logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.8 1992 - Brzęczek i kontrolka oleju na średnich obrotach

grzechu40 25 Lut 2006 19:49 7175 11
REKLAMA
  • #1 2347501
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Witam wszystkich i proszę o radę. W golfie 3 silnik 1,8 wtrysk rok 1992 w różnym czasie odzywa się brzęczek i zaświeca kontrolka oleju na chwilę i tylko na średnich bądź dużych obrotach i w czasie jazdy. Sprawdziłem komputerem i nie ma żadnych będów, podmieniałem czujniki ciśnienia oleju, sprawdziłem przewody i złącza są czyste i nie mają otarć i dalej to samo. Olej i filtr był miesiąc temu zmieniany, ciśnienia nie podejrzewam bo na wolnych obrotach nic sie nie dzieje, jeśli ktoś wie co można jeszcze sprawdzić to proszę o radę lub podpowiedź. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2347750
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Jedyna rada jąką moge dać to sprawdzenie ciśnienia oleju. Niestety i radził bym się pośpieszyć z tym pomiarem.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 2349128
    figus2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Gdy przy obrotach 2000(przez minimum 3 sekundy) cisnienie spada ponizej jakiejś określonej wielkości to tak śię dzieje, polecsm radę Gumisia. Powodzenia. Figuś.
  • #5 2349591
    grzechu40
    Poziom 21  
    Dzięki za rady, ale mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym tematem czy może jest coś takiego w pompie oleju co może spowodować takie objawy?
  • REKLAMA
  • #6 2350081
    radek_got
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mialem to samo przy golfie 2 na pełnym wtrysku. wyszło na to ze cisnienie na wale jest ok ale czujniki sa jeszcze wkrecone w głowice i mieza cisnienie na wałku rozrzadu i okazało sie ze jest min miejsze a one sa bardzo czule "sprawdz je sobie" . zobacz rowniez te czujniki sa dwa kolory.
  • #7 2350179
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    grzechu40 napisał:
    Dzięki za rady, ale mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym tematem czy może jest coś takiego w pompie oleju co może spowodować takie objawy?

tak sama pompa
    często pomaga odwrócenie kół zembatych w pompie --pomogło w polo 90rok
    w golfie nie wiem bo nie rozbierałem

a najlepiej tak jak pisali koledzy wcześniej sprawdz ciśnienie oleju
  • #8 2351214
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    moze być zepsuty czujnik ciśnienia ale najlepiej sprawdz czujnikiem zegarowym wyskalowanym min do 1.2 MPa
  • #9 2351256
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    napisz czy czujnik oleju jest przy filtrze i czy jest jeden czy dwa ?
  • REKLAMA
  • #11 2351403
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    moze być zepsuty czujnik ciśnienia ale najlepiej sprawdz czujnikiem zegarowym wyskalowanym min do 1.2 MPa
  • #12 2351785
    grzechu40
    Poziom 21  
    Witajcie. Nie spodziewałem się takiego odzewu na mój problem I bardzo Wam dziękuje Każdy z Was mi coś podpowiedział a o skutkach napiszę po poniedziałku. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Golfie 3 z silnikiem 1.8 z 1992 roku pojawia się problem z brzęczkiem i kontrolką oleju, które aktywują się na średnich i wysokich obrotach podczas jazdy. Pomimo braku błędów w komputerze, wymiany czujników ciśnienia oleju oraz sprawdzenia przewodów i złączy, problem nadal występuje. Użytkownicy zalecają dokładne zmierzenie ciśnienia oleju za pomocą manometru wyskalowanego minimum do 1,2 MPa, gdyż czujniki mogą być uszkodzone lub zbyt czułe, szczególnie jeśli mierzą ciśnienie na wałku rozrządu, a nie na wale korbowym. Wskazano także na możliwość problemów z pompą oleju, w tym konieczność sprawdzenia lub odwrócenia kół zębatych w pompie, co w innych modelach (np. Polo 1990) pomogło rozwiązać podobne objawy. Zalecane jest również sprawdzenie, czy czujniki oleju są umieszczone przy filtrze i czy jest ich jeden czy dwa, gdyż różne kolory czujników mogą wskazywać na różne funkcje lub czułości. Temat był już omawiany na forach, gdzie dostępne są dodatkowe informacje i instrukcje diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA