logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcie żarzenia i sygnały RGB w TV Elemis 5610?

neusz 11 Maj 2003 22:10 1865 9
REKLAMA
  • #1 209858
    neusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jakie powinno być napięcie żarzenia kineskopu w TV Elemis 5610 i na poszczególnych sygnałach R G B ???
  • REKLAMA
  • #2 209873
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Napięcie żarzenia kineskopów wynosi 6,3V.
    Ponieważ napięcie to jest pobierane z trafa linii, więc przebieg jego jest niesinusoidalny, dlatego mierniki, zarówno analogowe jak i proste cyfrowe będą wskazywać fałszywy wynik.
    Musisz użyć miernika do pomiaru wartości skutecznej napięcia zmiennego.
    Napięcia na katodach RGB w przybliżeniu powinny się wahać 60-120V. Zeleży to od treści obrazu oraz regulacji kontrastu, nasycenia i jaskrawości.
    Najlepiej zmierzyć wartość napięć na oscyloskopie przy odbiorze pasów kontrolnych.
  • REKLAMA
  • #3 209876
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Zwykłym miernikiem go nie zmierzysz.
    Potrzebny jest specialny miernik, katalogowe napięcie to 6,3 V.
    Ale kineskop jest zasilany z trafa linii, gdzie kształt napiecia bardzo odbiega od sinusoidy dla której kalibrowane są standardowe mierniki.
    Dlatego do prawidłowego pomiaru są stosowane specjalne przyrządy gdzie pomiar jest wykonywany metodą pośrednią (np. pomiar temperatury na elemencie podgrzewanym przez prąd mierzony).
  • #4 209957
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Neusz chyba pomyliles pojecia ,tobie chodzi o napiecia na 3 wyrzutniach, czy faktycznie o pomiar napiecia grzejnika,ktory "grzeje dla 3 dzial".Jezeli chodzi o napiecie na katodach, to z reguly przy zasilaniu ok.200V,ma wartosc 120...150V.
  • #5 210163
    neusz
    Poziom 11  
    :)) chodziło mi o napięcie na katodach.......
  • REKLAMA
  • #6 210184
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mam metodę na pomiar napięcia żarzenia, sprawdzoną w praktyce wiele razy. Jeżeli masz stary miernik analogowy LAVO 2 to na odpowiednim zakresie napięcia zmiennego gdy pokazuje on 4,6V to właśnie jest prawidłowe napięcie 6,3V. Miernik cyfrowy bez TRUE RMS nie nadaje się w ogóle do pomiaru.
  • #7 210309
    neusz
    Poziom 11  
    Bo problem mam tego typu: na kondziolu C557 jest napięcie rzędu 200V które dalej z dzielnika R602 i R601 podawane jest na nóżkę 1 trafa TR502. Z trafa przez nóżkę 3 idzie na R604 i L505 i później na żarzenie. I właśnie to napięcie wynosi ok. 100V (na mierniku cyfrowym), mam obawy przed podłączeniem go do kiniola, dlatego zawracam Wam głowę. Opory R601, 602 i 604 sprawne. PROSZE O POMOC w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #8 210997
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Żarzenie jest w elemisie na wysokim potencjale, więc nic dziwnego że masz na żarzeniu kinola ok. 100V.Tak ma być.
  • #9 211378
    neusz
    Poziom 11  
    OK. Powymieniałem te rezystory na nowe dla pewności, diode i kondziola które są na tej linii i zaryzykowałem. TV ruszył bezproblemowo. Faktycznie napięcie żarzenia bez obciążenia wynosiło ok.100V ale po obciążeniu wynosi ok. 10V więc tak już zostawiłem. DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC.
  • #10 211784
    glad
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    czesc.
    Kolega Artjab ma rację.
    Ten lavo tak pokazuje,oczywiscie na zakresie 15v ac.

pozdrawiam.
    glad

Podsumowanie tematu

✨ Napięcie żarzenia kineskopu w telewizorze Elemis 5610 wynosi nominalnie 6,3 V, jednak ze względu na zasilanie z transformatora linii o przebiegu niesinusoidalnym, standardowe mierniki analogowe i cyfrowe bez funkcji True RMS mogą wskazywać błędne wartości. Do prawidłowego pomiaru zaleca się użycie miernika wartości skutecznej lub oscyloskopu. Napięcia na katodach sygnałów RGB wahają się zwykle w zakresie 60-150 V, zależnie od obrazu oraz ustawień kontrastu, nasycenia i jasności. W Elemisie żarzenie jest podłączone na wysokim potencjale, co powoduje pomiar około 100 V na żarzeniu bez obciążenia, a po podłączeniu kineskopu spada do około 10 V, co jest prawidłowe. Wymiana rezystorów i elementów filtrujących na linii żarzenia może być konieczna dla stabilnej pracy. Pomiar napięcia żarzenia metodą pośrednią, np. przez pomiar temperatury elementu grzejnego, jest stosowany ze względu na specyfikę napięcia zasilającego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA