Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik częstotliwości na PIC16F84

władziowek 31 Dec 2004 15:35 58081 34
  • Witam.
    Załączam pełny opis projektu miernika częstotliwości opartega na procesorze PIC16F84 ,zaczerpnięty ze strony http://pandatron.net która od jakiegoś czasu jest niedostępna .
    Osobiście wykonałem w/w miernik i jestem z niego zadowolony.
    Przyrząd ma dwa zakresy pomiaru częstotliwości (0,1-30MHz oraz 20MHz-1,3GHz) ,posiada funkcje pomiaru czsu trwania okresu ,czasu logicznej jedynki i logicznego zera oraz prosty licznik impulsów . Dodatkową fukcją jest możliwość programowej kalibracji częstotliwości kwarcu.
    Oryginalny program został napisany dla wyświetlacza LCD 1x16 adresowanego jako 2x8. Osobiście przerobiłem (korzystając z pomocy i porad fachowców z ELEKTRODY) program aby pasował do wyświetlacza 2x16 i wyświetlał w pierwszym rzędzie funcje jaką wykonuje a w drugim mierzoną wartość .Mam nadzieję że projekt ten komuś się przyda.
    Czekam również na sugestie i opisy modyfikacji tego miernika.
    Podkreślam jednocześnie że NIE!!! jestem autorem tego projektu, tylko modyfikacji częsci programu.
    Z autorem można się kontaktować na email "kissmiki@centrum.sk"
    Pozdrawiam wszystkich użytkowników ELEKTRODY i życzę szczęścia ,pomyślności i nowych pomysłów w nowym 2005 roku.
    władziowek

Cool? Ranking DIY
    About Author
    władziowek
    Level 21  
    władziowek wrote 420 posts with rating 14, helped 28 times. Been with us since 2003 year.
    lechoo
    Level 39  
    Zakresy pomiarowe sugerują zastosowanie miernika głównie do pomiaru częstotliwości radiowych. Krótkofalowcy napewno będą zadowoleni, ale ja nie bardzo - przydałoby się jeszcze rozszerzenie zakresu tak aby był możliwy pomiar od np. 1Hz...
    Van_Gandalf
    Level 19  
    Witam, takie male pytanko ile miejsc po przecinku wyswietla ten miernik?
    User removed account
    User removed account  
    serek
    Level 14  
    Czy któryś z kolegów wykonał ten miernik z pozytywnym efektem ? Mi zaniża częstotliwość o 5kHz i nie wiem czym to jest spowodowane .
    bihop
    Level 12  
    Wykonałem taki miernik , nie bardzo chciał działać a w zasadzie wyświetlać (pokazywał głupoty). Dałem 10nF na zasilaniu przy samej płytce wyświetlacza i to pomogło (mimo że na druku miernika też są kondensatory). Teraz działa OK z małym ale. Przy przełączeniu na funkcję pomiaru do 1,3G od razu pokazuje już jakąś wartość (śmieci) a nie zera jak to jest przy funkcji do 30Mhz. Po podaniu sygnału z generatora pokazuje już raczej poprawnie. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem , może on już tak ma , albo coś u mnie nie tak. W załączeniu przesyłam przykładowe zdjęcie wykonanego układu.
    Szaflik
    Level 20  
    Odświeże troche temat: czy niemieliście problemów z odpaleniem tego miernika ? u mnie po włączeniu zasilania cos strzeliło .. PIC niestety .. na schemacie jest PIC 16C84 .. nic nie stoi na przeszkodzie stosowania PICa 16F84A ?? bo niestety tylko taki posiadam ;] .. a własciwie juz nie posiadam - na mierniku zwarte sa nogi zasilania :(
    sp4msu
    Level 20  
    Zbudowałem kilka różnych mierników i ten też i jeśli jest poprawnie zmontowany to nie ma żadnych problemów z uruchomieniem , a zastosowałem oczywiście PIC-a 16F84A , a przy kwarcu trymery do kalibracji . Lepszym rozwiązaniem jest generator kwarcowy , jeśli ktoś ma
    Pozdrawiam .
    maxym
    Level 14  
    Do Bihop.....

Ten miernik na zakresie 1.3 ghz ma dzielnik samooscylujący i zawsze bedzie pokazywał głupoty ale po podaniu sygnału jest wszystko ok!.

Zrobiłem parę takich mierników i wersji z dzielnikiem (sab) zawsze było to samo.....poprostu ten typ tak ma.

Pozdrówki...
    rami8
    Level 20  
    Czy ten miernik poradził by sobie jakimś cudem z 19KHz ??
    maly_13
    Level 19  
    a czy ktos moze podac jakis typ wyswietlacza do tego miernika (2x16) i gdzie najtaniej zamowic. I gdzie dostane generator ?
    sp4msu
    Level 20  
    maly_13 wrote:
    a czy ktos moze podac jakis typ wyswietlacza do tego miernika (2x16) i gdzie najtaniej zamowic. I gdzie dostane generator ?

Każdy ze sterownikiem HD44780 , a najtaniej : Allgro , Wolumen 8-10 zł .
    Natomiast wstaw kwarc i trymer , też będzie dobrze .
    Pozdrawiam .
    maly_13
    Level 19  
    ok dziekuje szukalem w tme bo tam troche zamawiam srednio co 2 tygodnie ale tam maja od 25zl, a wlasnie robie plytke ciekawe co z tego wyjdzie? przepraszam za brak polskich liter ale poszukuje klawiatury do mojego laptopa a szkoda mi kasy na nowego bo w tym tylko klawiatura sie wysypala a wolaja sobie w actinie 130zl.
    kcbr
    Level 13  
    Witam
    Chciałbym nieco odświeżyć temat.
    Mam pytanie do autora postu lub do kogoś kto juz robił taki mirnik, a mianowicie, jaką wartość ma mieć C2 ?
    47M bardziej przypomina mi rezystor :D

Pozdrawiam
    Bhpjean
    Level 13  
    Witam ! Wykonałem w\w mierniczek ... działa ... ale co do dokładności pomiaru to mam wątpliwości .... w pewnych przedziałach pomiarowych zaniża bądź też zawyża pomiar. tzn jeżeli z generatora częstotliwości wzorcowych puściłem 10MHz i skalibrowałem miernik tak aby wyświetlał 10MHz to po podaniu 20MHz już wynik był zawyżony .... poniżej 10MHz wynik został zaniżany. Jeżeli skalibrowałem go na 20MHz to poniżej 20 wynik był zaniżany a powyżej zawyżany. Różnica była w setkach herców. Czy ktoś miał podobny problem i doświadczenia ? Do kolegi KCBR... ten kondensator jest o wartości 47nF. ja taki zastosowałem wspierając się innymi podobnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi. tzn podobnie są łączone kondensatory, np 1nF i 47nF. Ma to na celu aby wzmacniacz wejściowy w miarę równo przenosił w zakresie niskich jak i wysokich częstotliwości badany przebieg. Pozdrawiam wszystkich
    Dulan
    Level 26  
    władziowek, w paczce jest wsad test.hex. Twój jak się domyślam, to test.asm. Czy tak?.
    Czy ten w asemblerze trzeba przekonwertować czy jak?.
    Dulan
    Level 26  
    1. KCBR, dał wycinek schematu, ale patrząc na zmontowany układ widnieje tam kondensator elektrolityczny 47uF a nie 47nF. Więc jak to jest i jaka polaryzacja tego kondensatora?.

- 47uF plusen w stronę układu.
    2. Mam problemy z dostaniem diód BAT41. Czym to można zastąpić? (na gotowcu widać diody prostownicze).

- wstawiłem zwykłe szklane diody z modułu do TRX.
    3. Co ma być na środku płytki(taki duże kółko na PCB).

- otwór na obudowę :)
    4. Zamiast BFR90 dałem BFR91. Może być prawda?.

- oczywiście, że tak.
    5. Ten nieopsiany tranzystor Q2 na schemacie, to BC557 ?.

- tak jest.
    Dziękuję za uwagę.
    Dulan
    Level 26  
    Znowu sam sobie musiałem odpowiedzieć.
    Złożyłem i śmiga. Zdjęcia później wrzucę.

Bhpjean, mi np. w pełnym paśmie 2 metry pokazuje identycznie. Przy pomiarze pasma 70cm zamiast 460.0000 jest 460.0005 czyli bardzo przyzwoicie. Trymer jaki wstawiłem, to taki przeźroczysty większy solidny wkręcający się do 70p(nie ma oznaczeń na nim więc nie powiem co to za typ). Z tym małym gnojkiem były jazdy.
    Zastanawiam się jak mierzyć częstotliwość z CB radia na wyjściu antenowym, żeby wskazania były prawidłowe. Jeszcze nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że użyje wyjścia z preskalerem + sonda i jakieś home made dummy load.

Poprawka. Masę stabilizatora połączyć z masą wyjść pomiarowych, inaczej nie dokonamy pomiaru niższych częstotliwości (np. około 10MHz). Po tym zabiegu miernik staje się bardzo dokładny, wręcz DOSKONAŁY!
    161MDS01
    Level 24  
    A ja bym poprosił schemat na tym samym picu tylko zamiast lcd na ledach POZDRAWIAM

Daniel
    161MDS01
    Level 24  
    Witam serdecznie!!!Zrobiłem sobie taki mierniczek ale mam problem odnosnie tego ze nie wyświetla mi dolnego wiersza czyli dolnej linki...Czym to moze byc spowodowane...Używam pic 16F84A i wyswietlacz 2*16...Prosze o pomoc...POZDRAWIAM

Daniel
    Dulan
    Level 26  
    Uszkodzony wyświetlacz lub nie podpięty do końca, ew. nieodpowiednie podłączenie, przerwane przewody/przewód(taśma).
    161MDS01
    Level 24  
    Dulan wrote:
    Uszkodzony wyświetlacz lub nie podpięty do końca, ew. nieodpowiednie podłączenie, przerwane przewody/przewód(taśma).

Jakby był źle podpiety to by nic nie wyswietlał, Wyświetlacz dobry sprawdziłem na innym mikrokontrolerze almega8 tam wszystko gra i buczy...Hmm troszke mnie to zdziwiło...POZDRAWIAM

Daniel
    Dulan
    Level 26  
    Jesteś pewien, że nic by nie wyświetlał? hmmm, to radź sobie skoro wiesz lepiej.
    161MDS01
    Level 24  
    Dulan wrote:
    Jesteś pewien, że nic by nie wyświetlał? hmmm, to radź sobie skoro wiesz lepiej.

Dulan zwracam HONOR!!!Miałeleś racje błąd w podłączeniu wyświetlacza, znaczy sie piny 7,8,9,10 powinny wisiec w powietrzu ja miałem zwarte do masy...Miernik chodzi...POZDRAWIAM Tych którzy mi pomogli w uruchomieniu tego miernika...

Daniel
    Dulan
    Level 26  
    No, to cieszę się, że działa, i że udało mi się zmobilzować Cię do działania ;)