logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć IPROG-1 do laptopa TOSHIBA bez gniazda COM?

waco 16 Sty 2006 12:59 3877 13
REKLAMA
  • #1 2186516
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Posiadam urzadzenie (programator do układów scalonych IPROG-1) korzysta on wyłacznie ze złacza COM, ale niestety w laptopie jest tylko LPT i USB.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2189573
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    nie wiem na pewno ale chyba są przelotki z usb do com. z jednej strony wtyczka usb a z drugiej 9-pinowa com. koszt to ok 10zl mozna to kupic e marketach elektronicznych czy sklepach komputerowych.
  • REKLAMA
  • #4 2189645
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    pracuś1989 napisał:
    nie wiem na pewno ale chyba są przelotki z usb do com. z jednej strony wtyczka usb a z drugiej 9-pinowa com. koszt to ok 10zl mozna to kupic e marketach elektronicznych czy sklepach komputerowych.

Istnieją, ale programator najprawdopodobniej nie zadziała, bo musiałby mieć wpisaną obsługę portów USB.
  • #5 2190052
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Z tzw. przelotką proponuję dać sobie spokój już na początku - kup kartę PCMCIA.
  • #7 2190237
    andrew33
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Ta przejściówka LPT>COM to kabel COM 9pin>25pin :)
    Pozdrawiam.
  • #8 2190357
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Kup konwerter USB-> RS232C do tego producent dodaje sterowniki emulujące wirtualny port COM, który działa z programatorami, terminalem i czego dusza zapragnie. U mnie w porywach do 30 portów szeregowych jednocześnie. Jedyna wada takiego rozwiązania to przy zmianie gniazda USB w komputerze "Winda" rozpoznaje nowe urządzenie i przypisuje mu nowy numer portu.

p.s.: można samemu wykonać w/w układ, bliższe informacje http://www.ftdichip.com i Gamma.
  • REKLAMA
  • #11 2197790
    Lafaar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Pierwszy z brzegu powinien działać dobrze. Ja mam taki najzwyklejszy i po zainstalowaniu sterowników i skonfigurowaniu, zawsze jak go wepnę w USB w laptopie to pojawia się w systemie (Win XP) jako COM1. Używam go do fiskalizacji drukarek oraz testowania skanerów na kasach i działa bez zadnych kłopotów. Jak do tej pory znalazłem tylko jeden program (do flashowania skanerów ręcznych), który odwołuje się do konkretnego przerwania portu COM i nie chce działać z taką przejściówką.
  • #12 2248565
    Jerzyczeka
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Panowie
    Co z tego jak program obsługujący będzie adresował do COM, a nie do USB czy LPT?? I wtedy z tego buty
  • #13 2248640
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jerzyczeka napisał:
    Panowie
    Co z tego jak program obsługujący będzie adresował do COM, a nie do USB czy LPT?? I wtedy z tego buty

I właśnie dlatego sugerowałem kartę PCMCIA...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz programatora IPROG-1, który wymaga portu szeregowego COM, napotkał problem z laptopem Toshiba posiadającym jedynie porty LPT, USB oraz jedno gniazdo PCMCIA zajęte przez modem GPRS. Rozwiązania proponowane w dyskusji obejmowały zakup karty PCMCIA z portem RS232, która emuluje port COM w systemie, co pozwala na pełną kompatybilność z programatorem. Alternatywnie rozważano konwertery USB na RS232 z wirtualnym portem COM, jednak ich skuteczność zależy od sterowników i obsługi portów przez oprogramowanie programatora. Przejściówki LPT>COM lub USB>COM są dostępne, lecz często nie działają poprawnie z urządzeniami wymagającymi bezpośredniego dostępu do portu COM. Ostatecznie zastosowanie karty PCMCIA z portem szeregowym rozwiązało problem, umożliwiając poprawną pracę programatora IPROG-1 na laptopie Toshiba PSA10E-3V1JV-PL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA