logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyłka paczki przez Pocztę Polską i "ostrożnie"

kasprzyk 22 Sty 2006 16:59 18299 15
REKLAMA
  • #1 2207286
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Siostra wysyła kubki do osób, które je zakupiły poprzez Allegro, niektórzy życzą sobie, żeby była dołączona opcja "Ostrożnie" - na Poczcie, koszt tej usługi to dodatkowe 3zł (dokładnie naklejona zostaje karteczka "Ostrożnie") kilkakrotnie trafiła już na taką sytuację - Pani obsługująca napisała na pudełku pisakiem "Ostrożnie" - tłumacząc, że naklejki się skończyły......

Czy nie jest to jakaś ściema??? na zleceniu z adresatem, obsługująca faktycznie także dopisuje "Ostrożnie" - jednak może się mylę, ale tej karteczki nie otrzymuje odbiorca i pierwsza jego myśl, jest taka, że został naciągnięty na 3zł.

Czy ktoś wie, gdzie w cenniku Poczty polskiej (w necie) jest zamieszczony cennik z tą usługą - bo nie udało mi się znaleźć.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2207350
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Szczerze mówiąc też nic na ten temat nie znalazłem. Osobiście widzialem jak gościu zapłacił jak za normalną paczke,a pani na poczcie obkleiła mu ta paczke tymi naklejaki, tz. nie była to jedna naklejka, tylko wręcz kilkanaście, wynika z tego że równie dobrze można samemu sobie napisać napis. nigdzie nie jest to zabronione, a co nie zabronione to dozwolone :-)
  • #3 2207723
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Darektbg napisał:
    Szczerze mówiąc też nic na ten temat nie znalazłem. Osobiście widzialem jak gościu zapłacił jak za normalną paczke,a pani na poczcie obkleiła mu ta paczke tymi naklejaki, tz. nie była to jedna naklejka, tylko wręcz kilkanaście, wynika z tego że równie dobrze można samemu sobie napisać napis. nigdzie nie jest to zabronione, a co nie zabronione to dozwolone :-)

jezeli sam sobie napiszesz to i tak pani skroi oplate dodatkowa

kiedys wysylalem deck-a i nakleilem na karton kartki ostroznie nie rzucac to krzyknela za to oplate dodatkowa
  • REKLAMA
  • #4 2207765
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Cóż Poczta Polska jako monopolista może wszystko. Priorytety idą do tygodnia (akurat wiem, że pilna paczka szła ode mnie chyba z 9 dni !), jak źle zapakujesz to zapakują na poczcie i też skasują 3 zł (nie zawsze mówią, że to kosztuje). Ale co nam pozostaje? Piszesz ostrożnie a pan do busa wrzuca jak worki ziemniaków - co to kogo obchodzi. Klient zapłacił i o 3 zł nie poda ich do sądu.
  • REKLAMA
  • #5 2209233
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Na upartego mozna się kłucić i wołać od pani z okienka podstawy prawnej ...
  • #6 2210099
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Kłócić się można ale nic nowego to nie wnosi :(.
  • REKLAMA
  • #7 2210902
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    WItam

Następna sprawa - kubki, pakowane są mniej więcej w tym samym gabarytowo kartoniku. I teraz - jedna pani przyjmuje, ja płacę i nie ma problemu, a trafi się na inną (lub może zamiast mnie pójdzie siostra) i Pani stwierdza, że kartonik jest za mały i pakuje go do koperty, za którą trzeba dodatkowo 60gr.... - dla mnie następna bzdura, ja jeszcze tak nie trafiłem, siostra owszem i tłumaczenie było takie, że kartki ze zleceniem nie ma gdzie nakleić..... - za mała powierzchnia ;)
    Dzisiaj także wysyłałem taki sam kartonik, Pani nakleiła, zagięła formularz, także zostało jeszcze miejsca na następną taką naklejkę.

Pzdr
  • #9 2211202
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Dziękuję za odpowiedź - to wiele wyjaśnia!
  • #11 2383237
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Boze...A ja kupilem deck-a od umpla i wyslal mi wlasnie przez poczte...Aaaa!Nie wiem w jakim stanie ona do mnie dojdzie.A za przesylke kumpel zaplacil 15 zł,ze niby ubezbieczona...(?)

bosh...
  • #12 2383514
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Pracuje w pewnej firmie i czasami przesylamy komputery firma kurjerską (bardzo znana).Kiedys przyjechal do nas komp z urwana podstawka procesora.Szpilki zostaly a plastik osobno z prockiem i radiatorem a paczka nawet bez zadrapania.Nadawca zrobil rekalmacje ale jak sie skonczylo to nie wiem.Pozdrawim
  • #13 2386844
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Zajrzałem do cennika Poczty Polskiej: http://www.poczta-polska.pl/cenniki/Cennik_Krajowy_2006.pdf
    opcji "Ostrożnie" nie ma, zamiast tego przewiduje się przyjmowanie przesyłek na warunkach szczegółnych - jeśli
    w ten sposób wysyła się paczkę do 1kg, to zamiast 5.50 płaci się 8.50, i można wymagać np. ostrożnego traktowania.
  • #14 2386929
    Brian16
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    W zeszłym roku byłem świadkiem jak wysyłałem gościowi uszkodzny telefon Siemensa C60 i Pani na poczcie zapakowała telefon w szary papier i za wszelka cene chciała mi wcisnac zebym wysłał telefon paczka ubezpieczona jak jej odpowiedizałem ze telefon jest uszkodzony i nie da sie go naprawic. Jak juz była zapakowana paczka i oklejona Pani sie jeszcze raz apytała czy uszkodzony jak jej odpowiedziałem ze uszkodzony byłem świadkiem jak moja paczka dosłownie "poleciała" na magazynek tak z 3metry po czym uderzając w ściane spadła na podłogę. Od tamtej pory nie ufam poczcie co do wysyłek jak tylko mam możliwość ślę paczką ubezpieczoną.
  • #15 2387135
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    No niestety PP zaniżyła ostatnio poziom swoich usług. Co do opcji "ostrożnie" - faktycznie nie ma takiej. Wysyłałem 2 razy korzystając z nadania paczki na warunkach szczególnych palmtopy - sprzęt niesamowicie delikatny ze względu na ekran, na szczęście dotarły całe, ale teraz podejrzewam że wysyłałbym to kurierem - cena z ubezpieczeniem przesyłki jest niewiele niższa od ceny kuriera. Faktycznie "katowanie" przesyłek zaczyna się już na poczcie, u mnie na szczęście powstała nowa placówka na osiedlu, gdzie traktują je dobrze, chociaż kiedyś stwarzali problemy przy przesyłaniu poleconych - tłumacząc że muszę wysyłać paczką, bo polecone służą do wymiany korespondencji. Na szczęście doszło się dogadać, już nie protestują - skoro poleconymi nieraz dostaję nawet małe paczki kartonowe. Swoją drogą kolego kasprzyk, wydaje mi się że Twoje tekturowe opakowania nie są sztywne, stąd to rozbicie kubka. Musiałbyś stosować dwa opakowania - jedno tak przygotowane jak na zdjęciach, drugie większe, wyłożone gazetami a w nim to mniejsze... Trochę roboty, większe koszty - ale jak sytuacja się będzie nagminnie powtarzać to nie ma wyboru.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #16 2387254
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Z tym pakowaniem masz rację - w podwójnym kartonie na pewno będzie bezpieczniej, jednak uważam, że kubek musiał być "szczególnie" potraktowany, bo na prawdę nie jest łatwo go zbić bez opakowania - co dopiero w nim.

Ten kubek nie jest bardzo wartościowy, nie wyobrażam sobie jakby to był aparat cyforowy lub inna cenna rzecz, jednak po głowie chodzą mi chwilami takie myśli ;) - może po prostu wypadek przy pracy, komuś upadł, cokolwiek a może jakiś palan....tunio, który nie szanuje nic i nikogo po prostu zabawił się w demolkę - chciałoby się takiego dopaść i nakopać do dupyyy!!! -

uuuu, ale się wyżyłem!! :)

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usługi "Ostrożnie" oferowanej przez Pocztę Polską przy wysyłce paczek, zwłaszcza kubków sprzedawanych przez Allegro. Użytkownicy zauważyli, że mimo opłaty 3 zł za tę usługę, często nie otrzymują oficjalnej naklejki "Ostrożnie", a pracownicy poczty jedynie ręcznie dopisują ten napis na paczce. W cenniku Poczty Polskiej nie ma obecnie takiej usługi, a opcja "Ostrożnie" została wycofana. Zamiast tego istnieje możliwość nadania przesyłki na warunkach szczególnych, co wiąże się z wyższą opłatą i możliwością wymogu ostrożnego traktowania przesyłki. W praktyce jednak paczki są często traktowane nieostrożnie, co potwierdzają liczne przykłady uszkodzeń i nieprofesjonalnego pakowania. Dodatkowo pojawił się problem z różnym podejściem pracowników poczty do wielkości opakowań i naliczania dodatkowych opłat za koperty. Wskazane jest stosowanie podwójnych kartonów dla lepszej ochrony delikatnych przedmiotów. Dyskusja podkreśla brak jasnych regulacji i standardów w zakresie usługi "Ostrożnie" oraz niską jakość obsługi i traktowania przesyłek przez Pocztę Polską.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA