logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podłogówki Dj popaka ma stx-ach ;)

Popak 21 Kwi 2006 20:59 7412 17
REKLAMA
  • Witam

Chciałem przedstawić wam moje pierwsze takie dzieło.
    Wszystkie informacje i fotki znajdziecie >>>TU<<<
    Na razie są dwie podłogówki ale w przyszłości będzie to rozbudowane o satelicki.
    Proszę o pozytywne komentarze

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • podłogówki Dj popaka ma stx-ach ;) 1.jpg (148.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • podłogówki Dj popaka ma stx-ach ;) 2.jpg (139.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • podłogówki Dj popaka ma stx-ach ;) 3.jpg (134.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Popak napisał 2762 postów o ocenie 270, pomógł 97 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2552433
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Coś stronka z opisem nie działa:|
  • #4 2552630
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Już poprawione :)

Sory za problemy ;)

Pozdrawiam
  • #5 2553020
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    1.nie podoba mi sie rozmieszczenie glosnikow i br.
    2. nie widzialem jeszcze brzydszych gwizdkow od tych stxa.
    3. Kolumna ma dziure w srednich.
    4. Ogolnie co kto lubi a w koncu robiles to pod siebie wiec pewnie jestes zadwolony:) Oglonie jest pozytywnie:D
  • #6 2553048
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Tylko nie graj za głośno bo Ci się ten wzmacniacz zagotuje.
    Norma (czasem) mówi, aby zostawić po 10 cm na wentylacje, a u Ciebie nie ma nic.
  • REKLAMA
  • #7 2553149
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    A wiec tak :

za samo zrobienie kolumn naleza ci sie oklaski. Duzo wlozylem w to pracy. Jednak tez jeste kilka '' ale'' np.

- bass reflex jest na samej krawdzedzi kolumny ;/
    - podstawki pod kolumny
    - i przetworniki mogly byc blizej siebie

- Co do okleiny to nie mam zdania. Napewno ladniej byloby z fornirem.

ogółem nie jest źle jak na pocztek. 4/6
  • #8 2553355
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

Dzięki za komentarze ;)
    KMal Wiem że jest mało miejsca na razie amplituner jest chwilowo bo będę zmieniał stolik.

oleczek1988 Na pewno z fornirem były by ładniejsze ale jak już pisałem jest to moja pierwsza konstrukcja do domu ;)
    Następne będą bez błędów. Człowiek uczy się na własnych błędach.

chaka AudioFil może by wyczuł dziurę ale jak dla mnie gra w miarę ładnie co do ceny.

Pozdrawiam
  • #9 2553871
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wierz mi ze nie trzeba byc audiofilem zeby uslyszec ze jest dziura na srednich. Stxy sobie z tym nie radza.
  • #10 2560882
    janusz.rtv
    Poziom 11  
    Wedlug mnie stylistyka jest oki wykonanie na wysokim poziomie mi sie bardzo podobaja
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2563320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2564439
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    Cytat:
    Witam !
    Jak czytam te posty na temat Średnich STX to ludzie bzdóry piszecie !i smaic mi sie chce z was ja mam Sredniaki STX GDM -17/150/8/SC grają ładniej i dużo czysciej od tych ARP TVM TESLA co tak bardzo są chwalone na elektrodzie a to jest wielka lipa !
    takie zdanie masz bo sa ciche i nie slyszysz w ogole "srodka", a sam bas i sopran - typowo laickie podejscie. poza tym arpa trzeba odpowiednio ciac. przy zlym cieciu bedzie bardzo nieciekawie.

wracajac do tematu: okleina wyglada calkiem, calkiem. Kolumny wygladaja na zgrabne, ale... no wlasnie - na niskie tony mogles dac 18-tke, a nie taki (nazwijmy to po imieniu) kicz. Wysokotonowy jest potwornie brzydki i gra tragicznie (wiem bo slyszalem wiele razy). Szkoda ze nie chociaz arvka, albo stx, ale ten za 38zl - portfel duzo by nie ucierpial, a wrazenia sluchowe bylyby na pewno duzo lepsze. Same glosniki ciut za bardzo od siebie oddalone - minus pod wzgledem akustyki, ale przez to lepiej wypelniaja przestrzen przedniej scianki. Nie napisales nic jaka zwrotka - stawiam na stxa, zgadlem? :P
  • #13 2564596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 2565190
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Caleb_ Co go głosników nisko tonowych jak napisałeś że to kicz :D Nie zgodze sie z tym!!! graja naprawde przyzwoicie jak za ta cene.
    Co do zwrotnicy to nie zgadłeś ;) zwrotnice robiłem sam.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • podłogówki Dj popaka ma stx-ach ;) zwrotnica_118.JPG (15.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2565240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2565309
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    o no to jestem mile zaskoczony - powinienes to umiescic w pdfie, bo jakby nie patrzec to dosc wazny element kolumny, jesli nie najwazniejszy. Zwrotnica byla liczona, mierzona czy jak?
    a propos niskotonowego to duzo lepszym jest 18-120 - ma mocniejszy magnes, membrane lepsza, a co za tym idzie niska dobroc i wysoki SPL (jak na wyroby stxa). Jeden taki 18-120 zagra nawet glosniej od dwoch 17-tek i srednice ma chyba lepsza, ale pewny nie jestem ;).

arek: a ile kosztuje taki GDM na zamowienie i skad nagle taki wysoki w nim SPL, skoro GDM-17-150-8-SS ma gdzies 85db? Czym sie on rozni od SS oprocz materialu membrany? glownie z powodu niskiegi SPL sredniaki stxa sa krytykowane i niepolecane- trudnosc w dopasowaniu do reszty glosnikow, a ARP majac swoje bodajze 91dB wpasuje sie w niemal kazdy zestaw budzetowy.
  • #17 2565341
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Caleb_ napisał:
    o no to jestem mile zaskoczony - powinienes to umiescic w pdfie, bo jakby nie patrzec to dosc wazny element kolumny, jesli nie najwazniejszy. Zwrotnica byla liczona, mierzona czy jak?

Schemat ktoś zamieścił na elektrodzie. Ja tylko zmieniłem kondensator na wysokich tonach z 4,7 na 1,5uF lepiej gra. ;)

Pozdrawiam
  • #18 2565387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanych kolumn podłogowych z głośnikami STX, które autor planuje rozbudować o satelity. Użytkownicy zwracają uwagę na kilka aspektów konstrukcji: rozmieszczenie głośników, estetykę (okleina vs. fornir), umiejscowienie bass reflexu na krawędzi obudowy oraz brak wentylacji dla wzmacniacza. Krytykowane są wysokotonowe głośniki STX za brzydki wygląd i słabą jakość dźwięku, natomiast średniotonowe GDM-17-150-8-SC STX są bronione jako grające czysto i głośno, lepiej niż popularne ARP TVM TESLA. Wskazano, że odpowiednie cięcie zwrotnicy jest kluczowe dla brzmienia, a autor wykonał własną zwrotnicę z modyfikacją kondensatora na wysokich tonach (z 4,7 µF na 1,5 µF). Sugerowano zastosowanie większego głośnika niskotonowego (STX 18-120) dla lepszego basu. Całość oceniono jako wartościowy projekt na początek, z możliwością poprawy w kolejnych wersjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA