logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poczta Polska - Paczka 24 - Paczka48 - Oszustwo w nazwie Usługi !

max-bit 30 Lis 2019 07:23 95514 175
REKLAMA
  • #1 18310220
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Sprawa jest prosta ostrzegam wszystkich przed kupowaniem tą usługą PACZKA48 A i też PACZKA24
    Gdyż jest to jawne oszukiwanie korzystającego z tej usługi - czyli OSZUSTWO W NAZWIE.
    Oczywiście każdy pomyśli ze w przypadku PACZKA48 oznacza 48 godzin od nadania ?
    Nic bardziej mylnego !
    I tak PACZKA48 to D+3 DNI lub D+4 DNI gdzie D to dzień nadania (ale sobie zawsze wrzucają ze ten dłuższy termin) no bo jak nie jak tak ale mało tego jeśli przesyłka zostanie odebrana po g.15 (a zawsze jest odbierana po g.15) to siup kolejny dzień wiec w rzeczywistości mamy nie 48h ale 6 dni czyli 144h a jak trafimy na weekendzik to trzeba doliczyć z 2 dni czyli 8 dni TAK 8 dni.
    W przypadku Paczki24 odejmujemy jeden dzień (czyli do 7 dni)
    Łot ten poskomunistyczny moloszek tak nam funkcjonuje.
    Ostatnio to przećwiczyłem bo choć UNIKAM POCZTY POLSKIEJ jak ognia to trafiło się że była opcja tylko to badziwie i o ile Inposcik szybciutko (ostatnio mogę naprawdę pochwalić inpost raczej nie ma z nimi problemu) i dostarczają przesyłki w mniej niż 24 godziny od nadania nawet z drugiego krańca Polski to ten PostPRL-owski MOLOCH się nic ale ciągle cofa ....
    Gdyż 20 lat temu paczki prio dostarczali w 24h a dziś NIE w jedyne 5 dni SUKCES.
    Miejmy nadzieje ze w końcu ten bajzel zbankrutuje i nie będzie ludziom zawracał głowy i psuł nerwów.
  • REKLAMA
  • #2 18310225
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Nie mam takich złych doświadczeń. Paczkę 24 otrzymuję następnego dnia (roboczego oczywiście) po nadaniu A Paczkę 48 o jeden dzień później a nawet czasami następnego dnia po nadaniu czyli jak Paczkę 24. Tak jest w obie strony, chociaż obecnie wysyłam InPostem ze względu na cenę i przyjazd kuriera po paczkę. Nie zależy to więc o Poczty Polskiej jako całości tylko od ludzi tam pracujących. Ci najbardziej narzekający gdyby byli pracownikami to najbardziej by psuli wizerunek firmy.
  • #3 18310226
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7760
    Nie bardzo wiem w czym widzisz problem. Wiele razy korzystałem z usług PP S.A. i przesyłki z jednym wyjątkiem miałem zawsze na drugi dzień.
  • #4 18310230
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Jak wyżej często korzystam w PP i widzę poprawę w stosunku do lat poprzednich,
    Przesyłki są na różne adresy - domowy i firmowe więc różni ludzie mi to obsługują.
  • #5 18310234
    helazbyś
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Przesyłka nadana 22 listopada o godz 12 ,do dzisiaj nie ma jej we Wrocławiu

W dniu 2019-11-28 o 11:03, Poczta Polska S.A - Kontakt pisze:
    > Szanowny Panie,
    >
    > z informacji znajdujących się w systemie śledzenia wynika, że przesyłka o danym numerze została nadana i jest w transporcie, nie mamy dalszych informacji.
    >
    > W przypadku przesyłki nadanej w serwisie przesyłka firmowa polecona zamiejscowa mogą być wyświetlane informacje o dniu nadania i doręczenia przesyłek, bez drogi ich przemieszczania. Wyświetlane informacje w systemie monitorowania mają jedynie charakter poglądowy i brak wpisów w systemie śledzenia nie ma wpływu na realizację usługi.

> Przesyłka firmowa zamiejscowa jest realizowana w terminie doręczenia D + 4 gdzie:

> D - to dzień nadania przesyłki
    > 4 - to ilość dni na doręczenie przesyłki po dniu nadania.

> Wskazany termin nie jest gwarantowany, więc może ulec wydłużeniu

> Z poważaniem,

> Zespół Doradców Klienta
  • #6 18310247
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Nie jest tak źle.... Konkurencja wymusza terminowe dostarczanie przesyłek
    Ja nie miałem z tym problemu ale wiem że błędy ludzkie zdarzają się. Ostatnio wysyłałem przesyłkę PP - dotarła w drugi koniec Polski - wg trackingu po 14 godzinach
    Od czasu do czasu do mnie przywożone są przesyłki i to zarówno PP jak i innych firm - qrde-mol ja takiej przesyłki nie zamawiałem! Patrzę dokładnie na adres, niby się zgadza ulica, nr domu tylko miasto inne!
    Oczywiście nie odbieram i tyle ale ktoś czeka i klnie że przesyłka się opóźnia.
  • REKLAMA
  • #7 18310272
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    max-bit napisał:
    mało tego jeśli przesyłka zostanie odebrana po g.15

Poczta odbiera paczki ? !

Od kiedy ?

Liczy sie godzina nadania paczki na poczcie.

Ok 15 przyjezdza pocztowy po paczki i jadą na sortownie i jeszcze tego samego dnia ida w Polskę.

Ogólnie Poczta jest ok tylko mają od maja poroniony przepis ,że jesli paczka nie jest prostopadłościanem to moga być dodatkowe koszty.

Dodano po 2 [minuty]:

max-bit napisał:
    I tak PACZKA48 to D+3 DNI lub D+4 DNI

DPD też ma asekuracyjnie w regulaminie 48 godzin ( jeśli nie wykupisz innej opcji ) a w 99 % dochodzi na drugi dzień.
  • REKLAMA
  • #8 18310294
    max-bit
    Poziom 34  
    Chyba nikt tu nic nie łapie
    to po co w nazwie jest 24 lub 48 ???
    Oznaczało by to terminowość doręczenie raczej nikt nie pomyśli ze może 24 lub 48 DNI tylko godzin
    A to jest OSZUSTWO
    Stosowanie praktyk nie dozwolonych itd ...

Równie dobrze mogli by napisać nie widomo co ?
    I co ?
    Kiedyś było prosto priorytet i nie priorytet nikt nie miał wątpliwości.
  • #9 18310304
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7760
    max-bit napisał:
    po co w nazwie jest 24 lub 48 ???

W środę zamówiłem pewną rzecz, wybrałem Pocztex 48 spodziewając się przesyłki w piątek, ponieważ we czwartek miało mnie nie być. Jakież moje zdziwienie, jak wracam do domu ( w czwartek) a sąsiad idzie do mnie z paczką :-).
    max-bit napisał:
    A to jest OSZUSTWO
    Stosowanie praktyk nie dozwolonych itd ...

Zgłoś do UOKiK u.
  • #10 18310309
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    To proponuję porównać z innymi usługodawcami tego typu usług i szukać potem swojej paczki w sklepie Żabka na ulicy Zadupie. I powodzenia w znalezieniu. Bo kurierowi nie chciało się nawet zadzwonić.
    Nie używam opisanej usługi do wysyłki - ale znane mi formy wysylki listów i paczek nie budzą zastrzeżeń co do jakości i czasu (ale już rok temu bywało różnie...). W każdym razie teraz, przy zamówieniu, odruchowo wybieram tego komunistycznego molocha - po różnych przygodach z pozostałymi dostawcami ten jest najpewniejszy.
  • #11 18310313
    max-bit
    Poziom 34  
    To oni o tym ie wiedzą wiedzą ... tylko ze to Państwo moloch to sobie na wzajem nie będą fajdać.
  • #12 18310351
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    max-bit napisał:
    Kiedyś było prosto priorytet i nie priorytet nikt nie miał wątpliwości.

I piorytet jest do dzisiaj.

Na paczki z żółtą naklejką i listy.

Dodano po 2 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    szukać potem swojej paczki w sklepie Żabka na ulicy Zadupie

Jeśli zlecasz dostarczenie do punktu odbioru żabka to gdzie ma być paczka ?

Każda inna w przypadku nieobecności odbiorcy jest dostarczana do przynależnej do adresu placówki pocztowej.
  • #13 18310364
    Mateusz3322
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    Kupiłem na potralu aukcyjnym część do telefonu. Przesyłka pocztą polską list polecony ekonomiczny. Pisze że 3 dni licząc od dnia następnego po nadaniu przesyłki list będzie doręczony. Tak się nie stało. Listu nie ma do dziś ( 5 ) dzień.
  • #15 18310397
    cuuube
    Poziom 29  
    Ocena: 265
    Swego czasu notorycznie miewałem sytuację ,że paczki 24 docierały w 48h+ , a przesyłki w 48 docierały w 24h .
    W tym roku zgubili moja paczkę , w dobie pełnego monitoringu trasy przesyłki :lol:

W mojej gminie jest główna sortownia , ale to nie zmienia faktu ,że są tez miejscowości , które nie mają swoich placówek pocztowych bo nikt nie chce podjąć się współpracy z ta firmą na debilnych warunkach jakie proponują .

Listonosz zrezygnował jakieś półtora roku temu , a jego zastępca który pojwaił się na chwilę zostawiał awiza nawet gdy ktoś był w domu , a listy dochodziły z wielodniowym opóżnieniem i często do sąsiadów...

Pojawiły się żarty na FB , że listonosz przy kolejnej takiej akcji dostanie w zęby... a ten ktoś kto mu wpie...li będzie miał alibi , przecież nie było go w domu .

Obecnie do mojej wsi przyjeżdża raz w tygodniu listonosz oddelegowany na siłę z gminy. 15km od centrum Poznania takie cuda .

Ta firma powinna przestać istnieć
  • #16 18310409
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Wcale się nie dziwię ze nikt na takich rozległych rejnonach nie chce robić i macie jak macie.

CIekawe jakby PP nie było kto by listy roznosił? Myślicie że ktoś da lepsze warunki pracy niż ten moloch? Już to widzę. To zapraszam na listonosza popracować trochę właśnie na takich wsiach. ;)
  • REKLAMA
  • #17 18310455
    max-bit
    Poziom 34  
    Ja mieszkam w dużym miescie 1 mln ... i co ?:

Nadanie 2019-11-26 15:57 UP Białystok 26
    Wysłanie przesyłki 2019-11-26 16:06 UP Białystok 26
    Wysłano powiadomienie sms 2019-11-26 16:15 Centralna Baza Danych ZST
    Nadejście 2019-11-26 19:12 Terminal Przeładunkowy
    Wysłanie przesyłki 2019-11-26 22:15 Terminal Przeładunkowy
    Nadejście 2019-11-27 08:06 Terminal Przeładunkowy
    Wysłanie przesyłki 2019-11-28 03:59 Terminal Przeładunkowy
    Nadejście 2019-11-28 05:14 Terminal Przeładunkowy

3 Przeładunki i utknęła ....
  • #18 18310486
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie drodzy koledzy i koleżanki, jest przesyłka na mój adres, kurierem, kurier nawet nie raczył zadzwonić ani do drzwi ani na telefon, tylko w skrzynce awizo że jest do odebrania w Żabce, a w Żabce odsylali od jednej do drugiej i paczka przepada. Pisanie przy zamówieniu że w takich i takich godzinach jestem niedostępny (sprzedawcy sami proponują taka rubrykę) można o kant tyłka rozbić. Dobrze ze opłatę za pobraniem wybieram. Kilka podobnych jaj z kurierami (nie będę wymieniał firm) i wróciłem do Poczty Polskiej. Nie ma paczki to idę do wskazanej placówki o dogodnych dla mnie godzinach i odbieram.
  • #19 18310512
    Mateusz3322
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    List polecony-status (Przesyłka w transporcie) juz piaty dziem. Sprzedawca ma podkładke że towar wysłał. Poczta nic nie wie gdzie moja przesyłka. Do oddziału poczty skąd nadano przesyłkę nie można się dodzwonić...
  • #20 18310562
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Witam

Ja również nie mam żadnych problemów z Pocztą (nigdy nie korzystałem z usług firm kurierskich). Wysłałem wiele przesyłek, a odbiorcy są zadowoleni z szybkości wysyłki.
  • #21 18310675
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    cuuube napisał:

Obecnie do mojej wsi przyjeżdża raz w tygodniu listonosz oddelegowany na siłę z gminy. 15km od centrum Poznania takie cuda .

Tu się nie zgodzę.
    To nie firma jest zła, tylko jej zarządzanie.
    Jeżeli przyjrzysz się realiom pracy pracowników pocztowych, to zauważysz, że są oni przepracowani, źle opłacani, a regulacje firmowe dosłownie zmuszają ich do zajmowania się wieloma obowiązkami z poza zakresu ich stanowiska.

Efekt jest taki, że niemal normą jest sytuacja, że listonosz nie tylko jest często nowy w rejonie - duża rotacja pracowników. Często ma więcej niż jeden region - braki pracowników. Nie ma z tego tytułu dodatkowego wynagrodzenia - bardzo niskie pensje za dość trudną pracę. Zmuszany jest do rozwożenia innych produktów niż przesyłki pocztowe - jest przeciążony i przepracowany.

Efekt jest taki, że dyrekcja Poczty Polskiej, przyzwyczajona do pozycji monopolisty, nie bardzo się odnajdująca na wolnym rynku i nie orientująca się za bardzo w nowoczesnych technologiach, dosłownie wyzyskuje pracowników, zaniża standardy jakości, dla ilości i zmniejszenia kosztów. A cierpią na tym nie tylko pracownicy, ale i klienci zmuszeni do korzystania z usług tej instytucji przez zapisy ustawowe zapewniające monopol w niektórych regionach działalności pocztowej.

Ta firma powinna zostać już dawno zrestrukturyzowana.
    Tymczasem mentalnie jej zarządzający tkwią w epoce PRL-u.

Natomiast firmy prywatne nie tylko znajdują coraz więcej sposobów na obejście praktyk monopolistycznych (kto nie pamięta blaszek przy fakturach i rachunkach...), ale wprowadzają często nowe produkty i podnoszą standardy.

Jednak ten problem nie dotyczy tylko Poczty Polskiej, ale jest widoczny w innych podmiotach i spółkach pod kontrolą władz, a czyli kierowanych przez osoby z nadania politycznego lub ich znajomych - często o zerowej wiedzy o branży, za to z dużą władzą decyzyjną.
  • #22 18310903
    cuuube
    Poziom 29  
    Ocena: 265
    Madrik napisał:
    Ta firma powinna zostać już dawno zrestrukturyzowana.

to absolutnie minimum , ale że
    Madrik napisał:
    mentalnie jej zarządzający tkwią w epoce PRL-u.

to podtrzymuję
    cuuube napisał:
  • #23 18310915
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 596
    max-bit napisał:

Kolego, miasto i wielkość mają drugorzędne znaczenie, niestety, bo paczka z Poznania do Warszawy czasem idzie 22 godziny z doręczeniem a czasem się zdarzy że do tej samej Warszawy idzie 7 dni jak źle się trafi. Kolejna sprawa to Paczka 48 i Paczka 24 to nazwy usług a nie deklarowane czasy doręczenia, jak przeczytasz regulamin to tam masz podane co i jak i terminy.
    Każdy z nas ma inne doświadczenia, ja od pół roku korzystam z Paczki 48 średnio 20 przesyłek w miesiącu i jedna może dwie są dostarczone po 48 godzinach reszta jest na drugi dzień u odbiorcy. Inpost i paczkomaty działają jak im wyjdzie, mój rekord w dostarczeniu paczki przez paczkomat do klienta to 10 godzin (tak się ładnie wszystko ułożyło).

Ale miałem też raz też problem z pocztą gdzie zapłacono za wysyłkę prawie 100 bo paczka miała gwarantowany, podkreślam gwarantowany czas doręczenia 24h (kupiłem czujki do alarmu dla klienta i miałem na drugi dzień umówiony montaż), tak została wykupiona, wszytko ustawione i poumawiane, i co ??? I nic, nikogo to nie obchodziło, doszła po 4 dniach... Oczywiście mogłem pisać reklamacje itd, ale kto ma czas i nerwy na użeranie się z nimi... Od tamtej pory nie ma co się spinać. Wysyłasz, można śledzić i w końcu dojdzie. Przepłacać nie ma co bo usługi na poczcie działają jak działają. Jak nie to pozostają uznane firmy przewozowe jak UPS i jej podobne gdzie z reguły jest zawsze na drugi dzień doręczenie, ale i cena jest adekwatna. I tyle w temacie.
  • #24 18310995
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    Do mnie paczki 24 i 48 docierają w terminie, a do tego 48 przeważnie dociera już w następnym dniu.
  • #25 18311270
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    A tak przy okazji.
    Jak transportowane są np. listy polecone? Ciekawi mnie rozgraniczenie listów "priorytet", od "nie priorytet". Czy czasami nie jest tak, że te listy jadą sobie w jednym worku, tylko jedne drożej? Bo chyba organizowanie jakiś dwóch kanałów do dostarczania przesyłek- jednego wolniejszego i drugiego szybszego, byłoby całkowicie nieopłacalne. Jak to jest zrobione w praktyce?
  • #26 18311297
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Skoro priorytet jest tylko o 10 gr droższy , to niby dlaczego miałby byc traktowany inaczej ? Ściema i tyle. :D
    Z rok temu różnica była ok.10 gr. teraz faktycznie jest 70 gr. Sorry za błąd.
  • #27 18311300
    karolark
    Poziom 42  
    brofran napisał:
    Skoro priorytet jest tylko o 10 gr droższy , to niby dlaczego miałby byc traktowany inaczej ? Ściema i tyle. :D

70gr :D
  • #28 18311303
    max-bit
    Poziom 34  
    adversus napisał:
    max-bit napisał:

Kolego, miasto i wielkość mają drugorzędne znaczenie, niestety, bo paczka z Poznania do Warszawy czasem idzie 22 godziny z doręczeniem a czasem się zdarzy że do tej samej Warszawy idzie 7 dni jak źle się trafi. Kolejna sprawa to Paczka 48 i Paczka 24 to nazwy usług a nie deklarowane czasy doręczenia, jak przeczytasz regulamin to tam masz podane co i jak i terminy.
    Każdy z nas ma inne doświadczenia, ja od pół roku korzystam z Paczki 48 średnio 20 przesyłek w miesiącu i jedna może dwie są dostarczone po 48 godzinach reszta jest na drugi dzień u odbiorcy. Inpost i paczkomaty działają jak im wyjdzie, mój rekord w dostarczeniu paczki przez paczkomat do klienta to 10 godzin (tak się ładnie wszystko ułożyło).

Ale miałem też raz też problem z pocztą gdzie zapłacono za wysyłkę prawie 100 bo paczka miała gwarantowany, podkreślam gwarantowany czas doręczenia 24h (kupiłem czujki do alarmu dla klienta i miałem na drugi dzień umówiony montaż), tak została wykupiona, wszytko ustawione i poumawiane, i co ??? I nic, nikogo to nie obchodziło, doszła po 4 dniach... Oczywiście mogłem pisać reklamacje itd, ale kto ma czas i nerwy na użeranie się z nimi... Od tamtej pory nie ma co się spinać. Wysyłasz, można śledzić i w końcu dojdzie. Przepłacać nie ma co bo usługi na poczcie działają jak działają. Jak nie to pozostają uznane firmy przewozowe jak UPS i jej podobne gdzie z reguły jest zawsze na drugi dzień doręczenie, ale i cena jest adekwatna. I tyle w temacie.

TO CO Kolego mogli by wg ciebie też nazwać PACZKA JUTRO U CIEBIE i też dostarczają po roku i wg ciebie jest OK ? Bo przecie jest regulamin.

Ktoś jeszcze głupio chce bronić PP?
  • #29 18311310
    karolark
    Poziom 42  
    max-bit napisał:
    adversus napisał:
    max-bit napisał:

TO CO Kolego mogli by wg ciebie też nazwać PACZKA JUTRO U CIEBIE i też dostarczają po roku i wg ciebie jest OK ? Bo przecie jest regulamin.

Kolego to jest reklama - jak wypijesz Red bula i nie polecisz to do kogo masz pretensje?
  • #30 18311453
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 596
    max-bit napisał:

A czy kiedykolwiek przeczytałeś regulamin właśnie dotyczący danej usługi ??? Bo może byś się tam nie zżymał :)

Nie bronie Poczty, bo też kilka razy się zawiodłem jak pisałem i to srogo, widać że nie czytasz postów...
    Ale to jak kopanie się z koniem, sorrry... Masz czas, to składaj reklamacje, wyłuszczaj im swoje racje, ale tylko dla swojej satysfakcji chyba, bo kogo to obchodzi ????
    Nauczyłem się nie przejmować pierdołami i dlatego jak działa PP, jak opisuje swoje usługi mało mnie obchodzi.
    Zresztą myślę że większość użytkowników z tego forum też to ani parzy ani ziębi :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usług Poczty Polskiej, szczególnie Paczki 24 i Paczki 48, które są postrzegane jako wprowadzające w błąd ze względu na długie czasy dostawy. Użytkownicy skarżą się, że przesyłki często docierają znacznie później niż sugerowane 24 lub 48 godzin, co prowadzi do frustracji i oskarżeń o oszustwo w nazwie usługi. Wiele osób podkreśla, że rzeczywisty czas dostawy wynosi od 3 do 8 dni, a w przypadku przesyłek nadawanych po godzinie 15, czas ten wydłuża się o dodatkowy dzień. Niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z Poczta Polską, wskazując na poprawę w ostatnich latach, jednak wiele osób podkreśla, że problemy z dostawą są powszechne. Wskazano również na problemy z awizowaniem przesyłek oraz długie kolejki w placówkach pocztowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA