logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN?

krzyz69 06 Sie 2026 21:40 345 11
REKLAMA
  • #1 21950751
    krzyz69
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A ja mam Zowee H362-383 i z racji promocji na GB używam głównie Orange na kartę. Lokalizacja to wieś Pukarzów (woj. łódzkie). Teren dość trudny, bo lasy. BTS-y to: Borzykowa i Maluszyn - podobne odległości, ale jestem między kątami w obu przypadkach i często miota połączeniem pomiędzy jednym a drugim BTS-em, zrywając jego ciągłość. Nie wiem, czy dobrze myślę, że to w tym przyczyna leży?
    Co można na to poradzić? Widziałem, że w opcjach blokad są:
    blokada pasm, ARFCN i PCI.
    Nie chcę jednak bawić się tym „na pałę”...
    Dodatkowo mam też tam Nokię Fastmile, jako awaryjny modem, z kartą Play, ale chodzi to dużo gorzej (wolniej), no i ma tylko 200 GB/miesiąc. Dlatego najbardziej zależy mi jednak na Orange.
    Proszę o poradę.

Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN? Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN? Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN? Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN? Zowee H362-383 Orange - jak wymusić BTS przez PCI/ARFCN?
  • REKLAMA
  • #2 21950816
    rybaczek2
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    krzyz69 napisał:
    Proszę o poradę.

Masz fatalne parametry połączenia, więc usługa nie działa prawidłowo. Możesz to spróbować poprawić, jak masz ochotę.
  • REKLAMA
  • #3 21950893
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21950816
    Ooo! Nawet mam taką czaszę!
    Myślisz, że to realnie coś da?
    Pomimo słabych, jak słusznie zauważyłeś, parametrów, całkiem przyzwoicie to hula - do 50 Mbps DL i około 5 UL. Problem pojawia się niekiedy, gdy leci streaming z c+online (zatnie się i kilkanaście sekund nie ma połączenia). Wiem też, że zmieniają się BTS-y na modemie pomiędzy tymi dwoma, o których wspomniałem. Kolega @matek451 też był zdziwiony swego czasu, że to w ogóle działa (choć wówczas to był T-Mobile, co pewnie nie ma większego znaczenia).
    Walczę z tą lokalizacją od wielu lat i nadal nie jest perfekcyjnie, choć i tak dużo lepiej niż za czasów modemu z antenami zewnętrznymi...

Zastanawia mnie jeszcze, czy kręcenie, ustawianie obu tych modemów w kierunku danego nadajnika ma w ogóle sens, bo mam wrażenie, że nie są to urządzenia kierunkowe. Spróbuję jeszcze w najbliższym czasie zamienić karty w tych modemach i sprawdzić, czy Nokia nie poradzi sobie z tym Orange lepiej. Mam na myśli stabilność i nieskakanie po nadajnikach.
    Jeśli to nic nie da, będę się bawił z czaszą. Wówczas pewnie chętnie poznam tajniki tego rozwiązania.
  • #4 21950923
    rybaczek2
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    krzyz69 napisał:
    Myślisz, że to realnie coś da?

Jak najbardziej masz prawo uważać, że jestem idiotą, ale zaręczam, z nimi jest wszystko OK - https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery...taw-router-zowee-5g-super-odu-6---be3-wi-fi-7. Oczywiście można tak to ustawić, że nic nie da, ale jak wybierzesz odpowiednie miejsce, potem prawo-lewo, góra-dół i ogniskową, a parametry śledzisz w czasie rzeczywistym podczas ustawiania, to powinno pomóc. Dodam tylko, że lepiej się sprawdzają czasze, te bardziej wypukłe.
  • #5 21951040
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21950923
    Genialne! Obejrzałem filmik i zachwycił mnie ten system, a w szczególności pozycjoner. Szkoda, że nie za bardzo da się dokupić takiej czaszy, bo łyknąłbym jak pelikan. Chyba że się da? Naprawdę fajne i robi to wrażenie.
    @rybaczek2
    Nie sugerowałem, że jesteś idiotą... Przykro, że tak to odebrałeś. Po prostu ciekaw jestem, czy przy takich parametrach jak u mnie ta opcja da wyraźne efekty.
    Modemy u mnie są zamocowane na długiej rurce, jakieś 4-5 metrów od wysokości balkonu (czyli około 7 m od gleby). W przypadku dołożenia czaszy już raczej nie będę mógł sobie na taką wysokość pozwolić, co jest minusem tego rozwiązania. No ale zobaczymy. Zwykła antena satelitarna od n+, bo taką dysponuję, mam nadzieję, że zadziała podobnie jak ta z zestawu od Orange. Będę kombinował i oczywiście informował o postępach. Jakieś rady na początek? Jak znaleźć odpowiednie miejsce na balkonie, co najpierw, za pomocą jakiego softu szukać najlepszego sygnału itd.?

Dziękuję za pomoc i za pomysł 🙂
  • REKLAMA
  • #6 21951067
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5815
    A testowałeś Orange na Nokii ustawionej na Maluszyn? Pasma LTE2100 i LTE1800, ona ma anteny kierunkowe o większym zysku na tych pasmach niż H362-383 z antenami dookólnymi na nie i na 800/900MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21951079
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21951067
    Będę robił takie testy w ten weekend. Maluszyn jest bliżej, ale bardzo dużo przeszkód po drodze (lasy, wzniesienia), Borzykowa ciut dalej, ale mniej przeszkód. Generalnie, jak kiedyś zauważyłeś, moja lokalizacja jest pomiędzy kątami sektorów i trochę jestem w d...
    Pobawię się i dam znać, jak to gra.
    Pytanie: na Nokii ustawiać tylko pasma LTE2100 i LTE1800 czy 800 też? Nawet nie wiem, ile ten modem jest w stanie zagregować pasm.
    BTW, zaczynam się też zastanawiać, czy któryś z sąsiadów nie zakłóca sygnału. Słyszałem, że kiedyś ktoś tam stosował jakieś wzmacniacze GSM. Czy można wykluczyć taką możliwość? Jak to generalnie sprawdzić i ewentualnie rozwiązać problem?
  • #8 21951141
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5815
    Nokia agreguje 3 pasma LTE ale nie w kombinacji LTE2100+1800+800 wiec ustaw 2 pierwsze. Ogólnie Maluszyn ma sektor na Pukarzów, lasów jest kawałek ale i tak zastanawiaja te słabe parametry sygnału. Borzykowa ma sektory na 10 i 130 stopni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21951990
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21951141
    Wczoraj wrzuciłem simkę Orange do Nokii i zamontowałem w miejsce Zowee.
    Połączenie wytrzymało ciągle, sześciogodzinne oglądanie Canal+ online, bez zająknięcia, czyli pożądany przeze mnie efekt jest. Prędkości wg. Speedtest ciut spadły, ale jest za to stabilniej. Parametry nadal liche. Zablokowane B1 i B3, ale w blokadę PCI się nie bawiłem i mam wrażenie, że to już nie będzie konieczne (póki co!). Dołączam aktualne screeny.

Edit :
    Następnego dnia już niestety rwało i to ze sporą częstotliwością 🫤
    Brak mi już sił i pomysłów...
    Nie zdążyłem się pobawić z czaszą od satelity, póki co.

• #10 21953135
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21951990
    Działało przez pierwszą dobę, potem zaczęły się przerwy na Nokii. Pomyślałem: szkoda, że nie działa agregacja z B20.
    Chyba jednak będę musiał spróbować z tą parabolą, choć wstępne przymiarki z telefonem w miejscu konwertera nie wyglądały obiecująco. Jakieś sugestie dotyczące kąta pionowego czaszy? Zacząłem już nawet łazić po podwórku, szukając lepszego sygnału, ale jest lipa...

Teren do bts w Maluszynie:

• #12 21953401
    krzyz69
    Poziom 12  
    >>21953390
    stacjebazowe.pl
    Jest nawet apka na Androida.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zowee H362-383 ma niestabilne połączenie Orange, które okresowo przełącza się między BTS-ami i zrywa transmisję. Router pracuje w trudnym terenowo miejscu, a podobne odległości oraz położenie pomiędzy kierunkami sektorów Borzykowej i Maluszyna mogą sprzyjać zmianom obsługującej stacji. W opcjach urządzenia dostępne są blokady pasm, ARFCN i PCI, jednak nie zastosowano blokady PCI. Przy słabych parametrach połączenie osiągało około 50 Mbps pobierania i 5 Mbps wysyłania, lecz podczas streamingu Canal+ online zdarzały się kilkunastosekundowe przerwy. Rozważano ustawienie modemu kierunkowo, zastosowanie czaszy satelitarnej, precyzyjne strojenie położenia i ogniskowej oraz sprawdzenie wpływu możliwych wzmacniaczy GSM. Orange przełożono do Nokii Fastmile, której anteny kierunkowe mają większy zysk na LTE2100 i LTE1800; po zablokowaniu B1 i B3 uzyskano sześć godzin stabilnego streamingu, ale następnego dnia przerwy powróciły. Test blokady LTE2100+LTE1800 oraz użycia czaszy satelitarnej pozostał niedokończony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA