logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samodzielne wykonanie moddingu obudowy komputera PC

wrzech 06 Lut 2006 01:21 1950 15
  • #1 2265813
    wrzech
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Chcialem w koncu pochwalic sie tym co zrobilem :)
    Robilem dwa moddingi, pierszy z nich to bylo malowanie lakierem czarnym metalikiem, katody, plexa i to wszystko. Pozniej w mojej zacnej glowce narodzil sie plan zrobienia obudowy z drewna :). Pierwsze co musialem zrobic to wydluzyc ja. Udalo mi sie to, obudowa dluzsza o 20 cm. Reszta to byla demolka wszystkiego co bylo w srodku (blachy, nity itp). Zostaly tylko mocowania niezbednych urzadzen. Budowe zaczalem w maju, skonczylem jakos w srodku listopada. Pewnie i tak jeszcze kiedys cos do niej dodam albo zmienie.
    Jakby nie bylo zajelo mi to bardzo duzo czasu, wiele kur*w sie przy tym posypalo (jak przypadkowo przewiercilem panele w pokoju, jak pomalowalem zamaist obudowy to swoje spodnie, albo jak od pylu z drewna mialem wojne ze swoja mum :) ) Nie mniej jednak warto bylo. Koszt to jakies 150 - 200 zl. Dokladnie nie pamietam (szyby i dwie plyty sklejkowe mialem swoje wiec bylo taniej).
    Teraz sie smieje ze na obudowe z drewna (ktora na zamowienie kosztuje od 600 zl wzwyz) moga sobie pozwolic, prezydenci, adwokaci, gangsterzy :D i JA:D

Wszystkie wentylatory chodza na 7V z wyjatkiem dwoch odkurzaczy w zasilaczu chieftec 1136H. Zasilacz uratowal mi kopa pare razu (raz bylo wielkie bum jak podlaczylem wtyczke do plyty glownej nie odcinajac zasilania w zasilaczu, jedna wielka iskra, bum i wszystko lezy. Serce w gardle, rozpacz, a wystarczyo zresetowac zasilacz off/on i wsio w porzadku:), jest naprawde bardzo dobry, ale glosny co zmienie jesli gwarancja sie skonczy. Cale to chlodzeniezapewnia mi temperature dyskow (idle/stress) 27/40, cpu 48/58, gpu 60/70 i mostek na plycie 33 stopnie. Jesli by wlaczyc wszystko na 12V to wszystkie temperatury spadaja o jakies 10-20 stopni. Wszystkie wentylatory (nawet ten na samej gorze) wdmuchuja powietrze z zewnatrz. Dlaczego? Ano dlatego ze podczas gdy testowalem zamiane wyciagu/wciagu gornych wentyli to sie okazalo ze bardziej wydajne jest wdmuchiwanie powietrza a obieg zapewnie szybki wentylator dolny w zasilaczu ktory wyciaga powietrze zaraz nad procesorem (zasilacz ma 2 wentyle wydmuchujace).

A to co w sorkdu jest nastepujace:
    My comp: [AMB AthlonXP 2600+ <arctic cooling copper silent 2 tc z wycietym termistorem>][MB:Asus A7V600x][1024MB Kingston PC3200][MSI NX6600 VTD256 <mb>][HDD: 80GB WD Caviar 8mb cashe, 60GB IBM][SB Live 5.1][Chieftec 1136H]

Jak wam sie podoba? :)
    Załączniki:
    • 4_.jpg (430.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3_.jpg (422.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2_.jpg (295.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1_.jpg (440.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2266215
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Obejrzelibyśmy, gdyby nie te punktu prowizji.
  • #3 2266636
    wrzech
    Poziom 12  
    Fakt, zmienione :)
  • #4 2267314
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    no no...słowa uznania dla Ciebie :). Naprawde moim zdaniem kawał dobrej roboty ;) bardzomi się podoba :) Gratuluje :)
  • #5 2267784
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Bardzo ładne, wygląd praktycznie fabryczny. To się chwali!
  • #6 2268005
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Bardzo ładna buda!!:D
    Każdy chciałby mieć taką obudowę:D
    Wykonanie jak fabryczne.
  • #7 2268344
    arus_m
    Poziom 13  
    zeje***** generalnie wszytko mi sie podoba ale zawsze jest jakies ale...
    czy te uchwyty do podnoszenia są potrzebne. moze ta boczna scianka zamiast posnoszona to wysuwana na jakis szynach do tylu bo widze za masz tam duzo msc za kompem? i jeszcze te nity fajnie wygladają tylko nie za duzo ich? zamiast takich kilku okienek moze byc jedno duze i w nim wentylator.to tylko sugestie! a poco wydluzales obudowe
  • #8 2270185
    wrzech
    Poziom 12  
    Elementy wykonczeniowe typu uchwyty to juz kwestia gustu :) Co do bocznych paneli to byly 4 koncepcje (w tym wysuwane, na podnosnikach pneumatycznych, otwieranie boczne jak szafa:) i na zawiasach od gory). Wybralem zawiasy bo sa najbardziej praktyczne :).
    Z nitami faktycznie troche przesadzilem ale ot dlatego ze nie wyliczylem rozmiarow okien i nie mialem stosunku srub do dlugosci krawedzi. Dlatego tak wyszlo.
    3 okna sa dlatego ze nie mialem przyrzadow do wycinania otworow w szybie. Kazda szyby w kazdym oknie jest niezalezna, innego rozwiazanie nie widzialem, zeby umiescic wentylator ktorego os obrotu przecina karte graficzna. Staralem sie po prostu niczego nie robic przypadkowo.
    Tak kiedys wygladala obudowa:
    http://www.opticom.ru/img_cat/case/cg/atx-6013_2.jpg
    Musialem wydluzyc bo dluzsze cdromy nie miescily sie na dwoch dolnych mocowaniach 5,25 cala, wystawaly poniewaz plyta glowna blokowala. A teraz jest wiecej miejsca, wiecej mozliwosci planowania wszystkich kabli wewnatrz.

Dzieki za opinie :) Duza satysfakcje mam z takich opini :)
  • #10 2270490
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Generalnie pomyślane rozwiązanie, dla mnie trochę za dużo śrubek i wkrętów , ładniej wyglądało by to wszystko lakierowane jakimś błyszczącym lakierem.
    Ala z drugiej strony wiem ile musiałeś w to wykonanie pracy włożyć, no i mama nad głową :)
    na 10/ 8 daje
  • #11 2271409
    wrzech
    Poziom 12  
    Przyciski z boku sa do sterowania oswietleniem, 1 zostal na sterownai ewiatrakami 7/12 V ale jakos nie mam kiedy sie zabrac za to :)

Lakieru specjalnie nie dawalem, wszystko jest pokryte drewnochronem.
  • #12 2275287
    stoziu16
    Poziom 14  
    komputer super ja najpierw ulepsze swoj sprzet a pozniej zabiore sie tez za skladanie obudowy
  • #13 2275630
    wrzech
    Poziom 12  
    pozostaje ci zyczyc cierlpiwosci :) bedzie baaardzo potrzebna
  • #14 2276114
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Witaj. Projekt ciekawy, wyszlo przyzwoicie. Swiatelka rzecz gustu - obudowa PRO :)

PS. Mam identyczny wentylator z radiatorem na procek. Nie wiem, czy zauwazyles, ze powierzchnia miedziana stykajaca sie z procesorem przypomina plyte winylowa? Przynajmniej u mnie tak bylo. Na dodatek srodek podstawy radiatora byl jakby zaglebiony do srodka. To wszystko sprawialo, ze radiator nie stykal sie, tak jak powinien z procesorem i temperatury byly za wysokie, jak na taki klocek chlodzacy. Kupilem wodne papiery scierne - bardzo drobne. Zaczalem od 1200, skonczylem chyba na 2200 czy wyzej. Operacja szlifowania trwala prawie 4 godziny, ale bylo warto. Powierzchnia miedzi jest niemal lustrzana. Temperatury procesora spadly po jakies 8-12 stopni. Przy bartonie 2500+@2.2ghz jest w idle ok 33stopnie, w stresie dochodzi do 45 stopni. Przy jakichs 21-22 stopniach w domu.
    Pozdrawiam
  • #15 2276527
    wrzech
    Poziom 12  
    2 lata temu uwalilem procka, przy sciaganiu i zakladaniu radiatora. Przy zakupie nowego procesora zazyczylem sobie zeby na miejscu zalozyli mi radiator. Od tamtej pory nie sciagalem radiatora; mam przeczucie ze znowu ukruszylbym kawalek rdzenia i po ptokach :) Mozliwe ze mam podobnie ale poki plyta glowna nie musi uzywac overheated to nie ruszam tego :)
  • #16 2279287
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    spoko, ale faktycznie to musiało być czasochłonne. gratulacje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy samodzielnego moddingu obudowy komputera PC, w którym autor wykonał dwa projekty: pierwszy obejmował malowanie lakierem czarnym metalikiem, katody i plexi, a drugi to całkowita przebudowa obudowy na drewnianą, wydłużoną o 20 cm. W trakcie prac usunięto większość oryginalnych elementów metalowych, pozostawiając jedynie mocowania niezbędnych urządzeń. Autor zastosował zawiasy do bocznych paneli, co uznał za najbardziej praktyczne rozwiązanie spośród kilku koncepcji (w tym wysuwane i pneumatyczne podnośniki). W obudowie umieszczono trzy niezależne okna z plexi, co wynikało z braku narzędzi do wycinania dużych otworów oraz konieczności umieszczenia wentylatora w miejscu przecinającym kartę graficzną. Przyciski na bocznym panelu służą do sterowania oświetleniem i wentylatorami (7/12 V). Powierzchnia drewniana została zabezpieczona preparatem Drewnochron, bez dodatkowego lakierowania. Koszt materiałów wyniósł około 150-200 zł, a prace trwały od maja do listopada, wiążąc się z wieloma trudnościami i koniecznością precyzyjnego planowania. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zmniejszenia liczby nitów i śrub oraz alternatywnych rozwiązań paneli bocznych. Jeden z uczestników podzielił się doświadczeniem z szlifowaniem miedzianej podstawy radiatora procesora dla poprawy chłodzenia, co obniżyło temperatury CPU o 8-12 stopni Celsjusza. Autor przyznał, że po uszkodzeniu procesora podczas demontażu radiatora, obecnie unika jego zdejmowania. Ogólnie projekt został oceniony jako estetyczny, praktyczny i wykonany na wysokim poziomie, z fabrycznym wyglądem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA