logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk 120GB na partycje i jakie ustawić ich wielkości?

jacobs242 10 Lut 2006 18:22 4522 10
REKLAMA
  • #1 2285839
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    120gb i jakiej wielkości te partycje mają być
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2285874
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jeżeli będziesz chciał mieć pliki w systemie fat32 to lepiej aby nie były większe niż 40 GB (czasami się dzieją problemy kiedy są większe)
    W przypadku NTFS to nie ma znaczenia
  • REKLAMA
  • #5 2285909
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Możnaby też zrobić jedną partycję ~2GB i sformatować ją FAT-em 16. Później ustawić ścieżki wszystkich tempów (przeglądarka, windows etc) na tą właśnie partycje.
    Szybsza praca (system FAT16 jest nieco szybszy) i przede wszystkim mniejsza defragmentacja plików na partycji systemowej (a więc też szybsza praca).
  • #6 2285918
    jozko
    Poziom 14  
    proponowalbym 20 gb na podstawowa i reszte po polowie
  • #7 2285923
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6540
    Widzę, że tu dziwne propozycje padają to dam coś bardziej szczegułowego:
    C: SYSTEM 10GB
    D: APLIKACJE i GRY 60GB
    E: DOKUMENTY 42GB

ew.
    C: SYSTEM i APLIKACJE 40GB
    D: GRY: 40 GB
    E: DOKUMENTY 32GB

...bo jak wszystkie dzieci wiedzą dysk 120GB ma pojemność ~112GB.

Oczywiście partycje dwie: podstawowa (C: ) i rozszerzona a w niej dwa dyski logiczne (D: i E: ).
  • #8 2285987
    jacobs242
    Poziom 18  
    windows chyba nie daje możliwości robienia partycji logicznej, przynajmniej nie przy instalacji. Dysk jest na sata i mam mały problem, przy iinstalacji systemu trzeba wybrać chyba F6 i podać stery z dyskietki, problem jest w tym że ja nie mam flopa. Co mam zrobić??
  • REKLAMA
  • #9 2286016
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm Ja mam tak:
    10GB System
    9XGB Dane (filmy, mp3, obrazy, gry)
    10GB Dokumenty, poczta, wlasne pliki)

1. Nie warto robic oddzielnych partycji na filmy, mp3 itp. Niepotrzebne szatkowanie dysku, dlugie przenoeszenie danych. Foldery od tego wymyslono.
    2. Partycja na system i potrzebne programy - jak ktos ma duzo to moze zwiekszyc. Zgrac Ghostem po instalacji systemu.
    3. Zmiana sciezek "Moje Dokumenty", sciezek poczty, ulubionych, zakladek itp na ta partycje. Latwo zbackupowac w calosci, i oddzielone od partycji systemowej ktora lubi padac.
    4. Mozna zrobic ewdodatkowa mala partycje ok 5GB jezeli ktos bawi sie w inne systemy operacyjne.
  • #10 2286062
    yoman82
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    po ostatnim poście widzę że instalujesz windows XP...to istotne bo przy wcześniejszych (98,Me itp)podział na partycje ma się tak że lepiej nie przekraczać wielkości ~ 20GB i wtedy do podziału trzeba użyć DOSowego programiku FDISK on daje możliwości podziału na partycje i dyski logiczne....przy windowsie XP takiej możliwości nie ma ale nie jest ona potrzebna bo przy instalacji mamy możliwość podziału dysku na partycje (ile i jakiej wielkości nam pasuje). Jeśli natomiast dysk był już kiedyś podzielony i podział ten Ci nie odpowiada to trzeba najpierw usunąć wszystkie istniejące partycje. UWAGA wszystkie dane w tym przypadku zostaną usunięte z dysku.Ja także mam dysk SATA 120GB i mam dwie partycje ale tylko dlatego że nie potrzebuję więcej. Podsumowując w przypadku WINDOWSA XP można zastosować nawet tylko jedną ale lepiej jest podzielić przynajmniej na 2 (przydaje się jeśli trzeba zrobić format a ma się trochę danych do uratowania). A brak napędu FDD to faktycznie problem...wiem że idzie użyć PENDrive do tego ale niestety nie wiem jak bo nigdy nie potrzebowałem tego rozwiązania.
  • #11 2286177
    jacobs242
    Poziom 18  
    z tym pen drivem by było dobre, znalazłem starego flopa jakiś rozebrany, ale spróbuje go poskładać :] jeszcze podłączenie taśmy to loteria bo nigdy nie wiadomo gdzie ma być przeplot :]. Dysk podłączyłem zrobie partycje z windowsa, chyba zrobie dwa po 50 i reszte na system :]
    EDIT: Chciałem zrobić partycje z zarządzania kompem ale tam są zaciemione, dysk nówka jak podziele z instalatora win 200 to wszystkie będą podstawowe

Podsumowanie tematu

✨ Dysk 120GB można podzielić na partycje według indywidualnych potrzeb, jednak zaleca się utworzenie więcej niż jednej partycji dla lepszej organizacji danych i łatwiejszego zarządzania. Przy systemie plików FAT32 partycje nie powinny przekraczać 40GB ze względu na potencjalne problemy, natomiast NTFS nie ma takich ograniczeń. Proponowane podziały to np. 10GB na partycję systemową (C:), 50-60GB na dane multimedialne (D:), oraz pozostała przestrzeń na dokumenty (E:). Można też rozważyć małą partycję FAT16 (~2GB) na pliki tymczasowe dla poprawy wydajności systemu. Windows XP umożliwia tworzenie partycji podczas instalacji, ale brak napędu dyskietek (FDD) może utrudnić instalację sterowników SATA wymagających podania z dyskietki (F6). W takim przypadku można spróbować użyć pendrive’a lub zrekonstruować stary napęd dyskietek. Partycje logiczne można tworzyć w partycji rozszerzonej, jednak instalator Windows XP tworzy partycje podstawowe. Zaleca się podział na co najmniej dwie partycje, aby ułatwić backup i reinstalację systemu bez utraty danych. Nie jest konieczne tworzenie osobnych partycji na filmy, muzykę czy gry, gdyż foldery w systemie plików wystarczą do organizacji danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA