logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć transformator toroidalny 500W 2x50V do wzmacniacza?

omen247 28 Kwi 2006 17:23 2371 8
REKLAMA
  • #1 2571240
    omen247
    Poziom 11  
    Witam czy ktos moglby podpowiedziec Jak nawinac trafo toroidalne - chodzi mi o to wg jakich wzorow lub czego to sie nawija / mam jakies ale to do zwyklych transformatorow i skad wziasc lub gdzie kupic rdzen toroidalny do takiego typu transformatora.
    Chce sobie nawinac taki okolo 500 W 2x50V poniewaz sa bardzo drogie a potrzebuje taki do wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #2 2571384
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Wzory to identyczne jak do zwykłego trafo
    a co do rdzenia to poszukaj np po złomach bo raczej ich nie sprzedaja
  • REKLAMA
  • #3 2571438
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Są w sprzedaży i same rdzenie i śruby z podkładkami do ich zamocowania.Sam kupowałem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2571505
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Moim zdaniem nawinięcie transformatora toroidalnego w warunkach domowych jest niezwykle trudne i nigdy nie wyjdzie takiej jakości jak z porządnego zakładu- będzie buczeć i siać pole magnetyczne dookoła, dlatego odradzam i nie wiem czy koszt nie będzie porównywalny z trafem sklepowym-chyba że masz drut nawojowy za darmo.
  • REKLAMA
  • #5 2571731
    omen247
    Poziom 11  
    jacobsek napisał:
    Są w sprzedaży i same rdzenie i śruby z podkładkami do ich zamocowania.Sam kupowałem.
    Pozdrawiam

Aha dzieki za pomoc a moglby ktos jeszcze podpowiedziec gdzie by mozna kupic taki rdzen??
  • #6 2572198
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

"Rae" - widzaiałę jak wygląda transformator toroidalny ?.
    A teraz do rzeczy - nawijanie takiego transformatora w warunkach domowych jest trudne ale do wykonanaia. Tylko że - zakup rdzenia, drutu (ile go zniszczysz), materiały izolacyjne, prawidłowośc wykonania (bezpieczeństwo późniejszego użytkowania - próby napięciowe gdzie wykonasz) i mnóstwo czasu na realizację. Powiem tak KUP GOTOWY - będzie taniej i znacznie bezpieczniej.
  • #7 2572304
    omen247
    Poziom 11  
    Ok dzieki za pomoc wiec kupie nowy
  • #8 2572326
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    oldking napisał:

"Rae" - widzaiałę jak wygląda transformator toroidalny ?.

Widziałem. OK nie precyzyjnie się wyraziłem:
    trudność=równomierne nawinięcie uzwojeń
  • #9 2572835
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Ja kupowałem rdzenie na giełdzie wolumen w Warszawie, ale jesli mam być szczery to wszyscy odradzający nawijanie mają słusznosć,nie opłaca się z powodu trudności.Ja używałem tych rdzeni do specyficznych traf o małej ilości zwoi i niskim napięciu na uzwojenich więc było łatwo ale wyobraź sobie nawijanie np.600 zwoi na czymś takim,okrągły rdzeń więc trzeba przekładać bez przerwy drut przez oczko,makabra!!!!.
    Kup fabryczny, oni mają maszyny więc im łatwo to nawijać.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nawijanie transformatora toroidalnego 500W 2x50V do wzmacniacza jest technicznie możliwe, jednak w warunkach domowych bardzo trudne do wykonania z zachowaniem odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa. Wzory na nawijanie są takie same jak dla zwykłych transformatorów, lecz równomierne ułożenie uzwojeń na rdzeniu toroidalnym stanowi wyzwanie. Rdzenie toroidalne trudno kupić w sklepach, często można je znaleźć na złomach lub giełdach elektronicznych, np. w Warszawie. Koszty zakupu rdzenia, drutu nawojowego, materiałów izolacyjnych oraz ryzyko uszkodzenia i konieczność przeprowadzenia prób napięciowych sprawiają, że samodzielne wykonanie transformatora jest nieopłacalne i może skutkować gorszą jakością, np. buczeniem i silnym polem magnetycznym. Zaleca się zakup gotowego transformatora toroidalnego, który jest tańszy i bezpieczniejszy, ponieważ produkowany jest maszynowo z zachowaniem norm jakościowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA