logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc wzmacniacza i głośników -różne oznaczenia -co jest ważne

cichy977 04 Kwi 2006 13:35 4004 12
REKLAMA
  • #1 2491749
    cichy977
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam...

mam pytanie odnośnie sposobu podawania mocy wzmacniaczy i głośników.

Na głośnikach np. Tonsil GDN25 pisze 60W na podobnych STX już jest 100W na głosnikach noname itp. piszą często xxW RMS na innych z koleji xxW Max i inne równie ciekawe oznaczenia.

Co do wzmacniaczy spotkałem się z oznaczeniami 30W mocy ciągłej, 30W mocy sinus, xxW mocy skutecznej, xxW mocy RMS , nieraz wogóle jest napisane 3x25W 8ohm - np. na mojej unitrze:) innym ciekawym znaczkiem jest moc P.M.P.O której juz wogole nie rozumiem bo jest masakrycznie wysoka podawana przeważnie.

Przejdzmy do sedna problemu - interesuje mnie ,która z tych mocy jest najbardziej adekwatna i jaka powinna byc relacja moc wzmacniacza -> moc głośników. Ewentualnie możi istnieje sposób na przeliczanie podawanych wartości?

Opisałem swój problem na tyle na ile potrafie. O pewnych rzeczach mogłem nie wspomnieć przez niewiedze :) Prosze o wyrozumiałość i ewentualne uzupełnienie problemu.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2491773
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Moc głośników (znamionowa) powinna być 2x większa (choć niektórzy powiedzą że to zbyt duży zapas) od mocy (znamionowej) wzmacniacza.
    Odnośnie mocy był swojego czasu niezły artykuł bodajże w Elektronice Praktycznej - wydanie specjalne - wzmacniacze audio.

Odnośnie mocy wzmacniacza. Przeważnie sprawność wzmacniacza jest w granicach 50%. Jeżeli więc weźniesz moc pobieraną z sieci (moc transformatora), podzielisz ją przez 2 (czyli owe 50% - zakładamy, że reszta układów (radio, procesor dźwięku) pobiera stosunkowo mało mocy)) i następnie przez ilość kanałów - wyjdzie szacunkowo moc znamionowa wzmacniacza na jeden kanał.

Odnośnie mocy podawanej przez producentów.
    Często moc / inne parametry głośników (w przypadku producentów no name) jest mnożona przez pewne współczynniki korekcyjne (tak jak określanie mocy PMPO) tak aby wyglądały fantastycznie. I tak głosnik za małe pieniążki o średnicy 16 cm ma sprawność rzędu 104 dB i 200W.
    Moc / parametry podawana przez STX-a czy Tonsila jest mocą znamionową głośnika (sprawdzone chociażby przez elektrodowiczów).

Głośniki nie charakteryzują się jedynie mocą i średnicą. Jest jeszcze szereg innych parametrów. Jednym z ważniejszych jest sprawność.
    STX ma głośniki o dużej mocy znamionowej, ale niższej niż Tonsil sprawności. W efekcie aby wytworzyć taki sam poziom głośności trzeba wtłoczyć w głośnik więcej mocy ze wzmacniacza.
    W praktyce - różnica 6dB sprawności między głośnikami to 2x ciszej przy tej samej mocy dostarczanej z wzmacniacza.
  • #3 2492181
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Cytat:
    W praktyce - różnica 6dB sprawności między głośnikami to 2x ciszej przy tej samej mocy dostarczanej z wzmacniacza.

2x ciszej to różnica 3dB :!:
  • #4 2492183
    cichy977
    Poziom 17  
    mam w domu wzmacniacz Fisher klasy D więc strata 50% mu nie grozi :) ale unitra jest AB więc pewnie już troszke poleci :) co do głosników to jak oznacza się ową moc znamionową ?? co do decybeli to wydaje mi się że wystarczy do sklepowego stx dokupić taki sam magnes też w stx jaki jest w głosniku i dokleić z tyłu.Nie wiem poprostu jak interpretować i tłumaczyć te wszystkie oznaczenia :)
  • REKLAMA
  • #5 2492235
    Kry_H
    Poziom 21  
    Cytat:
    co do decybeli to wydaje mi się że wystarczy do sklepowego stx dokupić taki sam magnes też w stx jaki jest w głosniku i dokleić z tyłu

Efektywność głośników zależy od wielu czynników. Taka operacja nie wiele zmieni.

Najbardziej miarodajnym oznaczeniem mocy głośnika jest moc RMS. Jest to moc "elektryczna" którą ten głośnik wytrzyma.

Co do wcześniejszej wypowiedzi kolegi mrrudzin-a to 2x większa moc głośników w stosunku do mocy wzmacniacza to bez wątpienia gruba przesada.
    Jeżeli mamy wzmacniacz o mocy X i kolumny o mocy X+10% to w zupełności wystarczy. Jeżeli oczywiście moce są "prawdziwe" i słyszymy kiedy zatrzymać potencjometr głośności. Przesterowany wzmacniacz potrafi robić różne "cuda" z o wiele mocniejszymi głośnikami.

Pozdrawiam.
  • #6 2493077
    cichy977
    Poziom 17  
    a jeśłi na wzmacniaczy mam moc sinus bądz Max a na głosnikach tonsilowskich pisze poprostu 60W to jak sie to ma do siebie ??
  • #7 2494455
    Kry_H
    Poziom 21  
    Na głośnikach Tonsila jest podana moc sinus max (na niskotonowych).
  • REKLAMA
  • #8 2495132
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Na tonsilach masz RMS czyli ta najwazniejsza. To to samo co sinus, ciagla czy znamionowa. Jesli nie jest napisane jaka to moc to zalezy to od sprzedawcy i producenta. Jak masz podana moc tylko max albo muzyczna to sobie mniejwiecej podziel przez dwa. A tego kto ci pisal ze moc kolumn powinna byc dwa razy wieksza niz moc wzmacniacza nie sluchaj.
  • #9 2495503
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

. A tego kto ci pisal ze moc kolumn powinna byc dwa razy wieksza niz moc wzmacniacza nie sluchaj.

Pisałem przecież wyraźnie
    Cytat:

choć niektórzy powiedzą że to zbyt duży zapas

Każdy ma swoje zdanie na ten temat co widać zresztą w sporej ilości postów na ten temat na forum.
    chociażby: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 2496471
    jack17
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    moc P.M.P.O to moc chwilowa, którą głośnik osiąga przy max głośności przez jakiś ułamek sekundy :D gdyby mu podać wartość mocy PMPO to by sie poszedł j**** :!:
    tonsile mają podawaną moc ciągłą: prawdziwą :!: nie jest ani zanizana ani zawyzana.
    Co do relacji wzmacniacz kolumny :najlepiej gdy moce RMS są takie same lub nawet gdy wzmacniacz jest troche mocniejszy. Jest wtedy mniejsze ryzyko przesteru i tym samym spalenia głośnika, najczęsciej wysokotnowego :!: jednak przy mocy wzmaka>kolumn trzeba ostrozniej dozować moc :D

pozdrawiam
  • #11 2500585
    Smoluszek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prooosze :)
    To moze najpierw odpowiedzi na pytania kolegi ...
    Jeżeli chodzi o Tonsila to możemy przyjąć że jest podawana moc RMS (co tez nie jest do konca prawda bo mozna zajezdzic taki glosnik za niska/wysoka czestotliwoscia a moc bedzie 1/10max). Jeżeli chodzi o STX to jest chłit martetingowy ;)
    PMPO - chłit martetingowy ... nigdy w życiu nie słyszałem rzetelnego opisu sposobu pomiaru tego typu "mocy".

Dobór mocy wzmacniacz/kolumna no cóż temat rzeka :)
    Po krótce to jest tak... Powinno (to nie znaczy ze sie tak robi) się przyjmować moc wzmacniacza na niewiele przekraczającą moc kolumn(powiedzmy wzmak=120%kolumn). Zaraz mnie zaatakują że w ten sposób gość spali kolumny :) Robi sie tak z prostej przyczyny (mowie tu bardziej o nagłaśnianie a nie dom koniec końców), ponieważ podczas mocy bliskiej maksymalnej wzmacniacz generuje duzo znieksztalcen... A to znowu doprowadza do palenia glosnikow wysokotonowych. No coz trzeba wtedy tez pamietac o zdrowym rozsądku :idea: i wiedziec kiedy przestac podgłaszać:D
  • REKLAMA
  • #12 2503384
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4220
    Czytałem w Radioamatorze i Krótkofalowcu, że dobrze jest, by wzmacniacz miał moc większą,
    niż moc głośników - chodzi o to, że w typowej audycji moc średnia jest parę razy mniejsza od
    tego, co by było dla sinusoidy, a przez krótkie czasy pojawiają się impulsy o dużej amplitudzie
    - głośnik od biedy je przeniesie, trochę zniekształcając, ale tego i tak się nie usłyszy, natomiast
    wzmacniacz - jeśli będą powyżej jego możliwości - obetnie je, i to bedzie słychać wyraźnie.
    Oczywiście stosując taki wzmacniacz trzeba uważać, żeby nie spalić głośników. ;)
  • #13 2503696
    mrrudzin
    Poziom 39  
    wydaje mi się że drążenie tego tematu mija się z celem - bo jak widać każdy z nas ma inne zdanie na ten temat - a każde z nich jest prawdziwe i ma swoje wady i zalety.
    Dobór wzmacniacza do kolumn przede wszystkim zależy od użytkownika.
    Jeżeli używamy sprzętu z rozwagą, a nie cieszymy się gdy z br fajnie dmucha (jakiś czas temu spotkałem się z taką wypowiedzią) moc wzmacniacza może być dwukrotnie większa od mocy kolumn i na odwrót - a sprzęt będzie grał bardzo ładnie bardzo długo.
    Oprócz mocy każdy głośnik cechują też inne parametry (np skuteczność) która ma duży wpływ na poziom odbieranego przez nasze uszy ciśnienia akustycznego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono różne oznaczenia mocy wzmacniaczy i głośników, takie jak moc RMS, moc sinus, moc maksymalna, moc PMPO oraz moc znamionowa. Moc RMS jest uznawana za najbardziej miarodajną i odpowiada rzeczywistej mocy elektrycznej, którą głośnik może bezpiecznie wytrzymać. Moc PMPO to moc chwilowa, często zawyżana marketingowo i nieadekwatna do rzeczywistych parametrów. Wzmacniacz powinien mieć moc RMS zbliżoną lub nieco wyższą niż moc RMS głośników, co minimalizuje ryzyko przesterowania i uszkodzenia przetworników, zwłaszcza wysokotonowych. Niektórzy sugerują, że moc głośników powinna być około 10% wyższa niż moc wzmacniacza, a nie dwukrotnie większa, co jest przesadą. Sprawność wzmacniaczy klasy AB wynosi około 50%, podczas gdy klasy D mają mniejsze straty. W praktyce ważne jest, aby moc podawana przez producentów była rzetelna i oparta na mocy RMS, a nie na mocach maksymalnych czy PMPO. Skuteczność głośników również wpływa na odbierany poziom głośności. Warto stosować zdrowy rozsądek i unikać przesterowania wzmacniacza, które może uszkodzić głośniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA