  
    Screen z NE200:

• REKLAMA
  • #6 21945595
    matek451
    Poziom 43  
    Lepszy SINR na 5G N78 stad poprawa osiagów ale ogólnie to PCI 958 na N78 jest do weryfikacji i czy to z Osięcic czy Szkolna w Radziejowie bo tam na pewno działa N78 dla T-mobile a sektor 2 na azymut 120. Ustaw NE200 na ten BTS i zobacz parametry sygnału i prędkosci. Niewykluczone że to też Radziejów-Płowiecka który ma sektor z N78 na azymut 110 czyli na ciebie wzdłuż drogi, to pozwolenie Orange, uruchomione w lipcu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21945611
    roGGeniusz
    Poziom 10  
    Poniżej ustawienie na Radziejów:

Radziejów jest na tyle daleko, że nie widać go z mojej pozycji, za to stacje bazowe T-Mobile i Plusa widzę bez przeszkód.
  • #8 21945617
    matek451
    Poziom 43  
    Faktycznie z Radziejowa tylko N1, ale i tak kluczowy jest zakup sprzętu do 5G N78.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozważany jest wybór routera 5G do internetu mobilnego w lokalizacji oddalonej o ok. 3 km od nadajnika T-Mobile/Orange i ok. 1,5 km od BTS Plusa. Testy wykonane na routerze TP-LINK NE200 z kartami SIM wykazały, że Play odpada, a Plus daje umiarkowane wyniki z ograniczeniem prędkości do ok. 150 Mb/s i spadkami wieczorami do 60–80 Mb/s. Zestawienie parametrów sygnału i transferu sugeruje potrzebę wyboru lepszego sprzętu 5G oraz porównania ofert T-Mobile/Orange i Plusa pod kątem stabilności, pingów i przepustowości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA