logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z softwarową regulacją obrotów wentylatora

Elvis25 09 Lut 2006 22:20 1518 6
  • #1 2282603
    Elvis25
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Posiadam płytę Gigabyte 8IPE1000 z Prescottem 2,53@3,6. Cooler to Pentagram AlCu 100. Po zainstalowaniu SpeedFana nie mogę regulowa obrotów wentyaltora jak również temperatura procesora wskazywana jest nieprawidłowo. Idle to 75 a po 2-3 godzinkach w NFS MW 77 stopni.
    Szukałem na forum postów opodobnej tematyce ale rozwiązania swojego problemu nie znalazłem. BIOS pokazuje 42 stopnie na procku po starcie systemu.

Z góry dzięki za pomoc.
  • #2 2283847
    polonus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Spróbuj czy po wyłączeniu w BIOSie opcji SmartFan też tak będzie.
  • #3 2285041
    Elvis25
    Poziom 13  
    Z tego co zobaczyłem w BIOSie i w instrukcji od płyty głównej to mój model nie posiada SmartFan tak jak i dual biosu. Mój model 8IPE1000 jest podstawowym modelem tej serii, dopiero modele z oznaczeniami 8IPE1000-G i Pro mają te opcje ;(
  • #4 2285722
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A sad wiesz, ze plyta moze wiatrakami sterowac? Nie moze i tyle. Ew jak moze to firmowym softem. Speedfana nie napisaly wrozki, ktore znaja konfiguracje wszystkich plyt na swiecie. Stad tez moga byc dziwne temperatury.
  • #5 2287529
    Elvis25
    Poziom 13  
    OK. Byc może masz rację i tak jest.
    Jeśli w SpeedFanie ustawię czujnik temp. procesora jako termistor to pokazuje mi temp. 75-76 stopni, jeśli ustawię jako diodę to temp. wynosi 32-33 stopnie. Szybki restart kompa i wchodzę do biosu i temperatura wynosi 43-45 stopni.
    Więc która temperatura jest prawidłowa?
  • #6 2288020
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Więc która temperatura jest prawidłowa?

Ta w Biosie jest najbardziej zbliżona do rzeczywistej - bo producent płyty najlepiej wie gdzie jest czujnik. Jednak nie zawsze ta temperatura jest mierzona dokładnie.
    Obserwując odczyty z czujnika można stwierdzić - temperatura wzrosła lub zmalała.

Myślałeś nad hardwaerową regulacją prędkości?
  • #7 2291303
    Elvis25
    Poziom 13  
    Myślałem i mam w pentagramie regulator prędkości obrotów ustawiony na minimum (około 1500obrotów) do tego nawiew na procesor i grafikę w postaci 2 wentylatorów 80mm. Tymi "steruję" z przełączniów z przodu obudowy (OFF, 12V, 7V).
    Obecnie trwają pac na projektem obudowy drewnianej z ramą aluminiową nastawionej na ciszę i dobre chłodzenie. Tam pomyślę o panelu sterowania wraz z wyświetlaczem temperatur poszczególnych elementów komp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty Gigabyte 8IPE1000 z procesorem Prescott 2,53 GHz podkręconym do 3,6 GHz oraz chłodzeniem Pentagram AlCu 100 zgłasza problem z regulacją obrotów wentylatora za pomocą programu SpeedFan oraz nieprawidłowym wskazywaniem temperatury procesora. W BIOS-ie temperatura wynosi około 42-45°C, natomiast SpeedFan pokazuje wartości od 32°C do 77°C w zależności od ustawień czujnika (termistor lub dioda). Płyta nie posiada funkcji SmartFan ani dual BIOS, co ogranicza możliwość programowej kontroli wentylatorów. Zalecane jest opieranie się na odczytach BIOS-u jako najbardziej wiarygodnych. W dyskusji zasugerowano rozważenie hardware’owej regulacji prędkości wentylatorów, co autor potwierdził, posiadając fizyczny regulator prędkości w chłodzeniu Pentagram oraz manualne przełączniki napięcia na obudowie. Planowana jest także budowa nowej obudowy z panelem sterowania i wyświetlaczem temperatur dla lepszego zarządzania chłodzeniem i hałasem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA