logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop do 1500 zł jako następca Samsung NP400B5B-H01PL

paero123a 27 Lip 2026 18:32 126 4
REKLAMA
  • #1 21945847
    paero123a
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mój laptop Samsung NP400B5B-H01PL spadł wczoraj z potrąconego stolika i uderzył w ziemię gniazdem zasilania z wtyczką, co skończyło się uszkodzoną płytą główną w tej okolicy i firma, w której go dotychczas serwisowałem, sugeruje wymianę na nowy, bo naprawa z wymianą pł. głównej będzie kosztować 400 zł.
    Czy warto naprawiać czy rozejrzeć się za jakimś sensownym używanym?
    1. Zastosowanie, czyli do czego komputer będzie wykorzystywany
    > prace biurowe
    > inne: oglądanie filmów, przeglądarka www etc.
    2. Wymagania sprzętowe
    dysk: dotychczas było 500 GB, w zupełności wystarczy lub może być mniej, w razie czego jest dysk przenośny
    min 8 GB RAM (tyle było dotychczas)
    chętnie 15,6" (tyle było dotychczas), choć chyba da się 14" w sumie
    chętnie wbudowany modem LTE, choć w razie czego jest stick USB Huawei
    chętnie klawiatura numeryczna, choć mogę obejść się bez.
    kilka portów USB, bo podłączam mysz bezprzewodową, stick USB do Internetu, przenośny dysk i często uruchamiam OS Linuxowe z USB
    Windows chętnie Pro choć może zainstalować jakiegoś linuksa
    Czytnik kart pamięci mile widziany
    Dobrze by była jakaś gwarancja przy używkach, jeśli to możliwe
    5. Budżet, którym dysponujemy -> bez tej informacji nie możemy dobrać odpowiedniego zestawu
    Im mniej, tym lepiej, maks. 1000-1500 zł brutto.
    Może takie:
    https://allegro.pl/oferta/niesamowity-hp-prob...gb-ssd-do-pracy-i-biura-win11-pro-18693196192
    https://allegro.pl/produkt/ultrabook-lenovo-t...1b-4728-aaf4-8395bd40c026?offerId=18180135378
    Proszę o rekomendację, również inne propozycje.
    Czy warto naprawić Samsunga, skoro działał i wystarczył? Nawet jako zapasowy laptop, do użytku w rodzinnym mieście (w którym jestem co weekend), aby nie wozić ze sobą sprzętu jw.?
  • REKLAMA
  • #2 21945854
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 524
    Kolego sam sobie odpowiedziałeś na pytanie w temacie. To tylko czynnik ekonomiczny, 400zł za wymianę płyty to i tak po taniości. Koszt nowego lapka minus koszt naprawy = cena ostateczna.
    Wynik do przemyślenia skoro stary laptop wystarczał.
    Zależność potrzeb adekwatnych do chwilowej konsumpcji.
  • REKLAMA
  • #3 21945953
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    paero123a napisał:
    Czy warto naprawiać czy rozejrzeć się za jakimś sensownym używanym?

Jak naprawiać jak to staroć i taki sprawny laptop w stanie idealnym jest wart mniej niż te 400zł!!! Może z 200zł.

Przy budżecie 1000-1500 to już masz laptopy z jakimś Ryzen serii 5000 czy Intelem 10/11gen., a ty chcesz kupować starą konstrukcję z i5 8gen.
  • REKLAMA
  • #4 21946040
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8291
    Musiałoby to być naprawdę mocne uderzenie, żeby taką płytę zniszczyć przy upadku ze stolika. Albo obudowa musiała już nie spełniać swojej funkcji.

Skąd moje wątpliwości?
    Bo gniazdo w tym modelu, jeśli dobrze patrzę, nie jest wlutowane w płytę. Jest na przewodzie.

Fragment płyty laptopa z wentylatorem, radiatorem i zaznaczonym złączem z przewodem

https://www.ebay.com/itm/271923410282

Tak więc zastanawiające, czy faktycznie płyta została uszkodzona, czy serwis chce wymienić gniazdo, które nawet nie wymaga lutowania za cenę wyższą niż wartość laptopa.

Tak czy inaczej wymiana 15 letniego laptopa nie jest złym pomysłem. Z racji tego, że Thinkpad T to moja ulubiona seria laptopów to z dwóch laptopów wyżej bym wybrał Thinkpada, zresztą komuś dokładnie ten model od tego sprzedawcy niedawno już polecałem, ale w wariancie z 16 GB RAM, gdyż Windows 11 i programy działające pod nim żrą RAM na potęgę, więc 8 GB czasem może być pewnym ograniczeniem nawet przy niezbyt intensywnym użytkowaniu.

Ten sam sprzedawca ma wariant z 16 GB RAM i ten bym wybrał: https://allegro.pl/oferta/piekny-thinkpad-t49...60-deeac9fd406c&utm_content=1088db3eae4b#
  • #5 21946651
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 934
    Kasek21 napisał:
    Jak naprawiać jak to staroć i taki sprawny laptop w stanie idealnym jest wart mniej niż te 400zł!!! Może z 200zł.

Też uważam że szkoda się pakować w naprawę w takich kosztach.

Padła bardzo sensowena propozycja T490 z 16GB RAM. Ja bym się na nią zdecydował.
REKLAMA