logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA2030: Dźwięk charczy po kilku sekundach przy napięciu 20V, głośnik 4Ω 40W

nici 28 Gru 2005 00:09 3153 32
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego wzmacniacz TDA2030A na tej płytce po kilku sekundach zaczyna charczeć i pali się przy zasilaniu 20 V oraz jak go poprawnie zasilić?

Ta płytka z Jabela jest przeznaczona do zasilania symetrycznego, więc trzeba podłączyć trzy przewody: +, masę i -, a nie tylko dwa przewody z zasilania niesymetrycznego [#2123502] Końce uzwojeń transformatora po prostowaniu dają dodatnie i ujemne napięcie, a środek uzwojenia trafia na masę płytki [#2123502] TDA2030 ma dopuszczalne zasilanie do około ±18 V, a TDA2030A do około ±22 V, więc podawanie niewłaściwego napięcia lub zasilanie niesymetryczne na aplikację symetryczną mogło wywołać zabezpieczenie, charczenie i uszkodzenie układu [#2121535][#2121471] Jeśli chcesz użyć zasilania pojedynczego, trzeba przerobić układ według odpowiedniej aplikacji, bo bez tego nie będzie działał poprawnie [#2122516] Przy okazji z noty podano, że przy ±16 V można uzyskać około 14 W/4 Ω lub 9 W/8 Ω [#2126721]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2121391
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    http://www.jabel.pl/j_zest/j_045s.htm z tego wzieta jest plytka,a w sumie jedna czesc,czyli mono.

Teraz do rzeczy,do tej plytki takze pasuje uklad tda2030a,kupilem,zmontowalem i zonk!! podane napiecie okolo 20v,dziwi mnie jedna rzecz,po kilku sec od podania napiecia gra bardzo ladnie,a po chwili charczy;(,jak podglosze jest dosc glosno i nie charczy albo nie slychac,nie wiem:??? kurde ja nie wiem co mu jest,moze ktos z Was ma pomysł??? testowany glosnik to 4ohm 40w pozdro!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2121420
    mateusz19840228
    Poziom 11  
    witam , ja bym sprawdził kondensatory może straciły pojemnośc zobacz czy przypadkiem zasilacz daje stabilne napięcie pozdrawiam
    Powodzenia :D
  • #3 2121439
    nici
    dzieki kolego za zainteresowanie ale przed chwila kostka odeszla wraz z dymem,wrr jakie te tda to shit,tranzytorowce to jest cos!!! juz ze 3xtda2030 mi padly a o innych nie wspomne:( heh POZDRO!
  • #4 2121471
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    okolo 20?
    ta plytka jest na symetryczne zasilanie plus i minus...
    2030 i 2030A rozni sie tylko max. napieciem zasilania, 2030 +/-18V, a 2030A +/-22V
    te 20 V to dosc blisko od 22, a jesli wystartowales z plytka na symetryczne dajac niesymetryczne zasilanie...:cry:
  • #5 2121535
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2122000
    nici
    napiecie mialem niesymetryczne podlaczone do plytki, byly tam 2 zlacza , + i - .najpierw dalem 12 v,potem 17,potem 20.I zawsze ta sama sytuacja,chwile gra dobrze a potem charczy,nawet prubowalem na 9v bateri :( ale to juz nieaktualne bo kosta poszla sie J****. ale dziekuje za rady:) pozdrawiam!! heh chyba ze przekonacie mnie ze warto to zrobic to pujde do sklepu i kupie jeszcze jedna:D

Dodano po 1 [minuty]:

apropo,sa jeszcze jakies uklady pracujace w granicach napiecia 20v , bo zlozyl bym cos takiego:)
  • #7 2122425
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    jesli podlaczyles ten wzmacniacz pod niesymetryczne napiecie to czemu sie dziwisz ze nie chodzil skoro jest napisane jak byk w opisie ze potrzebne jest symetryczne 18V!!!
  • REKLAMA
  • #8 2122459
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2122516
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    mozna podlaczyc niesymetryczne napiecie ale trzba troszke przerobic uklad,poszukaj aplikacji w necie
  • #10 2122748
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    na ±20V pracuje tda7265.moc 2x25w 8Ω. 8ziła w impelshop.
  • #11 2122950
    nici
    a jak to podlaczyc zeby bylo symetrycznie?? dajmy na to ze mam takie trafo,mam plus 20 i minus 20 i mase to jak mam to podlaczyc do tej plytki?? jak tam jest tylko miescce na plus i minus
    ???
  • #12 2123232
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Transformator symetryczny na uzwojeniu wtornym ma trzy wyprowadzenia.Środek jest masą a z pozostalych po wyprostowaniu otrzymujesz + i -.Sprzwdź w jakiejś książce o zasilaczach dokladniej.Tam będziesz miał jak wykonać taki zasilacz.Jak nie to ja poszukam u siebie w litelaturze.Może pomoge
  • #13 2123256
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Po pierwsze musisz miec trafo z 2 uzwojeniami wtórnymi to znaczy że musi z transformatora wychodzic 6kabli.Do dwóch podpinasz 230V a z tych czterech wychodzi napiecie już "zmiejszone" załóżmy 2x12V.

(P.S jak chcesz możesz wymienic tą kostke TDA2030 na TDA2040(25w RMS) albo na TDA2050 (około 40W RMS) na płytce nie musiał byś nic zmienic tylko musiał być kupić mocniejsze trafo i mostek ,i nieco wieksze kondensatory)
  • #14 2123438
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 2123502
    olaf x
    Poziom 34  
    nici napisał:
    a jak to podlaczyc zeby bylo symetrycznie?? dajmy na to ze mam takie trafo,mam plus 20 i minus 20 i mase to jak mam to podlaczyc do tej plytki?? jak tam jest tylko miescce na plus i minus
    ???

na plytce, skoro to fabryczna to jest na pewno oznaczone, napiecie + podlaczasz do oznaczonego + na plytce , napiecie - podlaczasz do - na plytce a mase podlaczasz do miejsca opisanego :masa, albo znaczek odwroconego T, jak masz problem ze znalezieniem, to na pewno kazde z wejsc ma jeden z dwoch stykow przylaczony do sciezki masy, ta sciezka zajmuje tez zapewne najwieksza powierzchnie sposrod wszystkich sciezek na plytce. reasumujac podpinasz TRZY przewody zasilace: plus,mase i minus. tak samo z zasilacza musisz miec TRZY przewody :plus,masa i minus. nie pasuje tu trafo z jednym uzwojeniem wtornym, potrzebne jest trafo majace dwa identyczne uzwojenia wtorne, niewazne czy majace trzy, czy cztery koncowki, to zalezy od wykonania trafo. srodek tych dwoch uzwojen podlaczasz bezposrednio do MASY tej plytki, a konce po dolaczeniu po drodze prostownika(dioda) i elektrolita w kazdej galezi daja ci pozostale dwa przewody :plus i minus.
    masz dobre checi i zaciecie, ale brak ci jeszcze wielu wiadomosci teoretycznych, bez ktorych mozna sporo sfajczyc i zniechecic sie. nie daj sie.
    dolaczam odreczny rysunek, po lewej zasilanie niesymetryczne , po prawej symetryczne, jest tu dodatkowa roznica,ale chodzi o zasade, a mnie sie tak narysowalo, po lewej prostownik pelny,mostek graetza, po prawej prostowanie jednopolowkowe na jednej, nie czterech diodach.
    ale to detal, a nie chce mi sie drugi raz skanowac.

TDA2030: Dźwięk charczy po kilku sekundach przy napięciu 20V, głośnik 4Ω 40W
  • #16 2123615
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    kolego zapomniałeś że TDA2052 ma 7 wyprowadzeń i inną aplikacje więc nie podejdzie
    najmocniejszy jest TDA2051 40Wat na +-22V
    a trafo min 100wat 2x16Vac kondki 2x4700 i hula
    pamiętaj że po wyprostowaniu i filtracji napięcie będzie troszkę wyższe ok 40%

trafo 100W do takiej pierdziawy?ja bym dal maks 40W,TDA2051 ma te 40w ale przy 10% thd!
  • REKLAMA
  • #17 2123792
    nici
    dziekuje za zainteresowanie ale ja wiem jak powinno wygladac zasilanie symetryczne!! macie tu schematyczny wyglat plytki,to sa wszystkie wyprowadzenia z tego ukladu!! pozdro!
    Załączniki:
    • TDA2030: Dźwięk charczy po kilku sekundach przy napięciu 20V, głośnik 4Ω 40W 2030.JPG (6.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2123857
    olaf x
    Poziom 34  
    trzy mozliwosci:
    albo jabel znowu dal plame i sknocil opis na plytce
    albo jednak masz malo wiadomosci i doswiadczenia, nie mozna montowac bezkrytycznie jak leci tylko konfrontowac ze schematem
    albo jedno i drugie jednoczesnie.

spojrz na schemat : nozka 4 ukladu to wyjscie na glosnik, drugi biegun glosnika podlaczony jest to masy! na pewno jest to ta sama sciezka co jedno z doprowadzen wejscia, najwyzej kawalek dalej, bo istotne jest prowadzenie sciezki masy, zeby nie bylo wzbudzen i brumow. i tam sie podlacza mase z trafo czyli potencjal zera,srodek uzwojen trafo....

albo jestes bardzo rozkojarzony, albo .... pomysl pare razy zanim cos wykonasz.
  • #19 2123888
    foxik000000
    Poziom 29  
    Mam tą samą płytke tylko z wmontowanym TDA2040.Na płytce znajdz miejce gdzie pisze GND!!!! To jest własnie masa:!::!:
  • #21 2124707
    olaf x
    Poziom 34  
    no comments....:cry:
    moze jednak zacznij np.szydełkowac?
    albo zapisz sie do klubu szachowego?:?:
    przeczytaj jeszcze raz co napisalem powyzej?
    masz schemat? skonfrontuj z plytka i sam znajdziesz gdzie jest MASA, czyli inaczej GND, jak kolega wyzej napisal....

jak wchodze na podanego linka, to nie majac tej plytki w rece widze diody 1n4... jako d1 i d2,sa w tym samym kierunku, wiec pod nimi idzie sciezka z gory lewej diody, do dolu (z grotem gdybys nie wiedzial)prawej jest polaczona z 4 nozka scalaka czyli ta w tylnym szeregu pierwsza z prawej, od samego scalaka az dolnej czesci plytki idzie w szeregu obwod zobla, czyli kondensator(c6) i oporek, zaciski do glosnika sa rownolegle do zobla,a ten elektrolit na dole to kondek sprzezenia zwrotnego, jedna nozka tez do masy, druga do nozki 2 przez oporek, czyli na pewno sciezka leci pomiedzy nozkami kondka c6 z zobla, bo reszta oporkow jest blizej scalaka. a zasilanie? nawet gdyby nie bylo otworow do wlutowania, to widac, ze plus do polaczenia diody i nozki 5 scalaka,minus do drugiego konca drugiej diody i nozki 3 scalaka,masa do polaczenia z jednym z wyprowadzen wejscia,jednym koncem zobla, i elektrolita sprzezenia, czyli koniec c6 na samym dole plytki....
    czlowieku to widac nawet na takim shitowym zdjatku z daleka, nawet mozna przypuszczalnie sciezki rozrysowac nie widzac tej drugiej strony...
    to jeden z najlatwiejszych ukladow swiata.... prostszy jest chyba tylko przycisk dzwonka do drzwi.

"Znam sie dość dobrze na wzmacniaczach akustycznych,głownie cudow firmy UNITRA,elektronice,komputerach(seci komputerowe,overcolking,Windows,Linux(dostatecznie).
    Chetnie udziele pomocy wszystkim,ktorzy tego oczekuja:) "

czy to nie cytat z twojego profilu??:?:
  • #22 2126206
    nici
    tak tak,tylko problm polega na tym ze jak bym robil sam od poczatku to by nei bylo problemow,kolego olaf x jak bys zobaczyl te plytke to bys sam sie nie polapał co do czego,jakis amator skladal ja na poczatku ,jest cala popalona itp.Jak ja dostalem to wszystkie kable byly juz polutowane tylko TDA byl uwalony wiec nie jest to z mojej winy,poprostu myslalem ze tak musi byc i tyle!! jak juz ze scalaka sie zadymylo to dopiero na stronie z opisem tego ukladu znalazlem gdzie powinno byc to trzecie wyprowadzenie!! moja wina,wiem!

Musze wszystko wylutowac wszystko z tej plytki ,wyczyscic i poskladac od nowa,powinno byc ok!

jeszcze mam pytanie, jaka to osiagnie szacowana moc na + - 16 v??
  • #24 2126869
    olaf x
    Poziom 34  
    jak jest cala popalona to latwiej bedzie zrobic nowa, plytka malutka,wycinasz ten sam wymiar,punktujesz i wiercisz otwory,mazak do reki, ciagniesz sciezki,roztwor do wytrawiania, potem tylko zmywasz mazak,kalafonia w spirytusie i po wyschnieciu montujesz. z uwagi na procesy schniecia i trawienia to w sumie w godzine masz nowa plyteczke:D
    a nie zainteresowalo cie ze wiesz gdzie plus,minus,wejscia i wyjscia, a co zrobic z jednym kablem luzem? przeciez po cos musial byc, skoro ktos go tam wlutowal....
  • #25 2127299
    nici
    wiesz co?? przyznam ze nie jestm zaawansowanym elektronikiem,mam dopiero 16 lat i wiem ze moja wiedza nie jest tak doza jak wielu tutaj ale tyle ze do zasilania symerycznego sa potrzebne 3 kable to wiem ,elektornika sie interesuje od 5 roku zycia i sporo wiem,napeiwo nie dozo ale wiem i ucze sie caly czas.Jak bym robil ten uklad od poczatku sam to bylo by napewno bez problemu bo umiem bez klopotow odczytac schemat ideowy! Wiec nie chce aby ktos mnie krytykowal.pozdrawiam!
  • #26 2127940
    foxik000000
    Poziom 29  
    Nie żebym cie krytykowął czy cos ale ja mam 12lat.I juz to wiem.No ale miałem juz okazje składac taki wzmacniacz wiec juz wiem co to jest napiecie symmetryczne i co to jest masa itd.Ale zanim go niezrobiłem to szczerze mówić też nie wiedziałem co to jest napiecie symetryczne.Ale praktyka uczy ludzi:D
  • #27 2127958
    nici
    nie bede sie tlumaczyl,temat odbiegl od tego do czego mial byc zalozony
  • #28 2127959
    olaf x
    Poziom 34  
    nie masz sie o co obrazac:D po prostu podpowiedzialem ci pytanie, ktore powinnes sobie zadac, nim zaczales cos robic z plytka. nie jest to krytyka zlosliwa, tylko konstruktywna, dopingujaca do poszerzenia horyzontow. fakt, ze najlepiej zapamietuje sie cos po wlasnorecznym spaleniu, ale mozna mniej bolesnie analizujac przedtem problem. pociesz sie ze zarowno ja, jak kazdy inny elektronik nie raz cos sknocil "na wlasne zyczenie":cry:
    a propozycja wykonania nowej plytki jest na serio, ta stara na pewno pozostawia wiele do zyczenia. zawsze kiedys jest pierwszy raz :)
  • #29 2128691
    nici
    jak zdobede aparat to pokarze panstwu to cudo a co do tda2030 to dam sobie spokuj bo to malo mocy ma a kupilem to tylko dlatego ze dostalem pplytke za free i w sklepie byl akurat taki uklad

a co do przedmowcy:ja tez wiele rzeczy spalilem i to mnie boli czasami,ale teraz wiem i juz tego samego bledu nie popelnie:P najbardziej nie moge przebolec koncowki samochodowej z 10 pasmowym elektonicznym equalizerem 4x50 wat...boze az sie lezna w oku kreci,jeden kanal upalilem bo dotknol sie przypadkowo grzejnika a pozostale przez glupote..heh tak bywa!
  • #30 2128894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył wzmacniacz na bazie układu TDA2030 (mono) według płytki z linku http://www.jabel.pl/j_zest/j_045s.htm, zasilany napięciem około 20V i głośnikiem 4Ω 40W. Po kilku sekundach od włączenia pojawia się charczenie, a następnie uszkodzenie układu scalonego. Dyskusja wykazała, że płytka wymaga zasilania symetrycznego (plus, masa, minus), a podłączanie napięcia niesymetrycznego powoduje nieprawidłową pracę i uszkodzenia. TDA2030 wymaga zasilania symetrycznego ±18V, a TDA2030A ±22V. Użytkownik stosował napięcie niesymetryczne, co było przyczyną problemów. Poradzono zastosowanie transformatora z dwoma uzwojeniami wtórnymi i odpowiednim prostownikiem, aby uzyskać zasilanie symetryczne. Wskazano także możliwość użycia innych układów pracujących przy napięciu ±20V, np. TDA2040, TDA2050 lub TDA7265 (2x25W przy 8Ω). Zalecano dokładne zapoznanie się z notami katalogowymi i schematem płytki, a także rozważenie wykonania nowej płytki ze względu na uszkodzenia i nieczytelność oryginalnej. Moc wzmacniacza TDA2030 przy ±16V szacowana jest na około 14W przy 4Ω. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego zasilania symetrycznego i odpowiedniego doboru komponentów dla stabilnej pracy wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA