logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil - czy głośniki niskotonowe tej marki są naprawdę przeciętne?

wojtek.l 09 Maj 2003 23:12 3546 13
REKLAMA
  • #1 207802
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Robię ostatnio symulacje komputerowe na różnych programach i nie mogę znaleźć dobrego głośnika Tonsilowskiego niskotonowego. Czy rzeczywiście ta firma nie potrafi robić głośnika do zestawów o wysokich parametrach?
    Porównanie z głośnikami renomowanych firm wygląda wręcz blado.
    Nie rozumiem dlaczego tak duża, bogata w doświadczenia firma robi taki przeciętny towar ...
  • REKLAMA
  • #2 208199
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Koszty i tylko Koszty - tonsil robi glosniki dla ludzi a nie dla audiofili - cos za cos - ale przeciez nie graja tak tragicznie - ja mam sam tonsilki i jestem zadowolony

jak chcesz parametry to zapraszam na wyzsza polke cenowa
  • REKLAMA
  • #3 208254
    wojtek.l
    Poziom 17  
    To jest logiczne z kosztami tylko, że każda szanująca się firma z ambicjami musi mieć swoje produkty flagowe żeby pokazać, że coś umie. Oczywiście tragedii nie ma, ale nie ma też głośników nisko czy też nisko-średniotonowych o b. dobrych parametrach i do tego jeszcze ideałem by było by grały w sensownie małych obudowach. Tonsil ma ambicje i ciągle o nich pisze a efekt ... Może założli, że kładą "lachę" na najwyższą jakość - ale to takie "socjalistyczne" podejście.
    Ja sam mam np. samochód Daewoo i jestem z niego b. zadowolony ale wiem że do Mercedesa to jeszcze przepaść ...
  • #4 208291
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    kazdy robi to na co jest zbyt (no sa wyjatki czasem) Flagowy produkt tonsila to Altusy znane od dawna, ambicje to maja przeciez cos tam nowego wypuszczaja na stronie masz przeciez nawet artykuly z recenzjami produktow
    Jednak nie zmienisz tego ze tak jak daewoo jest dla ludu tak i tonsil i nie ambicje a rynek tu odgrywa role bo fundusze na rozwijanie sie trzeba wziac, zwlaszcza ze ogloszono upadlosc tonsila
  • REKLAMA
  • #5 209236
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Moim zdaniem Tonsil stoi w miejscu od lat 80-siątych.Owszem pojawiają się nowe modele ale bardzo rzadko.Poza tym nie trzymają ręki na pulsie (na pewno związane to jes z niezbyt dobrą kondycją finansową).Np. czy ktoś widział neodymowe głośniki Tonsila?Albo 18-calowy głośnik?Albo driver wysokotonowy z prawdziwego zdarzenia (nie mówię tu o GDW tylko o jakimś choćby jednocalowym głośniczku)?
  • #6 209366
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    GDN 20/80/x .Całkiem dobre przetworniki w symulacjach nie wychodzą tak źle ,w band-passie dosyć dosyć. No i wielkość obudowy jest do przyjęcia. Nie każdy ma miejsce wstawiać 100L kolosa.
  • REKLAMA
  • #7 209703
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Trochę się znam na prawie upadłościowym (jeśli nadal trwa to postępowanie) i wiem, że inwestowanie w tym postępowaniu to istna udręka a o kredytach i to wysokich można zapomnieć. To chyba będzie wytłumaczenie tego stanu rzeczy - czyli produkcja bez większych nakładów na nowoczesne i co za tym z reguły idzie drogie technologie.
  • #8 210430
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Paweł.ko napisał:
    Moim zdaniem Tonsil stoi w miejscu od lat 80-siątych.Owszem pojawiają się nowe modele ale bardzo rzadko.Poza tym nie trzymają ręki na pulsie (na pewno związane to jes z niezbyt dobrą kondycją finansową).Np. czy ktoś widział neodymowe głośniki Tonsila?Albo 18-calowy głośnik?Albo driver wysokotonowy z prawdziwego zdarzenia (nie mówię tu o GDW tylko o jakimś choćby jednocalowym głośniczku)?

Jeżeli interesują Cię głośniki 18 calowe to z pewnością nie do domu tylko na estradę, a z całą pewnością Tonsil nigdy takich nie produkował, nie produkuje i chyba nie będzie produkował i to nie dlatego, że nie potrafią, ale dlatego, że robią głośniki do sprzętu domowego.
    Jeżeli to mają być głośniki tanie i w miarę dobre to jedyną alternatywą jest zastosowanie głośników firmy BEYMA. Podobnie jest z driverami. Zobacz w Elmuzie.

Pozdrawiam
    Jacek "Plumpi"
  • #9 210798
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam rzeczywiście koledzy powiedzieli wszystko w tym temacie i z prawie wszystkim się zgadzam.Jeżeli chodzi onowe produkty, to moim zdaniem warto się zastanowić nad rewelacyjnym głosnikiem wysokotonowym z biocelulozy opis na stronie tonsila ,ale bez dokładnych parametrów oraz nad nowym głosnikiem gdn 30/120 niestety nie ma parametrów na stronie ,trzeba pytać w dziale konstrukcyjnym głośników oraz całkiem udane głośniki 13 cm z potężnym magnesem 110 mm stosowane w kolumnach excelence.Niestety te produkty(oryginały) są bardzo trudno dostępne na rynku między innymi z tych przyczyn o których pisali koledzy.
  • #10 210822
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Plumpi pisze że Tonsil to głośniki do domu.Przecież swojego czasu produkowano GDS 30/30 stosowane w Eltronach-kolumnach niezbyt domowych a kilka lat temu nowością były GDN 38/200 na których Tonsil starał się konstruować kolumny estradowe (i do dnia dzisiejszego chyba je sprzedaje).Poza tym firmy takie jak Beyma,JBL czy Yamaha produkuje szerki asortyment głośników (od samochodowych poprzez HI-FI aż do estradowych) dzięki czemu o nich słychać na rynku(ostatnio widziałem laptopa z miniaturowymi głośniczkami JBL!).Nie zapomnijmy że Tonsil to także mikrofony i słuchawki.A jeśli chodzi o te pierwsze to raczej nie jest to sprzęt domowy.
  • #11 1661415
    Saddam z Iraqu
    Poziom 11  
    witam widze ze temat sie rozkreca ale ten profram do symulacji....moglbys zapodac linka albo nazw tez bym sobie zrobil symulacje
  • #12 1661449
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Ty, Saddam, weź sie obudz. ostatni post jest z przed dwóch lat...
    Po co to wykopywać?
  • #13 1662259
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    skoro temat odkopany,może ktoś zna firmę PABEL?( http://www.pabel.pl/
    ) handlują sprzętem do nagłaśniania i produkują głośniki estradowe (wyglądają na zdjęciach bardzo porządnie).może ktoś miał do czynienia z ich produktami i może coś na ich temat powiedzieć (mnie interesują głownie niskotonowe estradówki,ale dodrze wygląda ich 3 calowy driwer,w dziale "Tylko u nas").pozdrawiam zwolenników miejscowych produkcji
  • #14 1662396
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    tja produkuja i o ile wiem te glosniki nie sa zle. Budowane sa na podzespolach MC cauley (chyab tak sie to pisze) ale nei ma do nich t/s.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości niskotonowych głośników marki Tonsil, które według uczestników są przeciętne i nie dorównują produktom renomowanych firm. Tonsil koncentruje się na produkcji głośników do użytku domowego, co wpływa na ograniczenia technologiczne i parametry, zwłaszcza w segmencie niskotonowym i nisko-średniotonowym. Firma nie inwestuje znacząco w nowoczesne technologie, co jest częściowo tłumaczone trudną sytuacją finansową i postępowaniem upadłościowym. W ofercie Tonsila znajdują się modele takie jak Altus (flagowy produkt), GDN 20/80/x, GDN 30/120, GDN 38/200 oraz głośniki 13 cm z magnesem 110 mm stosowane w kolumnach Excelence. Brakuje natomiast nowoczesnych rozwiązań, takich jak neodymowe magnesy czy wysokotonowe drivery o małych rozmiarach. Porównania do marek takich jak Beyma, JBL czy Yamaha wskazują na szerszy asortyment i lepsze parametry tych producentów, którzy oferują głośniki zarówno do zastosowań domowych, jak i estradowych. Wspomniano także o firmie Pabel produkującej estradowe głośniki na podzespołach MC Cauley, jednak bez dostępnych parametrów Thiele/Small. Ogólnie Tonsil jest postrzegany jako producent głośników budżetowych, skierowanych do szerokiego rynku, bez ambicji flagowych, nowoczesnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA