logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować problem z odchylaniem w telewizorze - poziome paski na ekranie?

Nemo 23 Maj 2003 22:01 2206 12
REKLAMA
  • #1 224693
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Problem jest taki: włączony telewizor i brak poprawnego obrazu, są tylko paski poziome co kilka centymetrów na ekranie, a pomiędzy nimi skośne. Taka piła z góry na dół. Wiem, że to któreś odchylanie, tylko które?
    Proszę o pomoc.
    Co może być przyczyną braku tego drugiego odchylania i jak to sprawdzić. Proszę, raz jeszcze o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 224709
    telejanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Brak synchronizacji H a jeżeli dodatkowo masz efekt "windy" to również brak synchronizacji V
  • REKLAMA
  • #3 224714
    Nemo
    Poziom 31  
    A co to jest ten "efekt windy"? Obraz jest stabilny, paski się nie ruszają, tylko chwilę po zmianie kanału, apotem ustabilizowują się.
    Pozdrawiam.
  • #4 224720
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Efekt windy to znaczy obraz dodatkowo przesywa sie w pionie (brak synchro pionowej).
    A z tego co opisujesz brak jest tylko synchronizacji poziomej "H".
    Podaj w jakim TV, inaczej nikt Ci nie jest wstanie pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 224743
    Nemo
    Poziom 31  
    Schneider Digitech DTV 7055, temat jest równoległy i dziwi mnie, że do tej pory nikt na niego nie odpowiedział.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum//viewtopic.php?t=45443
    Ale nie o to chodzi, chcę go naprawić i to możliwie jak najszybciej. Proszę o wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • #6 225611
    telejanusz
    Poziom 15  
    Nie mam takiego schematu ale przyczepiłbym się kondensatorów po stronie wtórnej przetwornicy. Efektu windy nie muszę już tłumaczyć, zrobił to kto inny.
  • REKLAMA
  • #7 225620
    Nemo
    Poziom 31  
    Schemat tego TV jest na Elektrodzie. Jeśli chcesz na pocztę, mogę go podrzucić. Wtedy mógłbyś mi powiedzieć o których kondensatorach mowa. Zaznaczam, że większość kondensatorów w tym TV było wcześniej wymienianych. I to chyba niedawno. Proszę o szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #8 230786
    T.Kolton
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jesli posiadasz oscyloskop sprawdź przebiegi H iV. Nie mam schematu więc podsuwam tradycyjne rutynowe sposoby. Sprawdź na wejściu scalaka odch V oraz na wejściu H wzmacniacza linii czy dochodzą impulsy synchro. Proponuję na początek sprawdzić jakie impulsy H out i V out wysyła scalak do układów odchylania V i H. Częste uszkodzenia to wyschnięty elektrolit, zimny lut lub uszkodzony kwarc w otoczeniu tego scalaka. życzę sukcesu.
    Jeśli tu jest ok to cofaj się do P.CZ.
    powodzenia!.
  • #9 231252
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki za wszytkie sugestie.
    Okazuje się, że te linie powstały na skutek spalenia się rezystora powiązanego z driverami kolorów (konkretnie G). Usterka została już naprawiona.
    Pozdrawiam.
  • #10 232092
    telejanusz
    Poziom 15  
    I w ten to oto sposób naprawiłeś telewizor z uszkodzoną SYNCHRONIZACJĄ poprzez naprawę powrotów.
    Pozdrawiam
  • #11 232242
    Nemo
    Poziom 31  
    Ano widzisz, tak to jest jak laik bierze się do naprawy telewizora. Ktoś mi powiedział, że to brak synchronizacji, a ja uwierzyłem. Stąd wynikło moje błędne pytanie. Przepraszam, moja wina, ale wszystko poszło ok.
    Pozdrawiam.
  • #12 232256
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Poprostu żle opisałeś uszkodzenie bo treść obrazu napewno była, skoro cos było w torze G to może w niepoprawnych kolorach ALE BYŁA!, i ten fakt "zbił z tropu" wielu piszących posty (łącznie ze mną, rozmawiałeś ze mna prywatnie). Przy braku synchronizacji poziomej na ekranie masz pasy poziome i brak poprawnej treści, przy braku synchro pionowego masz treść tylko obraz przesuwa sie w pionie (ktoś to nazwał efekt windy- ciekawie).Przy braku synchra i w pionie i poziomie efekty te nakładaja się.
    powodzenia w następnych "bojach"
  • #13 233117
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki za wszystkie pomoce. Temat był tak gorący, że omal mnie nie spalił, ale się udało. Na przyszłość postaram się lepiej opisywać usterki.
    Dziękuję za wszystkie porady.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z poziomymi paskami i skośnymi liniami na ekranie telewizora Schneider Digitech DTV 7055 został początkowo zidentyfikowany jako brak synchronizacji poziomej (H), a przy dodatkowym efekcie "windy" – brak synchronizacji pionowej (V). Efekt "windy" oznacza przesuwanie obrazu w pionie. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie sygnałów synchronizacji na wejściach układów odchylania oraz kontrolę kondensatorów po stronie wtórnej przetwornicy. Ostatecznie usterka okazała się spowodowana spalonym rezystorem powiązanym z driverami kolorów (kanał G), co zostało naprawione, przywracając poprawny obraz. W dyskusji podkreślono znaczenie dokładnego opisu objawów oraz rutynowych metod diagnostycznych, takich jak pomiar przebiegów oscyloskopem, kontrola lutów i elementów pasywnych w torze synchronizacji i odchylania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA