logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne użytkowanie lampy plazmowej: dotykanie, czas pracy, ryzyko

ratik2 02 Lut 2006 08:51 1242 5
REKLAMA
  • #1 2248228
    ratik2
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Już kiedyś robiłem taką lampę i mi nie działałała przez elektronikę ale teraz wytrawie płytkę tak jak trzeba. Mam pytanie w związku z ta lampą: Czy podczas pracy można dotykać żarówki nie ryzykując porażenia? Jak długo lampa może pracować i co może być nastęspstwem zbyt długiego działania?
  • REKLAMA
  • #2 2248253
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Czy podczas pracy można dotykać żarówki nie ryzykując porażenia?

Można dotykać, ale wszystko z umiarem :)
    Jeżeli dotykasz, prąd zamyka się przez Twoje ciało (stanowisz masę układu :) ). Człowiek odczuwa przepływ prądu o troszeczkę większym natężeniu, więc jedyne co poczujesz to lekkie mrowienie :)

Nie należy jednak dotykać oprawki żarówki, ani niczego w pobliżu uzwojenia WN trafo (łącznie z kablami) gdyż może być to nieprzyjemne.

Generalnie natężenie prądu generowane przez układ lampy jest na tyle małe że nie powinno zrobić krzywdy przy ostrożnym obchodzeniu się. Oczywiście należy uważać na starsze osoby, ludzi z rozrusznikami serca itp.

Cytat:

Jak długo lampa może pracować i co może być nastęspstwem zbyt długiego działania?

W układzie są dwa "słabe punkty" które determinują czas działania:
    -tranzystor kluczujący
    -zasilacz
    Lampa może działać nawet ciągle - zależy jakie zastosujesz elementy.
    Podejrzewam że będziesz wzorował się na kicie z AVT. Jest tam tranzystor MOS IRF840 (z tego co pamiętam). PRacuje on jako klucz. Jeżeli masz nieoptymalnie ustawioną częstotliwość lub wsp. wypełnienia impulsów - tranzystor będzie się mocniej grzał.
    Tranzystor wytrzymuje powiedzmy 115*C. Jeżeli dasz porządny radiator i (w razie potrzeb) dołączysz do tego wymuszone chłodzenie (założysz wentylator) jeden problem się rozwiąże.

Drugi to zasilacz:
    Jeżeli dasz odpowiednio mocny transformator (u mnie był 80W - po kilku-kilkunastu minutach się przegrzewał) i prostownik (diody lub mostek najlepiej przykręcone do radiatora) napewno będzie mogła pracować dłużej.
  • REKLAMA
  • #3 2248278
    ratik2
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Mój transformator ma 20W toroid, czy taki będzie dobry? Jaki do niego dokupić mostek?
  • REKLAMA
  • #4 2253524
    dwiepietruszki
    Poziom 2  
    Witam, moją lampę zbudowałem o schemat z "Elektroniki praktycznej" trochę ją odchudziłem, tranzystor sterujący to buz11 (grzeje się), trafo zasilające ma ok 30V i jakieś 6A, jako mostek to możesz zastosować obojętnie jakie diody (prostownicze) ale lepiej żeby były metalowe i przykręcone do kawałka radiatora bo ustrojstwo się trochę grzeje ;)
  • REKLAMA
  • #5 2253604
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    Zbudowałem lampę plazmową
    dane techniczne:
    transformator zasilający 60W 12V
    mostek prostowniczy 8A
    Stabilizator napięcia uA7812
    Tranzystor IRF840 bodajże...
    generator zbudowany na NE555 częstotliwość 16520Hz
    Trafo WN z starego telewizora
    Zwykła żarówka
    Tranzystor IRF musi mieć bardzo dobre chłodzenie aby układ działał dłużej, np.CPU Fan :D
    A jeśli chodzi o te "kopanie" żarówki to mi się nic niestało...choć musisz zachować bezpieczeństwo...łuk eletryczny charakteryzuje się tym że ma dużą temperaturę, wiec dłuższe trzymanie żarówki może podsmażyć ci troszke paluszek którym dotykasz żarówke...
    ale pamietaj "elektryka prąd nietyka" pozdrawiam :D

Dodano po 4 [minuty]:

Zobacz też mój inny post:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic441895.html
    to jest schemat innej lampy plazmowej...
  • #6 2498309
    Alien 125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zbudowałem lampę na IRF840 zasilaną zasilaczem od pc i działa bez większych problemów jednak przy dłuższej "zabawie" tr się strasznie grzeje mimo radiatora.
REKLAMA